Τρία χρόνια μετά τη βιογραφία του μακροβιότερου διευθυντή του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ (με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο), ο Κλιντ Ίστγουντ επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Πρόκειται επίσης για μία βιογραφική ταινία η οποία μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τη ζωή του Αμερικανού ελεύθερου σκοπευτή Κρις Κάιλ. Αποσπώντας έξι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ και έχοντας στο καστ του τον Μπράντλεϊ Κούπερ και τη Σιένα Μίλερ, ο Ίστγουντ παραμένει πιστός στις συντηρητικές αρχές του, καταφέρνοντας να παρουσιάσει με πειστικότητα την σκληρή ατμόσφαιρα στην εμπόλεμη ζώνη του Ιράκ. Ωστόσο ο σκηνοθέτης μοιραία αναλύει τα γεγονότα υπό το πρίσμα των Ηνωμένων Πολιτειών, χάνοντας την ευκαιρία να εμβαθύνει στα πραγματικά αίτια του πολέμου, ξεχνώντας ίσως ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο νικητές ή ηττημένοι, αλλά κυρίως θύματα στο πεδίο της μάχης, που προέρχονται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Ads

«Ένα θα σου πω: δε θυμάσαι αυτούς που έσωσες, αλλά αυτούς που δεν μπόρεσες να σώσεις… Αυτά τα πρόσωπα, αυτές τις καταστάσεις τις κουβαλάς για πάντα μέσα σου.» – Κρις Κάιλ (από το μυθιστόρημα Ελεύθερος Σκοπευτής / American Sniper)

Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές Αμερικανών πεζοναυτών στο πεδίο της μάχης, σκορπώντας παράλληλα τον θάνατο στις αντίπαλες τάξεις του εχθρού.

image

Ads

Μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, ο Κάιλ κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Πίσω στην πατρίδα του, ο Κάιλ προσπαθεί να είναι παράλληλα καλός σύζυγος για τη γυναίκα του (Σιένα Μίλερ), αλλά και σωστός πατέρας, απέναντι στα παιδιά του.

image

Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί με υπέρμετρο ζήλο το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές (αντιστοιχούν σε περισσότερες από 1000 ημέρες στην εμπόλεμη ζώνη), κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του…

image

Ο Κλιντ Ίστγουντ – κάτοχος τεσσάρων βραβείων Όσκαρ – έχοντας στο παρελθόν σκηνοθετήσει ταινίες όπως το «Million Dollar Baby» του 2004, το «Gran Torino» του 2008, αλλά και το «J Edgar» του 2011, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper – 2014) βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, του σκοπευτή που επισήμως σκότωσε 150 ανθρώπους και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των ελεύθερων σκοπευτών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μπράντλεϊ Κούπερ και η Σιένα Μίλερ.

image

«Η επιστροφή του στο σπίτι ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτόν. Δεν μπορούσε πια να επιστρέψει και να βοηθήσει αυτούς που ακόμα κινδύνευαν. Μόνο όταν άρχισε να βρίσκει τρόπους για να βοηθήσει άλλους βετεράνους αισθάνθηκε ότι ξαναβρήκε έναν προορισμό.» – Μπράντλεϊ Κούπερ

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ – από τους πιο υπερτιμημένους Αμερικανούς ηθοποιούς των τελευταίων χρόνων – είδε την καριέρα του να απογειώνεται την τελευταία πενταετία. Μετά από τα φιλμ «The Hangover» (2009) και «The Hangover Part II» (2011) που το χάρισαν την αναγνωρισιμότητα, ο Κούπερ συνεργάστηκε με τον “σκηνοθέτη των Όσκαρ” David O. Russell, στις ταινίες “Silver Linings Playbook” του 2012 και “American Hustle” του 2013, χαρίζοντας του ισάριθμες υποψηφιότητες για Όσκαρ στην κατηγορία του Ά και ‘Β Ανδρικού Ρόλου, αντίστοιχα. Αν και δεν κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο, η ερμηνεία του στον «Ελεύθερο Σκοπευτή», τον έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρόνια υποψήφιο για Όσκαρ.

image

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ατομικό ρεκόρ για τον Κούπερ, που αυτομάτως τον τοποθετεί σε μία μικρή λίστα ηθοποιών που έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο. Για την ακρίβεια, στα 87 χρόνια της ιστορίας των Όσκαρ, που διεξάγει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, μόλις δέκα ηθοποιοί έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Στη σχετική λίστα, συναντάμε ονόματα θρυλικών ερμηνευτών, όπως ο Spencer Tracy (1936-38), ο Gary Cooper (1941-1943), ο Gregory Peck (1945-1947), ο Marlon Brando (1951-1954) και ο Richard Burton (1964-1966). Ενώ πιο πρόσφτα, κάτι ανάλογο έχουν καταφέρει οι ηθοποιοί: Al Pacino (1972-1975), ο Jack Nicholson (1973-75) και ο Russell Crowe (2000-2002).

image

Τον ρόλο της συζύγου του Κρις Κάιλ καλείται να ερμηνεύσει η Σιένα Μίλερ. Η ταλαντούχα ηθοποιός που γνωρίσαμε μέσα από τις ταινίες «The Girl» του 2012 – ερμηνεία που τις χάρισε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα – «The Edge of Miller» του 2008, «Interview» του 2007 και «Factory Girl» του 2006, φέρνει εις πέρας αρκετά ικανοποιητικά τον ρόλο της. Ενσαρκώνοντας τη γυναίκα του “Θρύλου”, που προσπαθεί να είναι μία καλή μητέρα για τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα αγωνιά ώστε να εγκλιματίσει ομαλά τον άνδρα της, όποτε αυτός επιστρέφει από τη φρίκη του πολέμου.

image

Ο Κλιντ Ίστγουντ, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πέραν από δεινός σκοπευτής ο Κάιλ ήταν κι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, καθώς μέσα από την ιστορία του διαφαίνονται τα τραύματα που καταφέρνει ένας πόλεμος όχι μόνο στην ψυχοσύνθεση του ίδιου του στρατιώτη αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Ενώ ο Μπράντλεϊ Κούπερ, εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο συνυπογράφει και την παραγωγή του φιλμ.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρις Κάιλ – σε συνεργασία με τους Σκοτ ΜακΓιούεν και Τζιμ ΝτεΦελίς. Ενώ ο ηθοποιός Σάμι Σεΐκ, ενσαρκώνει τον Μουσταφά, τη Νέμεσις του Κρις Κάιλ. Πρόκειται για έναν Σύριο ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει με επιτυχία τη χώρα του και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ιρακινός στρατός αποκαλούσε τον Κάιλ, «Διάβολο του Ραμαντί» και όπως φαίνεται και στην ταινία, τον είχαν επικηρύξει με χρηματικό ποσό.

image

Ο Ίστγουντ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Κρις έκανε διαρκώς την υπέρβαση και συνέχισε να κάνει υπερβάσεις όταν άρχισε να βοηθάει βετεράνους. Μπορεί η κατάληξη να ήταν τραγική, αλλά η σπουδαιότητα αυτού του ανθρώπου ή της ιστορίας του δεν οφείλεται σε αυτό. Ελπίζουμε ότι αυτή η ταινία θα θυμίσει στον κόσμο πόσα πράγματα θυσιάζουν οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους και θα εκτιμήσει περισσότερο αυτούς που έχουν υπηρετήσει με τόσο ζήλο την πατρίδα τους.»

image

Η ουσία της ζωής του Κρις Κάιλ συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Θεός, Πατρίδα, Οικογένεια. Οι απαιτήσεις της δουλειάς του ως μέλος της ομάδας ειδικών αποστολών SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και ο αντίχτυπός τους στους δικούς του ανθρώπους και ιδιαίτερα στη σύζυγό του, τον οδήγησαν τελικά να επανεξετάσει την ιεράρχηση των τριών αυτών αξιών, αλλά όχι και την αφοσίωσή του σε αυτές.

«Από παιδί είχε μάθει ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται προστάτες. Αυτό τον ώθησε να συμμετέχει σε πολλές κρίσιμες αποστολές, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά του. Ήταν από τους ανθρώπους που κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη» – Κλιντ Ίστγουντ

image

Η Σιένα Μίλερ ενσαρκώνει την Τάγια Κάιλ, μια γυναίκα με μοναδική προσωπικότητα που κρατούσε τις ισορροπίες στη ζωή του Κρις. Η ηθοποιός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πραγματική Τάγια, να μιλήσει μαζί της πολλές φορές ώστε να καταλάβει ακριβώς τον χαρακτήρα που κλήθηκε να ενσαρκώσει.

«Κάποια στιγμή της έδειχνα φωτογραφίες μας. Ξαφνικά γύρισε, με κοίταξε και μου είπε ‘τον αγαπούσες πραγματικά’. Είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά, ήξερε ότι τον αγαπούσα, αλλά ο τρόπος που μου το είπε εκείνη τη στιγμή με έκανε να καταλάβω ότι είχε νιώσει την αγάπη που είχαμε μεταξύ μας, μια αγάπη μοναδική, που σου αλλάζει τη ζωή. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσε να το αποδώσει όπως έπρεπε στην ταινία και τα κατάφερε μοναδικά.» – Τάγια Κάιλ

Η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, πραγματεύεται ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα κι όπως αναμενόταν προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα κι εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηριστική είναι η θέση του σκηνοθέτη και ντοκιμαντερίστα Μάικλ Μουρ (Fahrenheit 9/11 – Sicko – Capitalism: a Love Story), ο οποίος στον λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε σχετικά: «Ο θείος μου σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από ελεύθερο σκοπευτή. Μας μάθανε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι δειλοί. Θα σε πυροβολήσουν στην πλάτη. Οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν είναι ήρωες και ειδικά αυτοί που είναι εισβολείς…»

image

Την άποψη αυτή όμως δεν φαίνεται να ενστερνίζεται και η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου καθώς η 87η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου, βρήκε τη νέα δημιουργία του Κλιντ Ίστγουντ, να έχει αποσπάσει έξι υποψηφιότητες και συγκεκριμένα στις εξής κατηγορίες:

  • Καλύτερη Ταινία
  • Καλύτερος Ηθοποιός σε Ά Ρόλο (Bradley Cooper)
  • Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο (Jason Hall)
  • Καλύτερο Μοντάζ
  • Καλύτερη Επεξεργασία Ήχου
  • Καλύτερη Μίξη Ήχου

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για το 2015

Τελικά όμως ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» βραβεύτηκε μόνο με το Όσκαρ Μοντάζ Ήχου, το οποίο και απονεμήθηκε στους: Άλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ και Μπαμπ Άσμαν.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Birdman» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, «Ελεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper – 2014), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, πέρσι τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου (AFI Fest). Το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, σε διανομή της Tanweer.

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 132 λεπτά | Σκηνοθεσία: Clint Eastwood | Σενάριο: Jason Hall, Chris Kyle (book) | Παίζουν: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner