H «Μαγεία στο Σεληνόφως» είναι η νέα ταινία του ακούραστου Γούντι Άλεν που μας έχει καλομάθει κάθε χρόνο να περιμένουμε έστω μία δημιουργία του. Στην 49η μεγάλου μήκους ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη πρωταγωνιστούν η γλυκιά Έμμα Στόουν και ο πάντα καλός και αξιόπιστος ηθοποιός, Κόλιν Φερθ. Τα καλογραμμένα και έξυπνα σενάρια, υπήρξαν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν του Γούντι Άλεν. Όμως στη συγκεκριμένη ταινία και παρά την όμορφη φωτογραφία, καθώς και την επιτυχημένη μεταφορά της δεκαετίας του ’20 στην μεγάλη οθόνη, είναι το σενάριο που αδυνατεί να κρατήσει μέχρι τέλους αμείωτο το ενδιαφέρον και να κερδίσει εν τέλει τον θεατή…

Ads

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’20 όπου το καλοκαίρι στη Γαλλική Ριβιέρα μόλις έχει κάνει την εμφάνιση του. Ένας Εγγλέζος και παγκοσμίου φήμης ταχυδακτυλουργός (Κόλιν Φερθ) ξαφνικά καταφθάνει, όχι ως ένας απλός παραθεριστής αλλά ως ο άνθρωπος που του έχει ανατεθεί να διεισδύσει και να διαλευκάνει μια απάτη αποκαλύπτοντας μία νεαρή κοπέλα (Έμμα Στόουν) που παρουσιάζεται ως μέντιουμ.

image

Ο ήρωάς μας συστήνεται ως επιχειρηματίας ονόματι Στάνλεϊ  Τάπλινγκερ και σκοπός του είναι να ξεσκεπάσει τη νεαρή και γοητευτική Σόφι Μπέικερ (Έμμα Στόουν), η οποία μένει εκεί μαζί με τη μητέρα της (Μάρσια Γκρέι Χέιντεν). Η Σόφι επισκέφτηκε τη βίλα των Κάτλιντζ κατόπιν πρόσκλησης της Γκρέις (Τζάκι Ουίβερ), η οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του συζύγου της. Παράλληλα ο νεαρός γιος της Γκρέις (Χάμις Λινκλέιτερ) δείχνει ερωτευμένος και κυριευμένος από την ιδιαίτερη γοητεία της νεαρής Σόφι.

Ads

image

Ο Γούντι Άλεν, πιστός στο ραντεβού του όπως κάθε χρόνο, επιστρέφει και φέτος με μια ρομαντική και άκρως καλοκαιρινή, ρομαντική κωμωδία. Ανάμεσα στις αριστοκρατικές επαύλεις, την τζαζ μουσική και τις ατέλειωτες αμμουδιές της Κυανής Ακτής, ο Γούντι Άλεν πλέκει την απολαυστική ιστορία του. Η Έμμα Στόουν (Οι Υπηρέτριες) και ο Κόλιν Φερθ (Ο Λόγος του Βασιλιά) πρωταγωνιστούν.

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός ηθοποιός Κόλιν Φερθ (Ο Λόγος του Βασιλιά / The King’s Speech – 2010) είναι για μία ακόμη φορά πολύ καλός στον ρόλο του και ηγείται ερμηνευτικά ενός φιλμ που σε μεγάλο ποσοστό βασίζεται επάνω. Ρεαλιστής και άθρησκος ο ρόλος που ερμηνεύει ο Φερθ, προσπαθεί να εξηγήσει τα πάντα και με κοινό γνώμονα τη λογική και την επιστήμη.

image

Ο Κόλιν Φερθ, βλέπει τον χαρακτήρα του ως: «Υπερόπτη, επικριτικό, κυνικό και αλαζόνα με εξωφρενικά μεγάλη ιδέα για το άτομό του. Ως ειδικός στην τέχνη της ψευδαίσθησης ψάχνει αναλυτικά οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δουλειά του, ωστόσο δε μπορεί να σταματήσει να υπερηφανεύεται και να κομπορρημονεί για την ικανότητά του να αποκαλύπτει υποτιθέμενους απατεώνες πνευματιστές.»

 

Αντίθετα η πρωταγωνίστρια μας Έμμα Στόουν – υποψήφια το 2010 για Χρυσή Σφαίρα με το φιλμ “Easy A” – ενσαρκώνει το απρόβλεπτο και την πίστη στο άγνωστο, με τη νεαρή ηθοποιό να στέκεται ικανοποιητικά στον ρόλο της. Το υπόλοιπο καστ της ταινίας, συμπληρώνουν οι: Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Τζάκι Ουίβερ, Χάμις Λινκλέιτερ, Ούτε Λέμπερ, Αϊλίν Άτκινς.

image

«Ο Στάνλεϊ την προκαλεί ασταμάτητα, όμως εκείνη έχει τον τρόπο να τον εκπλήσσει κάθε φορά. Κι αυτό είναι που της δίνει δύναμη. Επίσης τον βρίσκει και κομματάκι γοητευτικό οπότε ενεργοποιείται και ένα είδος σχολικών φλερτ-αντανακλαστικών στην όλη υπόθεση», αναφέρει η Έμμα Στόουν.

 

Ο Γούντι Άλεν στην 49η μεγάλου μήκους ταινία του, με πρόσχημα το εύρημα της μαγείας, παρουσιάζει τα ερωτικά μπερδέματα της ηρωίδας του και νέας μούσας του, Έμμα Στόουν σε αντιδιαστολή με τα ευγενή αισθήματα αλλά και τον χαρακτηριστικό κυνισμό, που εκπέμπει ο χαρακτήρας του Κόλιν Φερθ.

image

Η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο  Γούντι Άλεν γοητεύεται από τη “μαγεία” και τη χρησιμοποιεί στις ταινίες του. Από τις «Ιστορίες της Νέας Υόρκης» μέχρι το «Scoop», κι από την stand-up comedy περφόρμανς του «The Great Renaldo», μέχρι το θεατρικό του δραματικό έργο «The Floating Lightbulb», το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα.

 

Ειδικά τη δεκαετία του 1920, κατά την οποία είναι τοποθετημένη και η ταινία μας: «Μαγεία στο Σεληνόφως» (Magic in the Moonlight – 2014), τα πνευματικά μέντιουμ ήταν πάρα πολύ διαδεδομένα και ο Γούντι Άλεν επισημαίνει χαρακτηριστικά:

image

«Είχαν ακουστεί πολλά για τα μέντιουμ εκείνης της εποχής. Κάποιοι πολύ διάσημοι άνθρωποι τότε, όπως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (υπεύθυνος για τη δημιουργία της περσόνας του Σέρλοκ Χολμς), ας πούμε, τα παίρνανε πολύ στα σοβαρά. Υπήρχαν πολλών ειδών περιστατικά, όπως οι φωτογραφίες με πνεύματα, για παράδειγμα, που έκαναν τους ανθρώπους να απορούν και να αναρωτιούνται. Οι πνευματιστικές συγκεντρώσεις, κατά τις οποίες μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με το πνεύμα ενός ανθρώπου μέσω της βοήθειας ενός μέντιουμ, ήταν πολύ συχνές.»

 

Έναν χρόνο μετά την συγκλονιστική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ στη «Θλιμμένη Τζάσμιν» (Blue Jasmine), ο Γούντι Άλεν επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με καλοκαιρινή διάθεση και με οδηγό την ταινία του «Μαγεία στο Σεληνόφως» (Magic in the Moonlight), μας ταξιδεύει στη Γαλλική Ριβιέρα τη δεκαετία του ’20.

image

Στην πλειοψηφία τους οι ταινίες του Γούντι Άλεν διακρίνονται για το έξυπνο σενάριο τους και τους αξιομνημόνευτους διαλόγους τους. Δυστυχώς το φιλμ η «Μαγεία στο Σεληνόφως» φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Το φιλμ κυλάει χωρίς ιδιαίτερο νεύρο με κορυφαία ίσως τη στιγμή της εσωτερικής πάλης του Κόλιν Φερθ, στην μάλλον καλύτερη σκηνή της ταινίας.

Έτος: 2014 | Χώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 97 λεπτά | Σκηνοθεσία:  Woody Allen | Σενάριο:  Woody Allen | Παίζουν: Colin Firth, Emma Stone, Marcia Gay Harden