Δημιουργοί κλασσικών και αγαπημένων κινηματογραφικών αριστουργημάτων, κάτοχοι Χρυσού Φοίνικα για το «Πατέρας Αφέντης» και Χρυσής Άρκτου για το «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει», οι κορυφαίοι Ιταλοί σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, επιστρέφουν με τη νέα τους δημιουργία. Μία αλληγορία, εμπνευσμένη από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου: «Wondrous Boccaccio». Η ταινία πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη.

Ads

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, επέστρεψε δυναμικά με νέες αλλά και κλασσικές δημιουργίες. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις αλλά και τις κριτικές μας.

image

Οι Κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετατρέπονται στο απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά, με περισσότερες από πενήντα (50) ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες υπόσχονται αξιόλογες εμπειρίες θέασης.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Οδηγός επιβίωσης για το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών φεύγουν από την πόλη προς την ύπαιθρο με την ελπίδα να ξεφύγουν από την μαύρη πανούκλα που μαστίζει την Ευρώπη αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό. Για να αποσπάσουν την προσοχή τους από την τραγωδία που τους περιβάλει, λένε ο ένας στον άλλο ιστορίες, μία κάθε μέρα, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ως θέμα τους την απαγορευμένη αγάπη.

image

Από το παραμύθι των έκλυτων ερωτοτροπιών ενός μοναστηριού έως την διασκεδαστική και ειρωνική ιστορία ενός ζωγράφου που πιστεύει ότι είναι αόρατος. Ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση.

Εμπνευσμένοι από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασσικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

image

Εκθαμβωτικά πολύχρωμο, με απρόβλεπτες και συναρπαστικές μουσικές επιλογές, μια ακαταμάχητη και σοφή κωμωδία για την τέχνη της αφήγησης και για το ανεκτίμητο καταφύγιο που αποτελεί η φαντασία μας ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

image

Η ταινία «Wondrous Boccaccio» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, έχοντας προβληθεί σε κορυφαία διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ – Tribeca, Μόναχο, Βανκούβερ, Karlovy Vary – πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 22:30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, γεννήθηκαν στο χωριό Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης, στις 8 Νοεμβρίου του 1931 και στις 20 Σεπτεμβρίου του 1929, αντίστοιχα. Σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, μουσικολογία και ιστορία της τέχνης ο Πάολο και νομική ο Βιτόριο, αλλά στράφηκαν γρήγορα στον κινηματογράφο. Αρχικά ασχολήθηκαν με την κριτική κινηματογράφου και τη δημιουργία κινηματογραφικών λεσχών στην περιοχή τους. Στη συνέχεια υπήρξαν σκηνοθέτες πολλών ντοκιμαντέρ για την ιταλική τηλεόραση, ενώ γύρισαν και μικρού μήκους ταινίες.

Το 1962 πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους με τη μεγάλου μήκους ταινία «Ένας άντρας στην Πυρά» (1962), σε συν-σκηνοθεσία με τον Βαλεντίνο Ορσίνι. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και στην επόμενη ταινία, τους «Παράνομους του Έρωτα» (1967). Κάθε ταινία των Ταβιάνι μοιάζει σαν ένα κεφάλαιο ενός μεγάλου βιβλίου, που συγγράφουν οι ίδιοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων όπως του Τολστόι, του Γκαίτε, του Πιραντέλο, του Αλέξανδρου Δουμά (πατρός).

image

Σπουδαίες ταινίες όπως: «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» (1973), «Αλονζανφάν» (1974), «Πατέρας Αφέντης» (1977) – Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών του 1977, «Το Λιβάδι» (1979), «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1982, «Χάος» – μια σπονδυλωτή στη δομή της ποιητική μεταφορά διηγημάτων του Λουίτζι Πιραντέλο, που με αφορμή λαϊκούς μύθους και παραδόσεις, επιχειρούν να προσεγγίσουν πώς επιδρά το φεγγάρι στους ανθρώπους, «Καλημέρα Βαβυλωνία» (1987) κ.α., αναδεικνύονται διαχρονικά σε μια σειρά από λυρικές, συγκινητικές και μεγαλειώδεις οπτικές συμφωνίες που σχολιάζουν πολυδιάστατα το τέλος μιας εποχής, των προσδοκιών και των κατακτήσεών της.

Οι αδερφοί Ταβιάνι, έχουν γυρίσει περισσότερες από 20 ταινίες για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζουν ακόμη, με αποκορύφωμα τη βράβευσή τους το 2012 στο 62ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, με την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας για το υπέροχο φιλμ: «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» (2012).

Διαβάστε επίσης:
Το διαχρονικό φιλμ των αδερφών Ταβιάνι: «Χάος»
Στην Ελλάδα ως επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ οι αδερφοί Ταβιάνι

image

Δωρεάν Εισιτήρια για Ανέργους:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 25 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε .pdf