Η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Φεβρουάριου, μας υποδέχεται με σπουδαίες ταινίες. Ξεχωρίζει η βραβευμένη στις Κάννες «Χειμερία Νάρκη» από την Τουρκία, ενώ αξιόλογες δημιουργίες μας έρχονται και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με τα φιλμ «Χωρίς Μέτρο» και «Selma», τα οποία θα μας απασχολήσουν και στην επερχόμενη 87η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 του μηνός, καθώς είναι υποψήφια. Παράλληλα, σήμερα ξεκινάει η 65η Μπερλινάλε με σπουδαίες ταινίες και φέτος στο πρόγραμμά της, ενώ η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room, μας προσκαλούν σε μία εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τίτλο: «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα». Αλλά και η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον ιδιαίτερα αξιόλογο κύκλο προβολών: «Μίκαελ Χάνεκε: Χειρουργώντας το Κακό».

Ads

«Χειμερία Νάρκη» (Kis Uykusu / Winter Sleep) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν (Τουρκία – 2014)

image

Ο Αϊντίν (Χαλούκ Μπιλγκινέρ), υπήρξε ένας σπουδαίος και δημοφιλής ηθοποιός, που πλέον έχει αποσυρθεί και λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία. Μαζί του μένουν, η νεαρή γυναίκα του Νιχάλ (Μελίσα Σόζεν), με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση και η αδελφή του Νετζλά (Ντεμέτ Ακμπάγκ), που υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Πλούσιος πλέον ο Αϊντίν, έχει χάσει την επαφή με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του. Κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του, έχει ως βασικό του μέλημα τα άρθρα του που γράφει για μία μικρή, τοπική εφημερίδα, ενώ θέλει κάποιοι στιγμή να συγγράψει ένα σπουδαίο βιβλίο, σχετικά με την ιστορία του τουρκικού θεάτρου. Οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι, ο επιστάτης του, η γυναίκα του και η αδελφή του. Όμως τον χειμώνα, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο γίνεται καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόδραστο μέρος που οξύνει τις μεταξύ τους έριδες…

Ads

Ο σπουδαίος Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, τρία χρόνια μετά το φιλμ του «Κάποτε στην Ανατόλια», επιστρέφει με τη νέα δημιουργία του. Ο λόγος για την υπέροχη ταινία «Χειμερία Νάρκη», που προβλήθηκε πέρσι στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα. Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φιλμ – 196 λεπτά – η μαγική του φωτογραφία, οι σχεδόν μπεργκμανικοί του διάλογοι και η σπουδαία ερμηνεία του πρωταγωνιστή Χαλούκ Μπιλγκινέρ, αιχμαλωτίζουν τον θεατή, χαρίζοντας του μία μοναδική εμπειρία θέασης (σε διανομή της Ama Films).

«Χωρίς Μέτρο» (Whiplash) του Νταμιέν Σαζέλ (Η.Π.Α. – 2014)

image

Ο Andrew Neyman (Μάιλς Τέλερ) είναι ένας φιλόδοξος νεαρός ντράμερ της τζαζ που σπουδάζει σ’ ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της Αμερικής. Καθηγητής του είναι ο Terence Fletcher (Τζ. Κ. Σίμονς). Ένας από τους πιο απαιτητικούς, σκληρούς και τελειομανείς μαέστρους της τζαζ. Η μέθοδος διδασκαλίας του είναι κάθε άλλο παρά συμβατική. Υπάρχουν όμως όρια όταν προσπαθείς να αναδείξεις την τέλεια ερμηνεία και μέχρι που μπορείς να φτάσεις στην αναζήτηση νέων μουσικών ταλέντων;

Μία από τις πιο ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις της χρονιάς, κάνει την εμφάνιση της στις Αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος για το αναζωογονητικό, μουσικό φιλμ «Χωρίς Μέτρο» – με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ – το οποίο αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Νταμιέν Σαζέλ, μετά το «Guy and Madeline on a Park Bench» του 2009. Διαθέτοντας ένα υπέροχο μουσικό σκορ και παρά το μέτριο και σε σημεία προβλέψιμο στόρι του – απ’ το οποίο δε λείπουν δυστυχώς οι συνήθης υπερβολές – το φιλμ καταφέρνει να απογειωθεί εξαιτίας κυρίως των δύο βασικών πρωταγωνιστών του. Του ανερχόμενου Μάιλς Τέλερ και του βετεράνου Τζ. Κ. Σίμονς, ο οποίος μας χαρίζει μία συγκλονιστική ερμηνεία (σε διανομή της Feelgood Entertainment).

«Selma» της Άβα Ντιβερνέ (Η.Π.Α. – 2014)

image

Την άνοιξη του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα άλλαξαν την σύγχρονη πορεία της Αμερικής, αλλά και την σύγχρονη αντίληψη σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Θαρραλέοι διαδηλωτές, προσπάθησαν αρκετές φορές να προβούν σε μία ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα διεκδικώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου. Οι συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις, η θριαμβευτική πορεία και η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965, είναι πλέον ένα ανεξίτηλο μέρος της Αμερικανικής Ιστορίας. Όμως, τα δραματικά γεγονότα της Selma δεν είχαν προβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα στην μεγάλη οθόνη. Το φιλμ μας μεταφέρει από τις πολιτικές μάχες, στις αίθουσες της εξουσίας, μέχρι την πίστη των ανθρώπων και τους αγώνες που έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η νέα ταινία της Άβα Ντιβερνέ, «Selma» – έχοντας αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Τραγουδιού – κάνει αυτή την εβδομάδα την εμφάνιση της στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες. Πρόκειται για ένα φιλμ που μας μεταφέρει σε μία ταραγμένη περίοδο τη δεκαετία του ‘60 στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζοντας τους αγώνες που έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καθώς και την πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε από την πόλη Σέλμα ως την Αλαμπάμα προκειμένου να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών. Με οδηγό την υπέροχη ερμηνεία του Ντέιβιντ Ογιέλοου, το φιλμ είναι ένας ύμνος στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων (σε διανομή της Odeon).

«Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ» (Jupiter Ascending – 3D) των Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι (Η.Π.Α. – 2015)

image

Από τους δρόμους του Σικάγο σε απομακρυσμένους γαλαξίες, η ταινία «Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ» θα μας διηγηθεί την ιστορία της Τζούπιτερ Τζόουνς (Μίλα Κούνις). Την ημέρα που γεννήθηκε, τα αστέρια έδειχναν ότι προορίζεται για μεγάλα πράγματα. Ενήλικη πλέον, η Τζούπιτερ ονειρεύεται μεν τα αστέρια, ξυπνάει δε στην πεζή πραγματικότητα μιας καθαρίστριας σπιτιών μ’ ένα σερί άτυχων περιστατικών. Μόνο όταν ο Κέιν (Τσάνινγκ Τέιτουμ), ένας γενετικά τροποποιημένος πρώην στρατιωτικός κυνηγός, φτάνει στη Γη για να την εντοπίσει, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι της επιφυλάσσει η μοίρα. Η γενετική της υπογραφή την έχει χαρακτηρίσει ως την κληρονόμο μιας σπουδαίας κληρονομιάς που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία στο σύμπαν.

Το «Πεπρωμένο της Τζούπιτερ» απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας και των ειδικών εφέ. Η νέα ταινία των δημιουργών της τριλογίας «The Matrix» – Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι – φέρει στοιχεία άλλων αγαπημένων genres των δημιουργών. Ένα θρίλερ με στοιχεία περιπέτειας, δομημένο γύρω από την ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων που δεν θα είχαν γνωριστεί, αν δεν προέκυπτε ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός: μια Γενετική Επανάληψη, μια γέννηση δηλαδή ενός ανθρώπου με την ίδια ακριβώς γονιδιακή υπογραφή με κάποιον άλλο (σε διανομή της Tanweer).

65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

image

Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, ένα από τα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ σηκώνει σήμερα αυλαία. Ο λόγος για το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (γνωστό κι ως Μπερλινάλε), το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Στο πλούσιο πρόγραμμα του, φιλοξενούνται μερικές από τις πιο συζητημένες δημιουργίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Φεστιβάλ του Βερολίνου, συμπεριλαμβάνει δεκαεννέα (19) ταινίες και ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι νέες δημιουργίες σπουδαίων σκηνοθετών, όπως του Πατρίτσιο Γκούζμαν, του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, του Τέρενς Μάλικ, του Βέρνερ Χέρτσογκ και του Τζαφάρ Παναχί.  Εκτός διαγωνιστικού, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ και το νέο τρισδιάστατο φιλμ του Βιμ Βέντερς, «Everything Will Be Fine», με τον Τζέιμς Φράνκο. Ταινία Έναρξης της 65ης Μπερλινάλε, είναι η νέα δημιουργία της Ιζαμπέλ Κοσέτ, με τίτλο «Nobody Wants the Night» και πρωταγωνίστρια την υπέροχη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου
Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Κοσέτ σηκώνει την αυλαία της 65ης Μπερλινάλε

Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα

image

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν μία εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τις 5 ως τις 11 Φεβρουαρίου, το αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» θα αποτελέσει μία σαγηνευτική κινηματογραφική βόλτα στο τρενάκι του ιλίγγου που λέγεται οπτικές τέχνες, με συχνές στάσεις στην εγωπάθεια, τη φήμη, την αιώνια χίμαιρα της έμπνευσης αλλά και την απόλυτη μεγαλοπρέπεια! Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας της ιδιαίτερης ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, θα σας μεταφέρει αναλυτικά τα νέα του αφιερώματος και τις προτάσεις του.

Ταινία έναρξης του αφιερώματος «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα», θα είναι η δημιουργία των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ: «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier – 2013, Η.Π.Α.), η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι αποτελεί ένα από τα πέντε υποψήφια φιλμ που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες δημιουργίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρσι τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
Η Τέχνη σε πρώτο πλάνο: «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα»
Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα – Ταινίες & Πρόγραμμα Προβολών
Art & Docs: Πρεμιέρα με το Οσκαρικό: «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ»

«Μίκαελ Χάνεκε: Χειρουργώντας το Κακό»

image

Στο εξαιρετικό κινηματογραφικό σύμπαν του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, προσκαλεί το σινεφίλ κοινό αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα «Μίκαελ Χάνεκε: Χειρουργώντας το κακό», θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος.

Ο σκηνοθέτης με τη χαρακτηριστική λιτή, διεισδυτική ματιά που ανατέμνει «κλινικά» την ανθρώπινη ύπαρξη και τη βία, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια του σύγχρονου κινηματογράφου. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν τέσσερις από τις πιο σημαντικές ταινίες της πλούσιας φιλμογραφίας του και συγκεκριμένα, τα φιλμ:

  • Η Δασκάλα του Πιάνου (2001)
  • Κρυμμένος (2005)
  • Η Λευκή Κορδέλα (2009)
  • Αγάπη (2012)

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα προβολών: «Μίκαελ Χάνεκε: Χειρουργώντας το Κακό»