Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η ιστορία επαναλαμβάνεται μ’ έναν υπέροχο κινηματογραφικό τρόπο. Το 2013, παρουσία του Τζιμ Τζάρμους, η ταινία του «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (Only Lovers Left Alive), σήκωνε την αυλαία της 54ης διοργάνωσης. Τρία χρόνια μετά, το 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που φέτος θα διεξαχθεί από τις 3 έως και τις 13 Νοεμβρίου, ετοιμάζεται πυρετωδώς και μας ενημερώνει ήδη από τώρα ότι το φιλμ «Paterson» του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη, θα αποτελέσει την επίσημη Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ.

Ads

«Εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το ανεξάρτητο Αμερικάνικο σινεμά. Συνήθως πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται – κυρίως στην Αμερική – για θέματα μάρκετινγκ. Η κατάσταση έχει αλλάξει, όπως και η διανομή. Έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στη χρηματοδότηση και πραγματικά δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Ίσως αυτό το νέο κύμα κινηματογράφου που υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή το να κάνουν οι δημιουργοί ταινίες με χαμηλό προϋπολογισμό να είναι πράγματι το μέλλον και η καλύτερη κατεύθυνση. Στην ιστορία κάθε μορφής Τέχνης, και για παράδειγμα στο ροκ εν ρολ, βλέπουμε ότι υπάρχει μια κυκλική πορεία. Όταν ήμουν νεότερος, είχαμε μπουχτίσει το στουντιακό και εμπορικό ρον εν ρολ. Όταν εμφανίστηκαν οι Stooges, oι Sex Pistols και οι Ramones, η ιδέα ήταν πλέον να μη σε νοιάζει το ότι δεν είσαι επαγγελματίας. Με κάποιο τρόπο πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον και στο σινεμά. Εγώ προτιμώ να δω μια Ελληνική ανεξάρτητη ταινία που έγινε με προϋπολογισμό 200.000 δολάρια παρά τον “Μεγάλο Γκάτσμπι” του Μπαζ Λούρμαν, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.» – Τζιμ Τζάρμους (54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

image

Paterson
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζιμ Τζάρμους

Ηθοποιοί: Άνταμ Ντράιβερ, Γκολσιφτέ Φαραχανί
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2016
Διάρκεια: 113 λεπτά

Ads

image

Μετά το φιλμ του 2013, «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί», ο Τζιμ Τζάρμους, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Paterson». Ένας οδηγός λεωφορείου και ποιητής, ο οποίος συνεχίζει την καθημερινή ρουτίνα και τις διαδρομές του, βλέπει τη γυναίκα του να αλλάζει τη ζωή της εξ ολοκλήρου ​μέσα ​σε μια εβδομάδα.

image

Πρωταγωνιστούν ο Άνταμ Ντράιβερ (Frances Ha – 2012, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – 2015) και η πάντα υπέροχη Ιρανή ηθοποιός, Γκολσίφτεχ Φαραχανί (About Elly – 2009, Η Πέτρα της Υπομονής – 2012).

image

«Πάντα έβρισκα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα εκτός του mainstream, συχνά στο περιθώριο. Σε όλη την ιστορία της Τέχνης διαμορφώνεται το πολιτιστικό κατεστημένο και το πολιτιστικό περιθώριο. Όχι πάντα, αλλά συχνά, τα πιο πρωτοποριακά πράγματα βρίσκονται στο περιθώριο. Όσον αφορά τον εαυτό μου, βρίσκομαι σίγουρα κάπου στα περιθώρια, δε με βλέπω στο φάσμα του mainstream. Σίγουρα όμως υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμώ πολύ και είναι πιο θαρραλέοι, οι οποίοι παραβιάζουν πολλούς περισσότερους κανόνες του σινεμά από ό,τι εγώ και βρίσκονται περισσότερο στο περιθώριο.» – Τζιμ Τζάρμους (54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Η ταινία «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους μας μυεί στην ποίηση της καθημερινής ζωής με αναπάντεχο χιούμορ. Κεντρικός χαρακτήρας του είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα.

Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο άσχημος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές. O Τζάρμους μας χαρίζει μια γενναιόδωρη ιστορία και μας δείχνει γιατί οι μικρές ανθρώπινες στιγμές είναι τελικά οι πιο πολύτιμες στη ζωή.

image

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, αποτελεί την επίσημη Ταινία Έναρξης του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου του 2017, σε διανομή της εταιρείας ΑΜΑ Films.

Διαβάστε επίσης:
Η απολαυστική Συνέντευξη Τύπου του Τζιμ Τζάρμους στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Τζιμ Τζάρμους και… «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»

Ο Τζιμ Τζάρμους είναι μια από τις πιο επιδραστικές φιγούρες του παγκόσμιου σινεμά. Ο πολυβραβευμένος Αμερικανός δημιουργός έχει σφραγίσει με το έργο του τον σύγχρονο ανεξάρτητο κινηματογράφο, υπογράφοντας μέσα σε τέσσερις δεκαετίες ορισμένες από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπημένες ταινίες. Ανάμεσά τους συναντάμε φιλμ όπως: “Στην Παγίδα του Νόμου”, “Ο Νεκρός”, “Καφές και Τσιγάρα” και “Τσακισμένα Λουλούδια”.

57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 έως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Η διοργάνωση φέτος εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με Γενική Διευθύντρια την Ελίζ Ζαλαντό και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, να αναλαμβάνει διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ανταποκρινόμενο στον θεσμικό του ρόλο, το 57ο Φ.Κ.Θ. έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά σημαντικών δράσεων, που σκοπό έχουν την ενίσχυση του πολύπαθου ελληνικού σινεμά, όπως: Αύξηση των ελληνικών ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών που αναβαθμίζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ο υποτιτλισμός όλων των ελληνικών ταινιών για κωφούς θεατές, η υποστήριξη από το Φεστιβάλ στις ελληνικές ταινίες μέχρι και την έξοδό τους στις αίθουσες, αλλά και η μεταφορά του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι μερικές μόνος από τις δράσεις που ανακοίνωσε το Φεστιβάλ, ευελπιστώντας στην ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Η αγαπημένη γιορτή του παγκόσμιου σινεμά θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν – αντί για Σάββατο – την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

image

Ο Τζιμ Τζάρμους – το τρομερό παιδί του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου – υπογράφει την ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης με το φιλμ «Paterson», αλλά και ένα από τα πιο αναμενόμενα μουσικά ντοκιμαντέρ της σεζόν, το «Gimme Danger».

Το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ίγκι Ποπ, ο Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η ενέργεια του αγέραστου Ίγκι διαποτίζει το ντοκιμαντέρ και μας παρασύρει σ’ έναν κόσμο αυθεντικό, όπως και τα είδωλά του.

image

«Μου αρέσουν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Η μουσική είναι το ισχυρότερο εκφραστικό μέσο των ανθρώπων. Δεν ξέρω πώς ακριβώς να εκφράσω το νέο ψυχεδελικό μουσικό κίνημα, υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που αγαπώ και ανήκουν σε αυτό, αλλά μου αρέσουν επίσης η τρανς μουσική, διαφορετικές κατηγορίες του μέταλ όπως το στόουνερ και το ντουμ, η underground hip hop, το βαρύ ροκ εν ρολ και πολλά άλλα. Ωστόσο, με ενθουσιάζει η αναβίωση της ψυχεδελικής μουσικής η οποία σε αφήνει να περιπλανάσαι.» – Τζιμ Τζάρμους (54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη 98 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η προπώληση της CineΚάρταf, της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με προνόμια για όλη την κινηματογραφική χρονιά. Επιπλέον, από φέτος, με την κάρτα, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Ελληνικό Σινεμά

image

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.