Από τις «Ομπρέλες του Χερβούργου», μέχρι το «Σεζάρ και Ροζαλί» και από την Κατρίν Ντενέβ μέχρι τη Ρόμι Σνάιντερ. Ποιος είναι ο ρόλος της Μουσικής στον Κινηματογράφο; Απάντηση σε αυτό το διαχρονικό ερώτημα θα προσπαθήσει να μας δώσει το ειδικό αφιέρωμα του 18oυ Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που απαρτίζεται από πέντε χαρακτηριστικές ταινίες, αλλά κι από ένα masterclass, το οποίο θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών και θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Ο Κινηματογράφος εμφανίστηκε αρχικά ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της. Στην εξέλιξή του όμως το Σινεμά αφομοίωσε πολλές τέχνες. Η εικόνα, ο λόγος, η κίνηση, ο ήχος, αλλά και η μουσική, αποτελούν εργαλεία στα χέρια του εκάστοτε σκηνοθέτη, ο οποίος καλείται να ολοκληρώσει το δικό του αυθεντικό έργο τέχνης και να το αναπαραστήσει επί της μεγάλης οθόνης.

«Όταν η φωτογραφία ζωντάνεψε στα τέλη του περασμένου αιώνα, απλώθηκε μονομιάς σιωπή θαυμαστική συγχρόνως και θωπευτική. Σιωπή απ’ τις αμίλητες φιγούρες που κινήθηκαν, σιωπή κι απ’ τον κόσμο που βωβός παρατηρούσε στην τετράγωνη λευκή οθόνη να πραγματοποιούνται εξαίσια οράματα έρωτα και πάθους, με ανεξίτηλες μορφές ανδρών και γυναικών καθώς και ατελείωτα γκανγκς μεγάλων κωμικών, που μας παρείχαν νέες διαστάσεις στα προβλήματα εκείνου του καιρού. Μα σαν μίλησαν οι φιγούρες, σκοτώθηκε η σιωπή κι ο χώρος γέμισε αμηχανία και Μουσική. Έτσι γεννήθηκε η Μουσική του Κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Από τη σιωπή. Και η Μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι, ηχητική περιγραφή ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη, τέλος-διέξοδος, επιστροφή στο σπίτι. Η μουσική του Κινηματογράφου συντηρεί στη μνήμη την εικόνα, την ερμηνεύει ενώ συγχρόνως χρωματίζει επιθυμίες και μνήμες από την προσωπική μας ταύτιση με τις πτυχές ενός ονείρου 35 χιλιοστών…» – Μάνος Χατζιδάκις

Η Μουσική στον Κινηματογράφο – Οι Ταινίες:

image

Ads
  • Camille Claudel | Καμίλ Κλοντέλ – Bruno Nuytten
  • César et Rosalie | Σεζάρ και Ροζαλί – Claude Sautet (φωτογραφία)
  • Les parapluies de Cherbourg | Οι ομπρέλες του Χερβούργου – Jacques Demy
  • Les yeux sans visage | Μάτια χωρίς πρόσωπο – Georges Franju
  • Un homme et une femme | Ένας άντρας και μια γυναίκα – Claude Lelouch

Διαβάστε επίσης:
Πέντε αγαπημένες ταινίες του 21ου αιώνα χωρίς μουσικό σκορ 

Masterclass: «Η Μουσική στον Κινηματογράφο»
Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 17:30
Αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

image

Το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών).

Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς Γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand, Georges Delerue, Vladimir Cosma, Francis Lai, Philippe Sarde, Jean-Claude Petit, και πολλών άλλων.

Το masterclass θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στην αίθουσα Gisèle Vivier, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 17.30 έως 20.00 (ελεύθερη είσοδος).

Η ταινία που θα εγκαινιάσει την θεματική ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο», είναι το Camille Claudel του Bruno Nuytten (1987) (προβολή στις 20.15΄στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου), του οποίου την μουσική συνέθεσε ο Gabriel Yared.

Λίγα λόγια για τις ταινίες της θεματικής ενότητας: Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Ένας Άντρας και μια Γυναίκα / Un homme et une femme / A Man and a Woman

image

Σκηνοθεσία: Claude Lelouch
Σενάριο: Pierre Uytterhoeven
Μουσική: Francis Lai
Ηθοποιοί: Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1966
Διάρκεια: 102 Λεπτά
Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1

Μια script-girl απαρηγόρητη μετά τον χαμό του κασκαντέρ άντρα της, γνωρίζει στη Deauville έναν οδηγό ράλι του οποίου η γυναίκα αυτοκτόνησε από απόγνωση. Αγαπιούνται, απωθούνται, ξανασμίγουν και αγαπιούνται ξανά. Πρωταγωνιστούν, η Ανούκ Εμέ και ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Μάτια Χωρίς Πρόσωπο / Les yeux sans visage / Eyes Without a Face

image

Σκηνοθεσία: Georges Franju
Σενάριο: Pierre Boileau, Thomas Narcejac, Jean Redon, Claude Sautet, Pierre Gascar
Μουσική: Maurice Jarre
Ηθοποιοί: Pierre Brasseur, Alida Valli, Juliette Mayniel
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1960
Διάρκεια: 90 Λεπτά
Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 22:00, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)
Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 20:45, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)

Ο χειρούργος Genessier επιθυμεί να αναπλάσει το πρόσωπο της κόρης του Christiane, που παραμορφώθηκε μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όμως για να το πετύχει θα χρειαστεί να μεταμοσχεύσει δέρμα που θα αφαιρέσει από νεαρές κοπέλες. Πρωταγωνιστούν, η Juliette Mayniel και η σπουδαία Αλίντα Βάλι. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Camille Claudel / Καμίλ Κλοντέλ

image

Σκηνοθεσία: Bruno Nuytten
Σενάριο: Bruno Nuytten, Marilyn Goldin, Misa Terami
Μουσική: Gabriel Yared
Ηθοποιοί: Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Madeleine Robinson
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 175 Λεπτά
Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 20:15, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)

Η Καμίλ Κλοντέλ αφιερώνει τις μέρες και τις νύχτες της στο πάθος της, την γλυπτική. Με την στήριξη του πατέρα της και του αδερφού της Paul, το όνειρό της είναι να εισαχθεί στο ατελιέ του μεγάλου δασκάλου Auguste Rodin. Έχοντας αποδείξει το ταλέντο και την αποφασιστικότητά της να δουλέψει μαζί του, προσλαμβάνεται ως μαθητευόμενη και σύντομα ερωτεύεται παράφορα τον δάσκαλο και παράλληλα γίνεται η μούσα που ανασταίνει την κοιμισμένη φαντασία του. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Το 1988 ο Bruno Nuytten μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Reine-Marie Paris και μας χαρίζει μία σπουδαία ταινία του γαλλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πρωταγωνιστεί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και η αγαπημένη Ιζαμπέλ Ατζανί, που εδώ μας χαρίζει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της πλούσιας καριέρας της, κερδίζοντας επάξια τη δεύτερη υποψηφιότητά της για το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε ‘Α Ρόλο (είχε προηγηθεί το 1976 με το έργο: L’histoire d’Adèle H.), ενώ το φιλμ ήταν επίσης Υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διαβάστε επίσης:
«Καμίλ Κλοντέλ 1915» με τη σπουδαία ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός

Οι Ομπρέλες του Χερβούργου / Les parapluies de Cherbourg

image

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ζακ Ντεμί / Jacques Demy
Πρωταγωνιστούν: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon
Μουσική: Michel Legrand
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1964
Διάρκεια: 91 Λεπτά
Κυριακή 26 Μαρτίου στις 18:15, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)

Ο Ζακ Ντεμί, ξεκινώντας από τον χώρο του ντοκιμαντέρ αλλά και του κινούμενου σχεδίου, θα ασχοληθεί στη συνέχεια με τον κινηματογράφο παρουσιάζοντας και εκεί το πολύπλευρο ταλέντο του. Οι  «Ομπρέλες του Χερβούργου» είναι ένα κλασσικό φιλμ. Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιάζουν κρυφά να παντρευτούν. Όταν το ανακοινώνει στη μητέρα της, εκείνη το απαγορεύει λέγοντας ότι ο Γκι είναι πολύ νέος και δεν έχει πάει καν στρατό. Έτσι ο Γκι αποφασίζει να παρουσιαστεί στο στρατό και αναχωρεί για την Αλγερία. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της υπέροχης Κατρίν Ντενέβ, ενώ η ταινία κέρδισε μεταξύ άλλων και μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1965.

Σεζάρ και Ροζαλί / César et Rosalie

image

Σκηνοθεσία: Claude Sautet
Σενάριο: Jean-Loup Dabadie, Claude Sautet, Claude Néron
Μουσική: Philippe Sarde
Ηθοποιοί: Yves Montand, Romy Schneider, Sami Frey
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 104 Λεπτά
Ενότητα: Η Μουσική στον Κινηματογράφο
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Auditorium Theo Angelopoulos)

Η ιστορία ενός ερωτικού τρίο και μιας εκκολαπτόμενης φιλίας. Ο Σεζάρ αγαπάει τη Ροζαλί. Υπάρχει επίσης και ο Νταβίντ, ένας καλλιτέχνης που κάποτε υπήρξε εραστής της Ροζαλί. Οι δύο άνδρες, διεκδικώντας την ίδια γυναίκα, καταλήγουν να γίνουν φίλοι.

Διαβάστε επίσης:
Ρόμι Σνάιντερ: Η τραγική ζωή μίας σπουδαίας ηθοποιού

18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 18 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά και διανομή των ταινιών γαλλόφωνης παραγωγής, στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
10 προτάσεις για το 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά παράλληλα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 23 μέχρι και την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ, μεταφέροντας αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε .pdf