Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων χωρίς τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, προβάλλονται σήμερα στην τηλεόραση δύο από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του. Πρόκειται για το «Τσάι στη Σαχάρα» του 1990, με τον Τζον Μάλκοβιτς και την Ντέμπρα Γουίνγκερ, καθώς και ο αριστουργηματικός «Κονφορμίστας» του 1970, με τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν σε μία σπουδαία ερμηνεία.

Ads

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (16 Μαρτίου του 1940 – 26 Νοεμβρίου του 2018), κατάφερε μέσα από τις ταινίες του να δημιουργήσει έναν προσωπικό κόσμο, όπου τα πράγματα έχουν τη δική τους εικόνα, καλώντας τον θεατή να γίνει κοινωνός του κόσμου αυτού. Το έργο του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη είναι ένα συνεχές ταξίδι στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο, μέσα από την αναζήτηση του Άλλου και την αποκάλυψη του Αλλού.

«Πιστεύω ότι μετά από κάθε ταινία υπάρχει ένα είδος τέλους, σχεδόν ένα είδος θανάτου και μετά η επόμενη ταινία είναι μια ανάσταση. Λέω ότι πρόκειται για ένα είδος θανάτου με την έννοια ότι όταν δεν γυρίζω ταινίες αισθάνομαι να ανήκω στον κόσμο των φυτών μάλλον παρά στον κόσμο των ανθρώπων. Τα δύο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο ποιητικά, συγκινητικά, ουσιαστικά για τον Κινηματογράφο, είναι ο χρόνος και το φως […] Κάθε ταινία έχει τη δική της ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο θεατής θυμάται πάντα την ατμόσφαιρα.» – Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Διαβάστε Επίσης:

Τσάι στη Σαχάρα / The Sheltering Sky
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Μαρκ Πέπλοου (βασισμένο στο μυθιστόρημα «The Sheltering Sky» του Πολ Μπόουλς)
Πρωταγωνιστούν: Τζον Μάλκοβιτς, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Κάμπελ Σκοτ, Τζιλ Μπένετ, Τίμοθι Σπολ, Άμινα Ανάμπι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βιτόριο Στοράρο
Μουσική: Ριουίτσι Σακαμότο, Ρίτσαρντ Χόροβιτς
Έτος Παραγωγής: 1990
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία
Διάρκεια: 138 λεπτά
Προβάλλεται την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2
Η ταινία θα παραμείνει διαθέσιμη για 14 μέρες στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX

Ads

image

Βρισκόμαστε στο 1947. Ένα ζευγάρι Αμερικανών καλλιτεχνών φτάνουν στη Βόρειο Αφρική με ατμόπλοιο, με την κρυφή ελπίδα να πλησιάσουν πάλι ο ένας τον άλλο και να ζωντανέψουν τον νεκρό γάμο τους.

Ο Πορτ (Τζον Μάλκοβιτς), μουσικός που έχει να δουλέψει πάνω από έναν χρόνο, ονειρεύεται να αφήσει πίσω του τον σύγχρονο κόσμο, ενώ η Κιτ (Ντέμπρα Γουίνγκερ) έχει βαρεθεί τα ταξίδια, ακολουθεί όμως τον άντρα της στη Σαχάρα, με το όνειρο να τον ξαναφέρει κοντά της.

Το ταξίδι τους δεν καταφέρνει να τους φέρει κοντά και στρέφονται αλλού για παρηγοριά, ενώ ο σκληρός τόπος με τον ανελέητο ήλιο, τις πέτρες και την ξεραΐλα της ερήμου τους καταστρέφει, αντί να τους προσφέρει τη γνώση και την παρηγοριά.

Το 1990, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «The Sheltering Sky» του Πολ Μπόουλς. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της αποκαλούμενης «τριλογίας του αλλού», που ξεκινά με ένα ταξίδι στην Κίνα, στην χώρα του «Τελευταίου Αυτοκράτορα», περνά από την Αίγυπτο, για ένα «Τσάι στη Σαχάρα» και ολοκληρώνεται στην Ινδία, με τον «Μικρό Βούδα».

Η ταινία, μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού με φόντο την Αίγυπτο, προσπαθεί να καθρεφτίσει τις φθαρμένες αξίες της δύσης. Τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης (Ριουίτσι Σακαμότο, Ρίτσαρντ Χόροβιτς), καθώς και με το Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας (Βιτόριο Στοράρο).

Ο Κονφορμίστας / The Conformist / Il Conformista
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Σενάριο: Μπερνάντο Μπερτολούτσι, Αλμπέρτο Μοράβια (Νουβέλα)
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι, Ντομινίκ Σαντά, Γκαστόνε Μοσίν, Έντσο Ταράσιο, Φόσκο Τζιακέτι, Πιέρ Κλεμεντί, Ιβόν Σανσόν, Τζουζέπε Αντομπάτι, Λουτσιάνο Ρόσι, Όρσο Μαρία Γκουερίνι, Πασκουάλε Φορτουνάτο
Μουσική: Ζoρζ Ντελερού
Φωτογραφία: Βιτόριο Στοράρο
Μοντάζ: Φράνκο Αρκάλι
Σκηνογράφος: Φερντινάρντο Σκαρφιότι
Έτος Παραγωγής: 1970
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Διάρκεια: 113 λεπτά
Προβάλλεται την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 00:20 στην ΕΡΤ2
Η ταινία θα παραμείνει διαθέσιμη για 14 μέρες στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX

image

Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Έτσι όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική επιλογή, αλλά για συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταπίεσης και κοινού εγκλήματος.

Ταινία νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, η διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια είναι ένα κολοσσιαίο, πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, η ταινία κινείται μέσα από μια πολύπλοκη και δαιδαλώδη αφηγηματική δομή, χωρίς καμία χρονολογική εξέλιξη, όπου τα flash-back αλληλοεπικαλύπτονται υπονομεύοντας και παγιδεύοντας συνεχώς τον παράγοντα χρόνο σε μια ονειρική διάσταση.

Ο Μπερτολούτσι επιχειρεί μία δυναμική μελέτη πάνω στην ψυχο-σεξουαλική αποσύνθεση ενός άντρα στην Ιταλία της δεκαετίας του ’30, που περνά τη ζωή του προσπαθώντας να ζήσει όσο πιο συμβατικά μπορεί, για να ξεχάσει μια παιδική σεξουαλική εμπειρία με έναν ενήλικα. Κρύβει την ομοφυλοφιλία του και προσφέρεται να παίξει τον ρόλο του κατασκόπου για τους φασίστες. Ο Ζαν Λουί Ντρεντινιάν, είναι συγκινητικός, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες, της αξιόλογης καριέρας του. Η ταινία ήταν Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, καθώς και για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.