Έξι χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», η σκηνοθέτης Λιν Ράμσεϊ έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει την καινούρια ταινία της, η οποία τιμήθηκε με δύο Βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ», προβάλλεται στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ.

Ads

Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ / You Were Never Really Here
Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσεϊ
Σενάριο: Jonathan Ames (novel), Lynne Ramsay (screenplay)
Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Εκατερίνα Σαμσόνοφ, Αλεσάντρο Νίβολα, Άλεξ Μανέτ, Τζον Ντόμαν, Τζούντιθ Ρόμπερτς
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 85 λεπτά
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Η προσπάθεια ενός βετεράνου του πολέμου (Χοακίν Φίνιξ) να σώσει μια νεαρή κοπέλα που αγνοείται από ένα δίκτυο διακίνησης λευκής σάρκας (trafficking) καταλήγει σε λουτρό αίματος. Η διεφθαρμένη εξουσία και η εκδίκηση απελευθερώνουν μια έκρηξη βίας που οδηγεί στην αφύπνιση του ήρωα.

Ads

Η ταινία τιμήθηκε στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (εξ ημισείας με τον Γιώργο Λάνθιμο για την ταινία του “Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού / The Killing of a Sacred Deer) και με το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Χοακίν Φίνιξ.

image

Βετεράνος πεζοναύτης, αντικοινωνικός και με ψυχολογικά προβλήματα, αναλαμβάνει έναντι αμοιβής να σώζει κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικού εμπορίου και να τα επιστρέφει στις οικογένειές τους. Η φαινομενικά απλή υπόθεση εντοπισμού της ανήλικης κόρης ενός Νεοϋορκέζου Γερουσιαστή, τον οδηγεί σε ένα θανάσιμο δίκτυο διαφθοράς που αγγίζει υψηλά πολιτικά κλιμάκια.

image

Μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, η Λιν Ράμσεϊ, παραδίδει ένα αιματοβαμμένο θρίλερ για έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο, που διακατέχεται από την μινιμαλιστική αλλά εκρηκτική ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ. Προβολή παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά το θαυμάσιο ντεμπούτο της («Ratcatcher»), η Ράμσεϊ επιβεβαιώνει πως δικαίως συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, ακολουθώντας για πρώτη φορά στη φιλμογραφία της έναν αρσενικό ήρωα στην αιματηρή σταυροφορία του για μια κάποια υποψία λύτρωσης.

image

Η Λιν Ράμσεϊ αναγνωρίστηκε με τη μικρού μήκους της «Small Deaths», η οποία ήταν η διπλωματική της όταν αποφοίτησε από την Αγγλία και κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες το 1996. Ακολούθησαν τα «Kill the Day» (1996) και «Gasman» (1997), τα οποία έλαβαν τα βραβεία κριτικής επιτροπής στα Κλερμόντ Φερράντ και στις Κάννες αντίστοιχα.

image

Η Ράμζι γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο λαμπρά ταλέντα του βρετανικού σινεμά. Η πρώτη μεγάλου μήκους της, το «Ratcatcher» (1999), έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και κέρδισε το βραβείο BAFTA για την καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα το 2000.

Η επόμενη ταινία της «Morvern Callar» (2002), βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλαν Γουόρνερ, και είναι η ιστορία μιας νεαρής υπαλλήλου σουπερμάρκετ (Σαμάνθα Μόρτον), που μαθαίνει ότι ο φίλος της έχει αυτοκτονήσει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα.

image

Ακολούθησε το 2011 το φιλμ «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν» (We Need to Talk About Kevin), με τους Τίλντα Σουίντον, Τζον Σ. Ράιλι και Έζρα Μίλερ . Η εξαιρετική ερμηνεία της Τίλντα Σουίντον, της χάρισε μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (You Were Never Really Here – 2017), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της Λιν Ράμσεϊ.

23ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 60.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» πραγματοποιείτε από τις 20 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου 2017 στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναό 1 και Δαναό 2, Όπερα 1 και Όπερα 2, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Διαβάστε επίσης:
Οι 23 ταινίες που ορίζουν τις φετινές 23ες Νύχτες Πρεμιέρας

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που προβάλλονται στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.