Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Φέτος το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και φιλοξενείται στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ. Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος: “A’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, προβάλλεται την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το αριστούργημα του Μίκαελ Χάνεκε, «Η Λευκή Κορδέλα». Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο 27ο Πανόραμα και προσφέρει στους αναγνώστες του διπλές προσκλήσεις για την συγκεκριμένη προβολή.

Ads

Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).

A’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Εκατό χρόνια φέτος από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που θα «έδινε τέλος στους πολέμους», με τον κινηματογράφο να καταγράφει όλες τις πτυχές του, όπως δείχνουν οι έντεκα αριστουργηματικές ταινίες, που θα προβληθούν στο πλαίσιο του σχετικού αφιερώματος.

Από το «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» του Lewis Milestone και το «Σταυροί στο μέτωπο» του Stanley Kubrick, μέχρι το αριστουργηματικό «Η Λευκή Κορδέλα» του Michael Haneke, «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ και το «Ο Σαρλό στρατιώτης» με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Charlie Chaplin.
image
Γερμανία, λίγο πριν τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία σειρά ανεξήγητων γεγονότων διαταράσσουν την καθημερινότητα της παρακμασμένης κοινωνικής ζωής ενός προτεσταντικού χωριού. Μία καθημερινότητα αυστηρών ιεραρχιών, αυταρχικής πειθαρχίας, άκαμπτων ταξικών και έμφυλων διαχωρισμών. Τα παιδιά, οι οικογένειές τους, ο πάστορας, ο δάσκαλος, ο γιατρός βρίσκονται όλοι στο επίκεντρο.

Ads

Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν, κάτι σαν μια απροσδιόριστη τιμωρία, αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Η ταινία αντιπροσωπεύει έναν ευφυή, σύνθετο στοχασμό πάνω στη γέννηση της βίας και την παρακμιακή πορεία της κοινωνίας, στις παρυφές του πολέμου που άλλαξε τον γεωγραφικό χάρτη και τις ζωές των ανθρώπων για πάντα…
image
Με την κινηματογραφική σύνθεση εικόνων ολοκληρωτισμού, βίας, μίσους και διαφθοράς, με την αλληγορική αφήγηση περί του αβγού του φιδιού, αλλά και με φωτεινή μονοχρωμία και υποβλητικά πλάνα, ο Χάνεκε μοιάζει να επιδιώκει να δέσει τη «Λευκή Κορδέλα» του στον θεατή, καλώντας τον παράλληλα να ανακαλύψει τη δύναμη όσων πιθανώς ελλοχεύουν, καθώς και εκείνων που διαμόρφωσαν τον μετέπειτα ναζιστικό χαρακτήρα τους.

Έξοχο το καστ του φιλμ, όπου πρωταγωνιστούν οι: Ούλριχ Τουκούρ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Σούζαν Λόθαρ, Κρίστιαν Φρίντελ. Ένα αυθεντικό αριστούργημα και μία από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στην μεγάλη οθόνη, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα…
image
Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο 27ο Πανόραμα και προσφέρει στους αναγνώστες του πέντε διπλές προσκλήσεις για την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του Μίκαελ Χάνεκε, «Η Λευκή Κορδέλα». Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε σχετικά:
27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου – Κερδίστε Προσκλήσεις

Η ταινία «Η Λευκή Κορδέλα» (The White Ribbon – 2009) του Μίκαελ Χάνεκε, με την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία, προβλήθηκε στο 62 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, το βραβείο FIPRESCI και το Οικουμενικό Βραβείο του Φεστιβάλ, όπου και χαρακτηρίστηκε δικαίως, ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών.
image
Η Λευκή Κορδέλα (Das weisse band)
Γερμανία/Germany/ Αυστρία/Austria/ Γαλλία/France/ Ιταλία/Italy, 2009, μ/α/b&w
Σκην./Dir. – Σεν./Scr.: Michael Haneke
Φωτ./Cin.: Christian Berger
Μοντ./Ed.: Monika Willi
Ηθ./Cast: Christian Friedel, Ulrich Tukur, Josef Bierbichler
Παρ./Prod.: X-Filme Creative Pool, Wega Film, Les Films du Losange
Διαν./Dist.: Rosebud Films
Διάρκεια/Dur.: 144 λεπτά

Διαβάστε επίσης:
27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα & Αναλυτικό Πρόγραμμα

Η ταινία «Η Λευκή Κορδέλα» (The White Ribbon – 2009) του Μίκαελ Χάνεκε, θα προβληθεί στο 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος: “A’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 21:30 στον Κινηματογράφο Ααβόρα.

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
image
Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10).

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/