Ο Μπεν Στίλερ στη νέα του δημιουργία, «Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι», προσπαθεί μέσα από τον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη αλλά και του πρωταγωνιστή, να φέρει εις πέρας ένα φιλμ το οποίο αποτελεί ριμέικ της κλασσικής ταινίας του 1947. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ο Γουόλτερ Μίτι είναι ένας ονειροπόλος χαρακτήρας, ο οποίος παράλληλα εκτελεί χρέη διευθυντή φωτογραφίας στο θρυλικό περιοδικό Life, το οποίο όμως δυστυχώς ετοιμάζεται να κλείσει. Προσπαθώντας να βρει τη φωτογραφία που θα αποτελέσει το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού, ο Γουόλτερ θα ξεκινήσει μία αληθινή περιπέτεια στην οποία για να τα καταφέρει θα πρέπει επιτέλους να πιστέψει στον εαυτό του.

image
 
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τη δύναμη που έχουν τα όνειρα, μέχρι να εμπνεύσουν την πραγματικότητά μας. Ο Μπεν Στίλερ (“Little Fockers”) επιστρέφει σε διπλό ρόλο, αυτό του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή στο ριμέικ της κωμωδίας του 1947, βασισμένη στο κλασικό διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ.
 
Δίπλα του συμπρωταγωνιστούν η Κρίστεν Γουίγκ (“Bridesmaids”), ο Άνταμ Σκοτ, η βραβευμένη με Όσκαρ Σίρλεϊ ΜακΛέιν (Terms of Endearment – 1983)  που εδώ ενσαρκώνει τη μητέρα του πρωταγωνιστή και ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Σον Πεν (“Milk”, Mystic River”), στον ρόλο του μοιραίου φωτογράφου…

image
 
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας, πέρα από το πρωτότυπο σενάριο της, είναι η υπέροχη φωτογραφία καθώς η ταινία μας ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στη Γροιλανδία, και από εκεί με μοναδικές εξωτερικές λήψεις στην Ισλανδία και στα Ιμαλάια. Υπεύθυνο για αυτό θα πρέπει λογικά να θεωρήσουμε τον διευθυντή φωτογραφίας Στιούαρτ Ντράιμπεργκ (Μαθήματα Πιάνου).

image
 
Η αλήθεια είναι ότι η ταινία «Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι» (The Secret Life of Walter Mitty) του Μπεν Στίλερ, έχει κρατήσει ελάχιστα κοινά στοιχεία από την πρωτότυπη έκδοση του 1947, σε σκηνοθεσία του Norman Z. McLeod. Η ταινία βασίζεται στο διήγημα δυόμιση σελίδων που έγραψε ο Τζέιμς Θέρμπερ το 1939 και το οποίο μεταφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Κέι.

image
 
Όμως τα προβλήματα ξεκινούν από το δίλημμα του Στίλερ, σχετικά με τον αν η ταινία θα ακολουθήσει τη γνωστή του πεπατημένη της ελαφριάς κομεντί ή αν θα τολμήσει να κάνει το βήμα πιο πέρα που απαιτείται. Ο ίδιος φαίνεται να το διασκεδάζει και να πιστεύει σε αυτό που κάνει, το ερώτημα είναι κατά πόσο καταφέρνει να μεταλαμπαδεύσει και στον θεατή αυτή του τη διάθεση.
 
Δύσκολο το στοίχημα και σε αυτό κάθε άλλο παρά βοηθάει το γεγονός ότι ο δημοφιλής ηθοποιός αποφασίζει να κρατήσει τόσο τον ρόλο του σκηνοθέτη όσο και τον ρόλο του πρωταγωνιστή για τον εαυτό του…


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 114 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ben Stiller | Σενάριο: Steve Conrad, James Thurber | Παίζουν: Ben Stiller, Kristen Wiig, Sean Penn, Shirley MacLaine