Η χημεία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον Ολιβιέ Ασαγιάς και στην Κρίστεν Στιούαρτ, φαίνεται ότι συνεχίζει να ευδοκιμεί επί της μεγάλης οθόνης. Με την πρώτη τους συνεργασία στο φιλμ «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία», η Αμερικανίδα ηθοποιός έγραψε ιστορία, όντας η πρώτη από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού που αποσπά Βραβείο Σεζάρ για την ερμηνεία της. Ενώ φέτος με το έργο «Personal Shopper», ο Γάλλος δημιουργός τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών. Η «Βοηθός» είναι ένα προσεγμένο θρίλερ μυστηρίου, όπου ξεχωρίζει η ανεπιτήδευτη και αξιόλογη ερμηνεία, της ανανεωμένης Κρίστεν Στιούαρτ.

Ads

«Είναι μια πολύ στοχαστική ταινία. Στο «Personal Shopper», ο Ολιβιέ καταφέρνει να επικαλεστεί αόρατους κόσμους, με τον δικό του τρόπο, χωρίς να τους κατονομάζει.» – Κρίστεν Στιούαρτ

Η Βοηθός / Personal Shopper
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ολιβιέ Ασαγιάς
Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Λαρς Άιντινγκερ, Σίγκριντ Μπουαζίζ, Τάι Όλουιν
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 105 λεπτά

image

Ads

Η Μορίν (Κρίστεν Στιούαρτ), είναι μια Αμερικανίδα στο Παρίσι, που δουλεύει ως «Personal Shopper» για την Κίρα (Nora von Waldstätten), μια κακομαθημένη σταρ. Κουβαλά τα ρούχα και τα κοσμήματα που δανείζεται για τις εμφανίσεις της στο σπίτι και τα επιστρέφει πίσω στους οίκους απ΄ όπου τα δανείζεται.

Στο ενδιάμεσο η Μορίν επισκέπτεται το σπίτι που ζούσε κάποτε, μια έπαυλη στα προάστια, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το πνεύμα του νεκρού δίδυμου αδελφού της. Ο Λούις ήταν κι εκείνος μέντιουμ κι έπασχε από την ίδια σπάνια καρδιακή δυσμορφία με την Μορίν, η οποία σ’ εκείνον απέβη απρόσμενα μοιραία…

image

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς, επιλέγει ξανά ως πρωταγωνίστριά του, την Κρίστεν Στιούαρτ, στον ρόλο μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της. Μετά τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», ο Γάλλος σκηνοθέτης και η Αμερικανίδα ηθοποιός, ενώνουν τις δυνάμεις με φόντο μια ιστορία φαντασμάτων, η οποία εκτυλίσσεται στα άδυτα του κόσμου της μόδας του Παρισιού.

image

Η Κρίστεν Στιούαρτ πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια μία ενδιαφέρουσα στροφή στην επαγγελματικά της καριέρα, αφήνοντας πίσω της, τις ταινίες της σειράς «Twilight». Μετά τη συμμετοχή της στα αξιόλογα φιλμ, «Στον Δρόμο» (On the Road – 2012) του Βάλτερ Σάλες και «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία» (Clouds of Sils Maria – 2014) του Ολιβιέ Ασαγιάς – διπλά στην σπουδαία Ζιλιέτ Μπινός – κέρδισε την προσοχή του Γούντι Άλεν και πρωταγωνίστησε στο «Café Society» του Αμερικανού σκηνοθέτη, για να επιστρέφει και πάλι στον Γάλλο δημιουργό με το φιλμ: «Η Βοηθός» (Personal Shopper – 2016).

image

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς ευτυχώς δεν αναλώνεται σε μια συνηθισμένη «ταινία φαντασμάτων», αλλά επιχειρεί μία βουτιά στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος και – με εξαίρεση την συχνή και ενοχλητική χρήση του κινητού τηλεφώνου της πρωταγωνίστριας – καταφέρνει να αναδυθεί μέσα από ένα απροσδόκητο, σαγηνευτικό αποτέλεσμα.

image

Η Κρίστεν Στιούαρτ, ίσως στην πιο ώριμή ερμηνεία της καριέρας της, είναι εδώ η Μωρίν, μια νεαρή Αμερικανή που ζει στο Παρίσι και βγάζει τα προς το ζην ψωνίζοντας για κάποια διάσημη. Επίσης, η Μωρίν έχει το ψυχικό χάρισμα να επικοινωνεί με πνεύματα, κάτι που είχε και ο δίδυμος αδελφός της, Λούις, που πέθανε πρόσφατα. Σύντομα θ’ αρχίσει να δέχεται διφορούμενα μηνύματα από μια άγνωστη πηγή.

image

Η ταινία «Personal Shopper» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο του 2016 στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας (εξ‘ ημισείας με τον Ρουμάνο δημιουργό, Κριστιάν Μουνγκίου και το φιλμ του: «Η Αποφοίτηση»).

image

Η πανελληνία πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του Ολιβιέ Ασαγιάς, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ από την Πέμπτη 11 Μαίου κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή των εταιρειών StraDa Films και Seven Films.

Διαβάστε επίσης:
Ζιλιέτ Μπινός και Κρίστεν Στιούαρτ στα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία»
Τα Βραβεία του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών

image

Σταθερός θαμώνας του Φεστιβάλ των Καννών, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασαγιάς βρέθηκε το 2016 υποψήφιος για πέμπτη φορά για τον Χρυσό Φοίνικα. Ένας αεικίνητος δημιουργός, γνωστός για την ικανότητά του να ελίσσεται με άνεση ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη.