Το 2015, ο Σάιμον Στόουν, έχοντας μαζί του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, μεταφέρει στην μεγάλη την «Αγριόπαπια» του Ερρίκου Ίψεν. Το φιλμ «Η Κόρη / The Daughter», αποτελεί το αξιόλογο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αυστραλού δημιουργού. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

«Αν στερήσεις από τον μέσο άνθρωπο τη ψευδαίσθηση που έχει για τη ζωή του, τότε του έχεις στερήσει ταυτόχρονα την ίδια του την ευτυχία.» – Ερρίκος Ίψεν, Η Αγριόπαπια

Ένας άντρας επιστρέφει στο πατρικό σπίτι του στην Αυστραλία για να παραστεί στον γάμο του πατέρα του με την κατά πολύ νεότερη οικονόμο του. Όμως η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού θα ανατρέψει τις όποιες ισορροπίες στις ζωές των ανθρώπων που κάποτε είχε αφήσει πίσω του.

image

Ads

Η ταινία «Η Κόρη / The Daughter», αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους μήκους δημιουργία του Σάιμον Στόουν. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, αλλά και ηθοποιός (Φόνος εξ αμελείας / Jindabyne – 2006, Στο Μάτι του Κυκλώνα / The Eye of the Storm – 2011), μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια».

image

Το εξαιρετικό καστ της ταινίας απαρτίζουν, ο βραβευμένος με Όσκαρ Αυστραλός ηθοποιός, Τζέφρι Ρας (Shine – 1996), ο υποψήφιος για τρεις Χρυσές Σφαίρες, ηθοποιός από τη Νέα Ζηλανδία, Σαμ Νιλ (Reilly: Ace of Spies – 1983, One Against the Wind – 1991, Merlin – 1998) και η ταλαντούχα Μιράντα Ότο – επίσης γεννημένη στην Αυστραλία – γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της στην τριλογία του Πίτερ Τζάκσον, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

image

Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στα σημαντικότερα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, από το Τορόντο και τη Βενετία, μέχρι το Λονδίνο, όπου συμμετείχε και στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης.

Η «Κόρη», προτάθηκε για 9 Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας και κέρδισε στις εξής κατηγορίες:

  • Ά Γυναικείου Ρόλου (Οντέσα Γιανγκ)
  • ‘Β Γυναικείου Ρόλου (Μιράντα Όττο)
  • Διασκευασμένου Σεναρίου

image

Ο Σάιμον Στόουν, επιχειρεί μία ελεύθερη διασκευή στο εμβληματικό έργο του Ίψεν. Αν και η ιστορία είναι γνωστή, αυτό που κερδίζει τον θεατή είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες από μία τετράδα νέων και καταξιωμένων ηθοποιών. Ο Τζέφρι Ρας, η Οντέσα Γιανγκ, ο Σαμ Νιλ και η Μιράντα Όττο, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και μας βοηθούν να ξεχάσουμε το όποια λάθη κάνει ο φέρελπις Αυστραλός σκηνοθέτης, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

image

Η Κόρη / The Daughter
Σκηνοθεσία: Σάιμον Στόουν / Simon Stone
Σενάριο: Simon Stone (screenplay), Henrik Ibsen (play)
Πρωταγωνιστούν: Τζέφρι Ρας, Γιούαν Λέσλι, Πολ Σνάιντερ, Μιράντα Οτο, Ανα Τορβ, Σαμ Νιλ
Φωτογραφία: Αντριου Κόμις
Μοντάζ: Βερόνικα Τζένετ
Μουσική: Μαρκ Μπράντσοου
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Αυστραλία
Διάρκεια: 96 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Παρασκευή 3 Απριλίου στις 23:30 στην ΕΡΤ2