Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ θα είναι η πρόεδρος του 71ου Φεστιβάλ Καννών, που θα πραγματοποιηθεί 8-19 Μαΐου όπως ανακοινώθηκε σήμερα από του διοργανωτές του φεστιβάλ.

Ads

«Έρχομαι εδώ και πολλά χρόνια στις Κάννες ως ηθοποιός, ως παραγωγός, για τα gala και για το διαγωνιστικό μέρος, για την ίδια την Αγορά. Αλλά δεν έχω ποτέ έρθει για τη μοναδική ευχαρίστηση να επωφεληθώ από το κέρας της Αμάλθειας των ταινιών που είναι αυτό το μεγάλο φεστιβάλ», δηλώνει η αυστραλή σταρ σε ανακοίνωσή της.

Η Μπλανσετ διαδέχεται τον Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ ο οποίος ήταν την περασμένη χρονιά πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε μία σπάνια και μοναδική καλλιτέχνιδα, το ταλέντο και οι πεποιθήσεις της οποίας φωτίζουν τις οθόνες του σινεμά και τις σκηνές του θεάτρου. Οι συνομιλίες μας, αυτό το φθινόπωρο, υπόσχονται ότι θα είναι μία στρατευμένη πρόεδρος, μια παθιασμένη γυναίκα και μία γενναιόδωρη θεατής», δήλωσαν ο Πιερ Λεσκύρ, πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής.

Ads

Σημειώνεται, ότι η Μπλάνσετ είναι η 12η γυναίκα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του δημοφιλούς Φεστιβάλ. Μάλιστα, η κίνηση των διοργανωτών να τοποθετήσουν μια γυναίκα αντί ενός άνδρα στην ηγετική αυτή θέση, θεωρείται από πολλούς διόλου τυχαία, αλλά ένα σαφές μήνυμα – πολιτικά φορτισμένο – μετά το πέρας μιας χρονιάς όπου το ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης ισχυρών ανδρών της βιομηχανίας του θεάματος διαδεχόταν το άλλο.