Είκοσι πέντε χρόνια πριν πραγματοποιούσε την πρεμιέρα της, μία από τις πιο σκοτεινές αλλά αριστουργηματικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, το αγαπημένο «Twin Peaks» του Ντέιβιντ Λιντς. Λίγο πριν κυκλοφορήσει ο νέος κύκλος της δημοφιλούς σειράς, το 1ο En Lefko Film Festival, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε επί της μεγάλης οθόνης, τα γεγονότα της καλτ σειράς που άλλαξε το τηλεοπτικό τοπίο.

Ads

Ο Ύποπτος Κοσμος του Τουίν Πικς / Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Σέριλ Λι, Ντέιβιντ Μπόουι, Κρις Αίζαακ, Κάιλ ΜακΛάχλαν, Μόιρα Κέλι
Διάρκεια: 135 λεπτά
Τουίν Πικς: Τα Χαμέμα Κομμάτια / Twin Peaks: The Missing Pieces (2014)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Stars: Chris Isaak, Kiefer Sutherland, C.H. Evans
Διάρκεια: 92 λεπτά
Τρίτη 2 Μαίου στις 21:30, στον Κινηματογράφο Δαναός

image

Πώς κύλησε η τελευταία εβδομάδα της Λόρα Πάλμερ, πριν τον μυστηριώδη θάνατό της που μετατράπηκε σε ποπ φαινόμενο των ’90s; Στο πιο καταραμένο από τα αριστουργήματά του, ο Ντέιβιντ Λιντς χαρίζει ένα εφιαλτικό prequel της θρυλικής σειράς “Twin Peaks”.

Ads

Δύο δεκαετίες μετά, προσφέρει τις κομμένες σκηνές της ταινίας, σαν κλειδιά που ξεδιαλύνουν (ή μήπως επιτείνουν;) το μυστήριο μιας από τις πιο μυθικές πολιτείες της μεγάλης οθόνης, που σύντομα επιστρέφει με τον πολυαναμενόμενο νέο κύκλο επεισοδίων. Μία από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.

image

Δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες – ο Κάιλ ΜακΛάχλαν και ο Κρις Άιζακ – καταφθάνουν στο Τουίν Πικς και εξετάζουν τα παράξενα στοιχεία, τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις και τα αλλόκοτα γεγονότα που οδηγούν στο θάνατο της Λόρα Πάλμερ (Σέριλ Λι,). Με συμπρωταγωνιστές τους Κίφερ Σάδερλαντ και Ντέιβιντ Μπάουι, “Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς” μας ταξιδεύει σε μια πόλη όπου κανένας δεν δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

image

Σε αυτή την τολμηρή ταινια πρίκουελ της διάσημης πρωτοποριακής τηλεοπτικής σειράς, ο Ντέιβιντ Λιντς («Οδός Μαλχόλαντ», «Χαμένη Λεωφόρος», «Μπλέ βελούδο») μας παρασύρει στον ύποπτο κόσμο του Τουίν Πικς. Το μαγευτικό μουσικό σκορ υπογράφει ο Άντζελο Μπανταλαμέντι.

image

Στις 21 Μαίου είναι προγραμματισμένος να κυκλοφορήσει ο νέος κύκλος της δημοφιλούς σειράς και το 1ο En Lefko Film Festival, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τα γεγονότα της καλτ σειράς, μέσα από την τηλεταινία «Ο Ύποπτος Κοσμος του Τουίν Πικς» (Twin Peaks: Fire Walk with Me) του 1992, αλλά και του «Τουίν Πικς: Τα Χαμέμα Κομμάτια» (Twin Peaks: The Missing Pieces) του 2014, το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch

image

Ο σπουδαίος Ντέιβιντ Λιντς, είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης του οποίου οι ταινίες διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες και τη σουρεαλιστική τους δομή, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού.

Καλώς ήρθατε στο μοναδικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς. Η βία, η εξωτερική δυσμορφία των χαρακτήρων καθώς και η παρατήρηση των κρυφών επιθυμιών των ηρώων του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν συχνά πυκνά στις ταινίες του. Ο ίδιος, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ως παιδί, μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με κομψά σπίτια, κατάφυτους δρόμους, μπλε ουρανούς, ξύλινους φράχτες, πράσινο γρασίδι και κερασιές. Όπως ακριβώς, δηλαδή, φαντάζεται κάποιος την μεσοαστική Αμερική. Αλλά οι κερασιές εκκρίνουν ένα πηχτό υγρό, το οποίο προσελκύει μαύρα, κίτρινα και ορισμένα κόκκινα μυρμήγκια γύρω του. Έτσι ανακάλυψα ότι, αν κανείς κοιτάξει λίγο πιο προσεχτικά αυτόν τον όμορφο κόσμο, θα βρει πάντα από κάτω κόκκινα μυρμήγκια. Επειδή μεγάλωσα σ’ έναν όμορφο κόσμο, οτιδήποτε άλλο ήταν μία αντίθεση…»

image

Ο Ντέιβιντ Λιντς γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1946 στη μικρή πόλη Μισσούλα στην πολιτεία Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλωσε σε μία ήσυχη μεσοαστική οικογένεια, η οποία μετακινούνταν συχνά από πολιτεία σε πολιτεία λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του.

Αρχικά ο Λιντς ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική κι έτσι παρακολούθησε μαθήματα σε διάφορες σχολές Καλών Τεχνών. Σε μία από αυτές ανακάλυψε την αγάπη του για τον κινηματογράφο, στον οποίο και τελικά αποφασίζει να αφοσιωθεί. Το 1971 μετακομίζει με την πρώτη γυναίκα του (Peggy Lynch) και την κόρη τους, στο Λος Άντζελες, όπου και σπουδάζει σκηνοθεσία στην σχολή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI).

image

Εκεί ο Λιντς γυρίζει τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες και δημιουργεί το προσωπικό του ύφος, διχάζοντας ωστόσο πολλές φορές κοινό και κριτικούς. Παράλληλα, σκηνοθετεί τηλεοπτικές σειρές, αλλά και διαφημιστικές καμπάνιες γνωστών εταιρειών.

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, παρά από τον Αμερικάνικο. «[Οι ευρωπαϊκές ταινίες είναι που] σε καθηλώνουν και συνεπαίρνουν την ψυχή σου», έχει πει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο Λιντς έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι θαυμάζει ιδιαίτερα την δουλειά των Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φεντερίκο Φελίνι, Βέρνερ Χέρζοκ και Ζακ Τατί.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ήταν το “Eraserhead“, τα γυρίσματα του οποίου κράτησαν 4 χρόνια (1972-1976). Αυτή η ταινία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Μελ Μπρουκς, ο οποίος τον προσέλαβε για να κινηματογραφήσει το φιλμ “Ο Άνθρωπος Ελέφαντας“, το οποίο και χάρισε στον Λιντς την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη, καθώς και μία δεύτερη υποψηφιότητα για τη συμμετοχή του στο σενάριο – συνολικά η ταινία είχε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

image

Η επόμενη ταινία του, το “Dune” του 1984, σε συνεργασία με τον Ντίνο Ντε Λαουρέντις, ήταν μία “καταστροφή”, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο δημιουργός. Αλλά ο Λιντς δεν πτοήθηκε. Το 1986 σκηνοθέτησε το ονειρικό “Μπλε Βελούδο“. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ο Λιντς για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη, ενώ πολλοί την θεωρούν ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης του.

Το 1990 ο Ντέιβιντ Λιντς διακρίθηκε και στον χώρο της τηλεόρασης με τη σειρά “Twin Peaks“, την οποία έκανε αργότερα και τηλεταινία (Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς – 1992). Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών για την “Ατίθαση Καρδιά“. Μετά από αυτή την επιτυχία ακολούθησαν οι κλασσικές πια δημιουργίες του: “Η Χαμένη Λεωφόρος” (1997) και το “The Straight Story” (1998), που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου.

Εκτός από την ιδιότητα του ως σκηνοθέτης, ο Ντέιβιντ Λιντς έχει κατά καιρούς εκτελέσει καθήκοντα παραγωγού αλλά και ηθοποιού, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη ζωγραφική. Οι ταινίες του Λιντς, διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες και την σουρεαλιστική τους δομή, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού…

Διαβάστε επίσης:
Το εφιαλτικό νέο νουάρ φιλμ του Ντέιβιντ Λιντς: «Χαμένη Λεωφόρος»
Στο κινηματογραφικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς: «Μπλε Βελούδο»

1ο En Lefko Film Festival

image

Το 1ο En Lefko Film Festival εγκαινιάζει μια νέα, ανοιξιάτικη κινηματογραφική γιορτή, με σκοπό να ξεπεράσει τους περιορισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, να μας συστήσει τις πιο καυτές εξελίξεις στο σινεμά και την τηλεόραση και να ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 Απριλίου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Μαΐου. Το σύνολο των προβολών θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Δαναός, αλλά και σε απροσδόκητες γωνιές της πόλης, με site-specific δράσεις.

Από τη Σιένα Μίλερ και τον Ρόμπερτ Πάτινσον μέχρι τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, κι από τη νορβηγική ηλεκτρονική μουσική σκηνή, ως τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας τηλεόρασης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέτος η άνοιξη μας επιφυλάσσει ένα νέο, πλούσιο κινηματογραφικό ραντεβού στην καρδιά της Αθήνας, καθώς η Frontstage S.A. και ο ραδιοφωνικός σταθμός En Lefko 87.7 διοργανώνουν το 1ο En Lefko Film Festival.

Προβάλλοντας ανεξερεύνητα κινηματογραφικά διαμάντια της τρέχουσας παραγωγής, αστικές ιστορίες καλλιτεχνικής δημιουργίας, τηλεοπτικές σειρές-έκπληξη και διοργανώνοντας ανοιξιάτικα happenings και διαδραστικές βιωματικές δραστηριότητες, το φεστιβάλ αποσκοπεί να χαρίσει άπλετες εικόνες και μουσική, οδηγώντας μας ομαλά, αλλά και εντυπωσιακά, προς την πιο καυτή και απρόβλεπτη κινηματογραφική περίοδο της χρονιάς, την καλοκαιρινή.

Νέοι και καταξιωμένοι, κλασικοί και καινοτόμοι δημιουργοί από όλα τα σημεία του παγκόσμιου χάρτη, θα συμμετάσχουν σε αυτό το νέο, πρωτοποριακό 7ήμερο φεστιβάλ, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να μοιραστούν με το κοινό την έμπνευση που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία τους, σε masterclasses και special events. Παράλληλα με τις προβολές, το φεστιβάλ εστιάζει στην δυναμική της ολοκληρωμένης εμπειρίας και δημιουργεί events και συνέργειες με πολιτιστικούς οργανισμούς

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 1ο En Lefko Film Festival
Το Σινεμά του Καναδού σκηνοθέτη Ντένις Βιλνέβ αποκαλύπτεται

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του 1ου En Lefko Film Festival.