Το 2011, ο Πάβελ Παβλικόφσκι – πριν γνωρίσει την διεθνή καταξίωση με τα ασπρόμαυρα αριστουργήματά του, «Ida» (2013) και «Cold War» (2018), μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Ντάγκλας Κένεντι, έχοντας στην διάθεσή του δύο ηθοποιούς εγνωσμένης αξίας: την Κριστίν Σκοτ Τόμας και τον Ίθαν Χοκ. Η ταινία «Η Γυναίκα του Πέμπτου / The Woman in the Fifth», είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

«Από μια άποψη η ιστορία είναι μια καταγραφή της ψυχολογικής αποσύνθεσης: η ιστορία ενός άντρα που διαλύεται και γίνεται σχιζοφρενής. Το συγκεκριμένο θέμα με απασχολούσε για πολύ καιρό και είχα ξεκινήσει να γράφω ένα σενάριο πάνω σε αυτό. Το βιβλίο του Ντάγκλας Κένεντι όμως πρότεινε έναν πιο ενδιαφέροντα τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Ένιωσα ότι θα μπορούσε να γίνει μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια και σε αυτό συμφώνησαν και οι παραγωγοί της Haut et Court. Οπότε σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε σαν βάση τα κύρια συστατικά του βιβλίου και να τα αναμίξουμε με νέα στοιχεία ώστε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό.» – σημειώνει ο Πάβελ Παβλικόφσκι και συμπληρώνει:

«Στην ταινία «Το Καλοκαίρι του Ερωτά μου» είχα και πάλι σαν αφετηρία ένα μυθιστόρημα, που στην πορεία όμως μετεξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό. Για μένα τα βιβλία είναι ένα σημείο εκκίνησης, όπως τα αποκόμματα από τις εφημερίδες, τα όνειρα ή τις εμπειρίες από το παρελθόν. Σου δίνουν στοιχεία: κάποιους χαρακτήρες, ένα τοπίο, μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Στο τέλος όμως η ταινία πρέπει να βρει τη δική της ανεξάρτητη λογική και τη δική της γλώσσα. Αν παραμένει πιστή στο βιβλίο δεν είναι υπέρ της.»

image

Ads

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρικς (Ίθαν Χοκ) έρχεται στο Παρίσι αποφασισμένος να διεκδικήσει την παλιά του ζωή και να ξανακερδίσει την αγάπη της γυναίκας και της κόρης του.

Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε και καταλήγει σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείο των προαστίων, αναγκασμένος να δουλεύει σαν νυχτοφύλακας για να κερδίσει τα προς το ζην.

Τότε γνωρίζει την Μάργκιτ (Κρίστιν Σκοτ Τόμας), μια όμορφη αλλά μυστηριώδη ξένη. Η έντονη και παθιασμένη σχέση τους όμως, δείχνει να πυροδοτεί μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα, σαν να υπάρχει μια σκοτεινή δύναμη που να ελέγχει ολόκληρη τη ζωή του.

image

Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία, ο Υποψήφιος για Όσκαρ, Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, παρουσιάζει ένα δυνατό, κλειστοφοβικό ερωτικό δράμα, το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπαρκο την καλή χημεία των δύο βασικών πρωταγωνιστών του, της Κριστίν Σκοτ Τόμας και του Ίθαν Χοκ.

«Οι ταινίες είναι μια συλλογική και μάλλον μυστηριώδης διαδικασία, ένα ταξίδι που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο γραφείο. Στην αρχή χρειάζομαι μια αφετηρία, μια συνολική ιδέα, δύο ή τρεις χαρακτήρες με δραματικές δυνατότητες, παράδοξους ή αντιθετικούς. Στη συνέχεια γράφω και ξαναγράφω. Βρίσκω τους ηθοποιούς και τις τοποθεσίες, τραβάω φωτογραφίες και γράφω ξανά με πρόσωπα και εικόνες στο μυαλό μου. Δοκιμάζω καταστάσεις με τους παραγωγούς ή τους φίλους μου. Όταν εμπλέκεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο διευθυντής φωτογραφίας γράφω ξανά. Είναι μια διαδικασία παρόμοια με τη λογοτεχνική συγγραφή αλλά δεν είναι λογοτεχνία. […] Το φιλμ «Η Γυναίκα του Πέμπτου» όμως δεν σου δίνει αντίστοιχες λαβές, δεν δηλώνει κάτι ξεκάθαρα, οι καταστάσεις γίνονται παράξενες και τρομακτικές χωρίς σχεδόν να το καταλαβαίνεις. Κι ενώ το έργο είναι μια νέα αφετηρία για μένα, ταυτόχρονα δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες μου ταινίες: λίγες αλλά προσεκτικά διαλεγμένες τοποθεσίες, περιορισμένη πλοκή κι ένας κεντρικός χαρακτήρας μέσα από τον οποίον βλέπουμε τον κόσμο.»

image

«Σε πολλά σημεία είχα ερωτηματικά για την αληθινή προσωπικότητα του Τομ. Σταδιακά όμως ξεκαθάρισε. Κάναμε μεγάλες κουβέντες με τον Πάβελ πάνω στο σενάριο προτού αρχίσουν τα γυρίσματα. Ανταλλάξαμε ιδέες και ανακαλύψαμε ποιος ήταν ο Τομ. Για μένα, ένα από τα στοιχεία που τον περιγράφουν είναι η ανάγκη του να γίνει ιδανικός πατέρας. Όλοι έχουμε τη δική μας ιδέα για αυτό, η καθημερινότητα όμως μας εμποδίζει να το καταφέρουμε. Είναι κάτι που με απασχολεί πολύ σε αυτή τη φάση της ζωής μου. […] Σίγουρα ο Τομ παραμένει συμπαθής. Στην πράξη υπηρέτησα το όραμα του Πάβελ, εκείνος έδωσε μορφή στους χαρακτήρες. Στον κινηματογράφο ο ηθοποιός δεν χτίζει μόνος του τον χαρακτήρα του. Πρέπει να εμπιστευτεί τους άλλους για να τον δημιουργήσουν μαζί. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια ήταν μια πολύ πιο εσωτερική διαδικασία γιατί όλο το έργο γυρίστηκε μέσα από τη ματιά του χαρακτήρα. Έτσι ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης γίνονται ένα.» – δηλώνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ίθαν Χοκ και συμπληρώνει:

image

«Η Κρίστιν Σκοτ Τόμας είναι από τους λίγους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν την ουσία του κινηματογράφου. Έχει μια απίστευτη παρουσία, έναν ιδιαίτερο αισθησιασμό, μια φυσική κομψότητα. Είναι εμπειρία να παίζεις με μια τέτοια ηθοποιό. Κάνει τα πάντα να μοιάζουν εύκολα. Με άλλους ηθοποιούς πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Χρειάζονται εξαιρετικούς φωτισμούς, ένα πολύ δυνατό κείμενο. Ο χαρακτήρας της Μάργκιτ όμως είναι πάνω από όλα συμβολικός και πολλοί ηθοποιοί δεν μπορούν να υποδυθούν κάτι τέτοιο.»

Η ταινία «Η Γυναίκα του Πέμπτου / The Woman in the Fifth» του Πάβελ Παβλικόφσκι, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX, μέχρι τις 8 Μαΐου του 2021.

image

Η Γυναίκα του Πέμπτου / The Woman in the Fifth
Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι
Σενάριο: Ντάγκλας Κένεντι (μυθιστόρημα), Πάβελ Παβλικόφσκι (σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ίθαν Χοκ, Τζοάνα Κούλιγκ, Σαμίρ Γκουέσμι, Ντελφίν Σουίγιο
Έτος Παραγωγής: 2011
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 84 λεπτά