Γυναίκες – μούσες σε ερμηνείες και ταινίες που άφησαν εποχή τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης με το αφιέρωμα «Elles», που πραγματοποιείται από την Κυριακή 9 έως και την Τρίτη 11 Απριλίου στο σινεφίλ στέκι του Λιμανιού, την Αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Ads

Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τρεις ταινίες που αποθεώνουν τις εξαιρετικές ερμηνείες των γυναικών πρωταγωνιστριών τους: της Κατρίν Ντενέβ, της Στεφάν Οντράν και της Ζιλιέτ Μπινός. Πρόκειται για τα φιλμ:
Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό (1969)
Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ (1987)
Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν (2013)

Πρόγραμμα Προβολών:
Κυριακή 9 Απριλίου

18:30 Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό
21:00 Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ

Δευτέρα 10 Απριλίου   
18:30 Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν
21:00 Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τριφό

Ads

Τρίτη 11 Απριλίου 
18:30 Η γιορτή της Μπαμπέτ του Γκάμπριελ Άξελ
21:00 Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρουνό Ντιμόν

Αναλυτικά οι ταινίες:

Η Σειρήνα του Μισισιπή / La sirène du Mississipi / Mississippi Mermaid (Γαλλία – Ιταλία, 1969)
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό / François Truffaut

Σενάριο: François Truffaut, Cornell Woolrich
Με τους: Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Nelly Borgeaud
Έγχρωμη, 123 λεπτά

image

Ο Λουί (Ζαν-Πολ Μπελμοντό) είναι ένας πλούσιος ιδιοκτήτης καπνοφυτειών στο τροπικό νησί Reunion. Αποφασίζει να παντρευτεί δι’ αλληλογραφίας τη Ζουλί. Η γυναίκα όμως που εμφανίζεται είναι διαφορετική από εκείνη της φωτογραφίας. Ο Λουί δεν πτοείται και τελικά την παντρεύεται. Σύντομα όμως η γυναίκα (Κατρίν Ντενέβ) θα εξαφανιστεί παίρνοντας μαζί της και τα χρήματα του Λουί. Οι έρευνες των ιδιωτικών ντετέκτιβ δεν έχουν αποτέλεσμα κι έτσι ο Λουί αποφασίζει να την αναζητήσει ο ίδιος. Τότε, θα κλιμακωθούν οι εξελίξεις, τα αστυνομικά μυστήρια και η λύση θα δοθεί με το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Το φιλμ «Η Σειρήνα Του Μισσισιπή» (La sirène du Mississipi / Mississippi Mermaid – 1969), αποτελεί την όγδοη μεγάλου μήκους δημιουργία, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Το 1969 ο Φρανσουά Τρυφώ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Κόρνελ Γούλριτς (υπογεγραμμένο με το ψευδώνυμο Γουίλιαμ Άιρις), «Βαλς στα Σκοτάδια». Στο πλευρό του έχει δύο σπουδαίους Γάλλους ηθοποιούς, τον εμβληματικό Ζαν-Πολ Μπελμοντό, και την γοητευτική Κατρίν Ντενέβ, οι οποίοι συναντιόνται για μία και μοναδική φορά σε μία αξιόλογη κινηματογραφική ιστορία, με άμεσες και έμμεσες αναφορές, από τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» (1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μέχρι το «Τζόνι Γκιτάρ» (1954) του Νίκολας Ρέι.

Διαβάστε επίσης:
Κατρίν Ντενέβ και Μπελμοντό στη «Σειρήνα Του Μισσισιπή» του Τρυφώ

Η Γιορτή της Μπαμπέτ / Babette’s Feast / Babettes gæstebud (Δανία, 1987)
Σκηνοθεσία: Γκάμπριελ Αξέλ / Gabriel Axel

Σενάριο: Gabriel Axel, Karen Blixen
Με τους: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel
Έγχρωμη, 102 λεπτά

image

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται σ’ ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι της Δανίας. Εκεί ζουν δύο ανύπαντρες αδελφές παπαδοκόρες κάνοντας αγαθοεργίες και προσφέροντας φαγητό στους ανήμπορους. Οι δύο αδελφές – Μαρτίνα και Φιλίππα – υπήρξαν πολύ όμορφες στα νιάτα τους και παρότι είχαν ερωτικές αλλά και επαγγελματικές προτάσεις, αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό τους κοντά στον πάστορα πατέρα τους και να συνεχίσουν το ενάρετο έργο του. Η Μπαμπέτ εμφανίζεται μία μέρα στην πόρτα τους και ζητάει καταφύγιο, καθότι είναι πρόσφυγας τους εμφυλίου πολέμου της Γαλλίας. Οι δύο αδελφές δίνουν τροφή και στέγη στην Μπαμπέτ, η οποίο γίνεται η οικονόμος τους σπιτιού. Μετά από 14 χρόνια κοινής ζωής, η Μπαμπέτ ενημερώνεται πως κέρδισε στο λαχείο 10.000 φράγκα. Όλοι σκέφτονται πλέον ότι θα φύγει για να φτιάξει και πάλι τη ζωή της. Η Μπαμπέτ όμως ζητάει μία και μοναδική χάρη από της δύο αδελφές, να ετοιμάσει ένα δείπνο για αυτές και τα μέλη της εκκλησίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πάστορα. Αυτές δέχονται με δυσκολία και έτσι η Μπαμπέτ αρχίζει τις ετοιμασίες του δείπνου μέρες νωρίτερα καθότι πηγαίνει στη Γαλλία για να κάνει τις αγορές των τροφίμων και των κρασιών που θα χρειαστεί για το δείπνο.

Η «Γιορτή της Μπαμπέτ» (Babette’s Feast – 1987) του Γκάμπριελ Αξέλ, είναι μία πανέμορφη αλληγορία πάνω στη χαρά και στις απολαύσεις της ζωής, αλλά παράλληλα αποτελεί και μία ελεγεία στην ανιδιοτελή αγάπη. Το φιλμ από τη Δανία, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Βρετανικής Ακαδημίας – BAFTA. Πρωταγωνιστούν: Στεφάν Οντράν, Γιαρλ Κιούλε και η μούσα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η υπέροχη Μπίμπι Άντερσον.

Καμίλ Κλοντέλ 1915  / Camille Claudel 1915 (Γαλλία, 2013)
Σκηνοθεσία: Μπρούνο Ντιμόν / Bruno Dumont

Σενάριο: Paul Claudel – Camille Claudel (βασισμένο στην αλληλογραφία), Bruno Dumont
Με τους: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy
Έγχρωμη, 95 λεπτά

image

Το φιλμ «Καμίλ Κλοντέλ 1915» (Camille Claudel 1915), μας μεταφέρει στο άσυλο ανιάτων στο Μοντεβέργκ, στη Νότια Γαλλία, τον χειμώνα του 1915. Εκεί η Καμίλ Κλοντέλ (Ζιλιέτ Μπινός), γλύπτρια, μούσα και σύντροφος του Ροντέν, βρίσκεται έγκλειστη κατά παραγγελία των γονιών της, με μοναδικό φωτεινό σημάδι τις αραιές αλλά τακτικές επισκέψεις του αδελφού της, Πολ (Ζαν Λικ Βενσάν). Η Κλοντέλ θα ζήσει στο άσυλο τα τελευταία 29 χρόνια της ζωής της. Δε θα ξαναδημιουργήσει κανένα έργο. Το μοναδικά δημιουργικό μυαλό της θα σβήσει σιγά σιγά μέσα στη μοναξιά και την υπαρξιακή απορία…

«Μου είπε ο Ντυμόντ: «Αυτή η γυναίκα, δεν κάνει απολύτως τίποτα, είναι εντελώς ουδέτερη» (η λέξη ουδέτερη είναι μια από τις αγαπημένες του). Έτσι λοιπόν θα την ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι απραξίας. Για έναν ηθοποιό όμως ακόμα και στην απραξία υπάρχει ένας εσωτερικός κόσμος που πρέπει να βγει προς τα έξω και ανακαλείται σχεδόν αυτόματα, από τυχαία, μικρά γεγονότα. Η Κλοντέλ μπορεί να είναι ήρεμη επιφανειακά, αλλά μέσα της βράζει λόγω της ζωής που της έχει επιβληθεί στο άσυλο.» Ζιλιέτ Μπινός

Ο σκηνοθέτης Μπρούνο Ντυμόντ, αξιοποιώντας σεναριακά την πρώτη ύλη των αυθεντικών επιστολών που αντάλλαξαν τα αδέλφια Κλοντέλ, παρακολουθεί με αυτοκυρίαρχη ενσυναίσθηση τις άνευ έργων ημέρες της άλλοτε μεσουρανούσας δημιουργού και πάλαι ποτέ συντρόφου του Αυγούστου Ροντέν. Η χρονιά που παρακολουθούμε στην ταινία, το 1915, αντιστοιχεί στον τρίτο χρόνο κάθειρξης που επιφύλαξαν στην Καμίλ Κλοντέλ. Ζώντας απομονωμένη και χαμένη στις σκέψεις, βλέπεις ως μοναδική ελπίδα σωτηρίας τις επισκέψεις του ευσταλή λογοτέχνη αδελφού της, Πωλ Κλοντέλ.

Διαβάστε επίσης:
«Καμίλ Κλοντέλ 1915» με τη σπουδαία ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός

Πληροφορίες:
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF)