Δύο χρόνια μετά την επιτυχία της ταινίας του «Keep the Lights On» (2012), ο Αμερικανός σκηνοθέτης Άιρα Ζακς (Ira Sachs), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Η Αγάπη Είναι Παράξενη» (Love is Strange – 2014). Μία συγκινητική ιστορία, που μέσα από τις καλές ερμηνείες των Τζον Λίθγκοου, Άλφρεντ Μολίνα και Μαρίζα Τομέι, αλλά και υπό τους ήχους του Σοπέν, ο σκηνοθέτης καταγράφει την ομορφιά και τη μελαγχολία μιας σύγχρονης ιστορίας αγάπης που απλώνεται από γενιά σε γενιά, μέσα από ένα γοητευτικό ψηφιδωτό χώρων, εποχών και πειστικά δοσμένων χαρακτήρων.

Ads

Έχοντας μοιραστεί τις χαρές και τις λύπες μιας ολόκληρης ζωής, ο Ben (Τζον Λίθγκοου – John Lithgow) και ο George (Άλφρεντ Μολίνα – Alfred Molina) παντρεύονται σε μία ειδυλλιακή τελετή που λαμβάνει χώρα στο Μανχάταν. Όμως λόγω της επισημοποίησης της σχέσης τους, ο George όντας καθηγητής κλασικής μουσικής σε καθολικό σχολείο, θα χάσει τη δουλειά του πολύ σύντομα.
image
Το ζευγάρι θα αναγκαστεί ξαφνικά όχι μόνο να πουλήσει το κομψό διαμέρισμά του, αλλά και να χωριστεί σε διαφορετικά σπίτια, μέχρι να βρεθεί μια πιο οικονομικά βιώσιμη λύση. Έτσι ο μεν George μετακομίζει στο μικροσκοπικό διαμέρισμα δύο νεαρών φίλων, ενώ ο ζωγράφος Ben φιλοξενείται στο σπίτι του ανιψιού του Elliot (Darren Burrows), της γυναίκας του Kate (Μαρίζα Τομέι – Marisa Tomei) και του έφηβου γιου τους Joey (Charlie Tahan). Εκεί και παρά τις όποιες αντιξοότητες, προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει έχοντας ως μοναδική ουσιαστική απασχόληση την αποτύπωση της Νέας Υόρκης στους πίνακές του.
image
Όμως, ο ξαφνικός αυτός και απότομος αποχωρισμός, καθώς και η περιπετειώδης συμβίωση με τους κοντινούς τους ανθρώπους, θα φέρει αντιμέτωπους τους πρωταγωνιστές με προβλήματα, οικογενειακές εντάσεις, αλλά και με την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Η σχέση τους πλέον κλονίζεται, καθώς τα γεγονότα και η καθημερινότητα, απειλούν να διαταράξουν την αγάπη μιας ολόκληρης ζωής…
image
«Ήθελα να κάνω μια ταινία για τη δυνατότητα της αγάπης να ανθίσει, κάτι που μου πήρε καιρό να καταλάβω ότι μπορεί να συμβεί. Η ταινία ασχολείται με το τι είναι η αγάπη, για ένα ζευγάρι αλλά και για μία οικογένεια, μία κοινότητα, για τα παιδιά και για τους γονείς, τους διαφορετικούς τρόπους που αγαπάμε ο ένας τον άλλο, που κάνουν την αγάπη πολύπλοκη.» – Άιρα Ζακς

Με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Άιρα Ζακς, επιστρέφει με την πιο ώριμη δουλειά του. Μία συγκινητική ταινία για την αγάπη και τη δέσμευση που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, ντυμένη με την υπέροχη μουσική του Σοπέν. Σε συμπαραγωγή του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου (Faliro House) και με πρωταγωνιστές δύο καταξιωμένους ηθοποιούς, τον John Lithgow (Dexter TV Series) και τον Alfred Molina (Chocolat), αλλά και την Marisa Tomei (The Wrestler) σ’ έναν χαρακτηριστικό ρόλο, η ταινία αιχμαλωτίζει τον θεατή με την ανεπιτήδευτη, βαθιά ανθρώπινη και νοσταλγική ματιά της, αλλά και με την πίστη ότι η αγάπη μπορεί να επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες.
image
Το φιλμ, αποτελεί την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Άιρα Ζακς (Ira Sachs), ο οποίος μαζί με τον σύζυγο του, τον ζωγράφο Boris Torres, ανήκουν στα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη, όταν νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, το 2011: «Ήθελα να κάνω μία ταινία για την αγάπη από την πολύ συγκεκριμένη οπτική της ηλικίας και της εμπειρίας μου, σαν κάποιος που δεν είναι ούτε πολύ μικρός ούτε πολύ νέος, αλλά που θα μπορούσε για πρώτη φορά να φανταστεί μια αγάπη με διάρκεια που ομορφαίνει με τον καιρό» εξηγεί ο σκηνοθέτης και συνεχίζει: «Με ενδιέφερε να εξερευνήσω τη διαφορετική οπτική του καθενός από εμάς σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας: ως έφηβοι, ως μεσήλικες και στα επόμενα χρόνια. Ήθελα να φανταστώ τη δική μου σχέση, πώς θα είναι ο πρόσφατος γάμος μου μετά από μερικά χρόνια.»
image
Για να γράψει το σενάριο ο Ζακς συνεργάστηκε ξανά με τον Mauricio Zacharias, τον συνεργάτη του στο «Keep the Lights On» του 2012. Επικέντρωσαν την ιστορία τους σε δύο Νεοϋορκέζους, τον Ben και τον George, που επιτέλους μπορούν να παντρευτούν μετά από 39 χρόνια που είναι μαζί. Αλλά οι καινούργιες συνθήκες διαβίωσης διαταράσσονται απρόσμενα από μία σειρά γεγονότων που θα έχουν επιπτώσεις στις ζωές, αλλά και στις σχέσεις τους: «Ο Mauricio κι εγώ περάσαμε πολύ χρόνο να μιλάμε για τα πραγματικά όμορφα πράγματα, όπως τα παιδιά, την οικογένεια και τις σχέσεις. Ο χειμώνας μας ήταν πολύ γόνιμος» θυμάται ο  Sachs. Τα θέματα άρχισαν να αναδύονται: «οι περίοδοι της ζωής, πώς περνάμε την πληροφορία από γενιά σε γενιά και πώς εκπαιδεύουμε ο ένας τον άλλο ως οικογένεια». Όπως έχει κάνει και στις προηγούμενες ταινίες του, ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τη ζωή του για να δημιουργήσει έναν κόσμο αυθεντικό και οικείο.
image
Μια πραγματική ταινία χαρακτήρων, που χρωστάει πολλά στους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές του. Αλλά και ο νεαρός Charlie Tahan, στον ρόλο του ανιψιού Joey, είναι κάτι παραπάνω από επαρκής στην ερμηνεία του. Στην προσέγγιση των χαρακτήρων, της ιστορίας και του περιβάλλοντος, η ταινία είναι συντονισμένη με τις κοινές, καθημερινές πτυχές και τους ρυθμούς της ζωής και των σχέσεων. Αυτός ο νατουραλισμός επεκτείνεται και στην αφηγηματική προσέγγιση του σκηνοθέτη, γεγονός που επιτρέπει τις ελλείψεις στην αφήγηση.
image
Όσο για τις επιρροές του, ο Άιρα Ζακς (Ira Sachs), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η λίστα είναι μεγάλη. Ούτως ή άλλως έγινα κινηματογραφιστής, βλέποντας πολλές ταινίες. Σίγουρα το ιαπωνικό σινεμά ήταν μια επιρροή, το σινεμά που καταπιάνεται με τις οικογένειες, ο κοινωνικός ρεαλισμός, το γαλλικό σινεμά που διηγείται ρεαλιστικές ιστορίες με έναν τρόπο που υπερβαίνει την καθημερινότητα. Αμερικανοί κινηματογραφιστές όπως ο Κασσαβέτης,  που σου υπενθυμίζει ότι προσπαθείς να αιχμαλωτίσεις το αναπάντεχο μεταξύ των ανθρώπων με την κάμερα, και αυτό προσπαθώ να κάνω με τις ταινίες μου.» – Άιρα Ζακς
image
Η ταινία «Η Αγάπη Είναι Παράξενη» (Love is Strange) του Άιρα Ζακς, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Ιανουάριο του 2014 στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλά και καταξιωμένα Διεθνή Φεστιβάλ, όπως στην Μπερλινάλε, στο Κάρλοβι Βάρι και στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ από την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 94 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ira Sachs | Σενάριο: Ira Sachs, Mauricio Zacharias | Παίζουν: John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei