Το σημαντικό βραβείο «Prix Découverte Leica Cine du court métrage Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους, κατέκτησε η ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου στην 57η «Εβδομάδας Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Ads

Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή της Εβδομάδας και από τη θεσμοθέτησή του, το 2003, έχει ανακαλύψει πολλούς πρωτοποριακούς κινηματογραφιστές, όπως τους Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Gitanjali Rao, Damien Manivel, Jonas Carpignano, Fulvio Risuelo και πρόσφατα τη Laura Ferrés. 
H Ζακλίν Λέντζου απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις δείχνοντας πως το μέλλον της ανήκει αλλά και πως το νέο ελληνικό σινεμά έχει πολλά να δείξει.

Το έργο της Ζακλίν Λέντζου έχει διεθνή παρουσία και αναγνώριση.  Το 2016 η ταινίας της Αλεπού έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή Νέων και την επόμενη χρονιά η ταινία της HIWA (2017) προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου.

image

Ads

Η τέταρτη μικρού μήκους ταινία της Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς (2018) ήταν μία από τις 10 ταινίες από όλο τον κόσμο που επιλέχθηκαν να διαγωνισθούν στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών 2018.  Παραγωγός της ταινίας είναι η Φένια Κοσοβίτσα (Blonde). Η παραγωγή και η προώθηση της ταινίας υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

image

Όπως έχει αναφέρει σε παλιότερες συνεντεύξεις της, η μνήμη, το όνειρο, το παρελθόν, η οικογένεια, η ενηλικίωση και οι αναμνήσεις είναι οι θεματικές που την απασχολούν στις ταινίες της, ενώ αντλεί και από προσωπικά βιώματα. Αυτή την περίοδο, ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο «On the name of a Father: Σελήνη 66», μία ιστορία ενηλικίωσης μίας σχέσης πατέρα- κόρης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζακλίν Λέντζου, παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα (Blonde Α.Ε.) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός, μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου, ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Λιναρδόπουλος, σκηνικά: Λόρα Αν Λούκας, Ευα Γκουλάκου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Κόκαλη, Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φαίδρα Τσολίνα, Προμηθέας Αλειφερόπουλος.