Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Electra», ταξιδεύει στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το φιλμ θα προβληθεί στο Φεστιβάλ καθώς εντάσσεται στο Αφιέρωμα «100 Χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος – 2014», το οποίο περιλαμβάνει συνολικά εννέα ταινίες φετινής παραγωγής. Η «Electra» θα προβληθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, παρουσία του δημιουργού.

Ads

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου. Οι βασικοί χώροι διεξαγωγής του είναι η ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον και ο Παύλος Ζάννας, καθώς και οι τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.
image
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου μαζί με δημιουργούς και θεατές, σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη κλασσικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη κάνει αίσθηση. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες προβάλλονται φέτος στη διοργάνωση, ενώ 10 ελληνικά project και ταινίες παρουσιάζονται στο τμήμα της Αγοράς.
image
Τιμώντας τα 100 χρόνια του ελληνικού σινεμά, το Φεστιβάλ κάλεσε φέτος την σύγχρονη ελληνική παραγωγή να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτή, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα ελληνικής μυθοπλασίας από το 1914 έως σήμερα. Εννέα ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα θα προβληθούν στo 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

  • Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα
  • Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη
  • Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα
  • Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά
  • Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου
  • 7 Θυμοί του Χρήστου Βούπουρα
  • Μητριαρχία του Νίκου Κορνήλιου
  • Ανεμιστήρας του Δημήτρη Μπίτου
  • Α του Στάθη Αθανασίου

image
Η “Electra” είναι μία νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα…

Ο μύθος της Ηλέκτρας διατρέχει ολόκληρη την ταινία και με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στη Σενεγάλη, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δούλεψε χωρίς συνεργείο, πάνω σ’ ένα συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερα-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας.
image
Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μεγάλου μήκους: “Άνεμος στην Πόλη”, “Τρεις Στιγμές”, “Attractive Illusion” και “Electra”. Στο θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Δίδαξε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και υποκριτική κινηματογράφου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Electra
Σκηνοθεσία / Σενάριο / Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal
Μοντάζ / Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά / Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Χρήστος Γούσιος και Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara
image
Η ταινία «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, θα προβληθεί στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 17:00, στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, παρουσία του δημιουργού. Η «Electra» αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, η πρεμιέρα της οποίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (ως Work in Progress). Από την 1η Δεκεμβρίου, το φιλμ θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ταινίας ή με καλεσμένους καλλιτέχνες.

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.