Μία από τις πρώτες και προσωπικά αγαπημένες ταινίες του Λεός Καράξ, προβάλλεται το βράδυ της Κυριακής 16 Νοεμβρίου στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο λόγος για το φιλμ «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young – 1986), που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αναλυτικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στη διοργάνωση και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, καθώς και τα νέα του Φεστιβάλ που κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.

Ads

Tο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιχειρεί και φέτος να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου και φέτος παρουσιάζεται ένα αναλυτικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Λεός Καράξ, στο πλαίσιο του οποίου το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
image
Ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα ’80’s στα ’90’s και έφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και να συζητήσει με το αθηναϊκό κοινό μετά τις προβολές των ταινιών του, που περιλαμβανόνται στο Αφιέρωμα: “Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ / Boy Meets Girl: The Cinema of Leos Carax” . Παράλληλα ο Λεός Καράξ θα παραδώσει ανοιχτό masterclass για το κοινό την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 16:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
image
Στην ταινία «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young), ο Λεό Καράξ έχει την τύχη να έχει στη διάθεση του ως πρωταγωνιστές, τον Μισελί Πικολί, έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς όλων των εποχών, την πάντα γλυκιά Ζιλιέτ Μπινός και βέβαια το υποκριτικό του alter ego, τον δαιμόνιο και πολυτάλαντο Ντενί Λαβάν. Το φιλμ αποτελεί μόλις τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του ιδιόμορφου Γάλλου δημιουργού, που μας εισάγει από νωρίς στο δικό του μοναδικό κινηματογραφικό σύμπαν…

Διαβάστε επίσης:
Ο Λεός Καράξ στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!
8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη
Αφιέρωμα στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
Κερδίστε προσκλήσεις για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Στο Παρίσι του κοντινού μας μέλλοντος, ο Μαρκ (Μισέλ Πικολί) και ο Χανς (Hans Meyer), δύο ώριμοι αλλά μπαρουτοκαπνισμένοι, ληστές, χρωστάνε χρήματα σε μία μυστηριώδη και σκληρή Αμερικανίδα. Η μόλις δυο εβδομάδων, αυστηρή, προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους, τους πιέζει εξαντλητικά για την εξόφληση των ανοικτών λογαριασμών που έχουν.
image
Χωρίς πολλές επιλογές, οι δύο άνδρες θα σκεφτούν την τέλεια κομπίνα. Να κλέψουν και να πουλήσουν στην αγορά, το αντίδοτο μιας υπέρ-ασθένειας κι ενός θανατηφόρου ιού της εποχής ονόματι «STBO», που προσβάλλει και σκοτώνει τους εραστές! Μόνο που γι’ αυτή τη δουλειά θα χρειαστούν κάποιον με σταθερά και ευέλικτα χέρια, οπότε και θα επιστρατεύσουν τον Άλεξ (Ντενί Λαβάν).

Ads

Ο Άλεξ, είναι ένας οργισμένος και νεαρός επαναστάτης, ο οποίος έχει μόλις χωρίσει με την κοπέλα του, τη δεκαεξάχρονη Λιζ (Ζουλί Ντελπί). Όμως λίγες μέρες πριν τη μεγάλη κλοπή, ο Άλεξ μοιραία πέφτει θύμα της γοητείας της νεαρής ερωμένης του Μαρκ, της Άννας (Ζιλιέτ Μπινός).
image
Οι δυο τους συζητούν, παίζουν και τραγουδούν μαζί, όμως η Άννα του ξεκαθαρίζει ότι είναι ερωτευμένη με τον Μαρκ. Παράλληλα η δεκαεξάχρονη Λιζ είναι αποφασισμένη να ξανακερδίσει τον Άλεξ και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προσπάθεια τόσο εύκολα.

Αποφασίζει λοιπόν η Λιζ να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι για να συναντήσει τον Άλεξ την ημέρα της ληστείας. Ανάμεσα σε απρόσμενες συναντήσεις, επικίνδυνες διασταυρώσεις κι ένα τολμηρό σχέδιο διάσωσης, ο Άλεξ έχει παράλληλα κι ένα αεροπλάνο να προλάβει για να τον μεταφέρει στην Ελβετία, όπου και πρόκειται να παραλάβει το μερίδιό του. Θα τα καταφέρει άραγε;

Το 1986, σε ηλικία εικοσιπέντε μόλις ετών, ένας από τους πλέον υποσχόμενους Γάλλους σκηνοθέτες μας παραδίδει την αναπάντεχη κινηματογραφική έκπληξη που ακούει στο όνομα «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young). Η ταινία έμελλε να εισβάλλει στο κινηματογραφικό σκηνικό της δεκαετίας του ’80, αναδεικνύοντας το πρωτοφανές σκηνοθετικό ταλέντο του «φοβερού παιδιού» του γαλλικού σινεμά.
image
Μ’ έναν συναισθηματικό κόσμο παρόμοιο με εκείνους που συνήθιζε να πλάθει ο Γκοντάρ στις πρώτες του ταινίες, με εικαστικό λεξιλόγιο που αποτίνει φόρο τιμής στα μεταγενέστερά του δημιουργήματα και μια μαγική ευαισθησία που οφείλει στον Ζαν Κοκτώ, στον οποίο αποτίει φόρο τιμής σε μία χαρακτηριστική σεκάνς, ο Καράξ κατασκευάζει μια πανέξυπνη αλληγορία για την αστάθμητη νεανική οξυδέρκεια, απέναντι σε μια κυρίαρχη και ανυποχώρητη πατριαρχική αντίληψη.

Το εκστατικό κινηματογραφικό αριστούργημα του Γάλλου αριστοτέχνη εικονοκλάστη αποτελεί για πολλούς την πιο εντυπωσιακή του ταινία. Με ανατρεπτικό μοντάζ, και υπέροχο σάουντρακ, στην ταινία «Η Δική μας Νύχτα», συναντάμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους: Μισέλ Πικολί, Ζιλιέτ Μπινός, Ζιλί Ντελπί αλλά και τον αγαπημένο ηθοποιό του Γάλλου σκηνοθέτη, τον υπέροχο Ντενί Λαβάν.
image
Η γραφή του Λεό Καράξ ήταν πάντα επαναστατική και ατίθαση και η ματιά του παρεμβατική και ποικιλοτρόπως μοναδική. Η ταινία «Η Δική μας Νύχτα» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία και ένα υπέροχο όσο και χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του εκκεντρικού καλλιτέχνη.

Στο επίκεντρο της ιστορίας συναντάμε την αγάπη, μια πανανθρώπινη αξία που ενδεχομένως, πολλές φορές, συνιστά για τον σκηνοθέτη και έναν πολύ σημαντικό λόγο για να παραμείνει κανείς ζωντανός. Περιμετρικά της, σε ένα αριστοτεχνικά δομημένο, νέο-νουαρικό σύμπαν, βρίσκεται ο Άλεξ, τον οποίο φυσικά υποδύεται ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του Καράξ, ο μοναδικός Ντενί Λαβάν.
image
Μέσα από μία μοναδική κινηματογραφική γλώσσα, γεμάτη ποιητικά μοτίβα, παραπλανητικά close-ups και ελλειπτικό μοντάζ, ο σκηνοθέτης φέρνει αναπόφευκτα τον πρωταγωνιστή μας κοντά στην υπέροχη Άννα, την απόκοσμα όμορφη σύντροφο του νέου συνεργάτη του και πρώην φίλου του πατέρα του, την οποία υποδύεται υπέροχα η πάντα όμορφη Ζιλιέτ Μπινός.
image
Η αγάπη του Άλεξ για την Άννα είναι η κινητήριος δύναμη της ιστορίας μας, η οποία θα γεννήσει δύο από τις πιο όμορφες εικόνες-ορόσημα της παγκόσμιας κινηματογραφικής ανθολογίας. ο λόγος για την εναλλακτική πτώση με αλεξίπτωτο αλλά και την υπέροχη εκδοχή οπτικοποίησης του τραγουδιού «Modern Love» του μοναδικού David Bowie…

Η ταινία «Η Δική μας Νύχτα» (Mauvais Sang / The Night Is Young), του Λεός Καράξ, προβάλλεται την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 22:00 (Αίθουσα Α) στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του αναλυτικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη.

Τιμές εσόδου:  
Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€  
Κάρτα διαρκείας για όλο το Φεστιβάλ: 45€ (Αριθμός καρτών: 50)
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το Φεστιβάλ: 30€ (Αριθμός καρτών: 70)
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)
Κάρτα για 10 ζώνες προβολής: 25€ (Αριθμός καρτών: 70)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (12 – 26 Νοεμβρίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Μετρό), παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ σε PDF

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.