Η Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, παρουσιάζουν την Κυριακή 26 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ: «Η Πράξη του Φόνου» (The Act of Killing – 2012). Την εκδήλωση παρουσιάζουν η Τζίνα Πετροπούλου και ο Νίκος Σαββάτης.

Ads

Όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1965, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων προάχθηκαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου. Ο Ανουάρ σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια εκατοντάδες άτομα. Στην “Πράξη του Φόνου”, ο Ανουάρ και οι φίλοι του συμφώνησαν με τον σκηνοθέτη να εξιστορήσουν αυτούς τους φόνους. Αλλά το βασικό τους κίνητρο για να συμμετάσχουν δεν ήταν η κατάθεση της μαρτυρίας τους…

image

Ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν ο καθένας στο αγαπημένο του είδος ταινίας – γουέστερν. κατασκοπείας, μιούζικαλ. Γράφουν τα σενάρια και υποδύονται οι ίδιοι τους εαυτούς τους, αλλά και τα θύματά τους. Μια εφιαλτική εικόνα, ένα ταξίδι στις μνήμες και στη φαντασία των αμετανόητων δραστών, αλλά και στον σοκαριστικά τετριμμένο κόσμο διαφθοράς και ατιμωρησίας στο οποίο κατοικούν.

Ads

image

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ τη τελευταίας πενταετίας, η «Πράξη του Φόνου» (The Act of Killing – 2012) του Τζόσουα Οπενχάιμερ, δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε παρακολουθήσει στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για έναν εξωφρενικό, ανατριχιαστικό και σχεδόν σουρεαλιστικό εφιάλτη, σχετικά με την παράνοια μιας κοινωνίας που θεμελιώθηκε πάνω στα πτώματα χιλιάδων αθώων ανθρώππων και ιδωμένο μέσα από τη μεγαλομανή ματιά των παρανοικών αυτουργών.

Το «The Act of Killing», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012, έχει ταξιδέψει στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από το Τορόντο, μέχρι το Βερολίνο. Ήταν Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

image

Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ φέτος τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και το νέο ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ: «The Look of Silence» (Η Όψη της Σιωπής), σε παραγωγή του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη, Βέρνερ Χέρτζογκ.

image

«Η Πράξη του Φόνου» (The Act of Killing – 2012)
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Όπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν, Ανώνυμος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carlos Arango de Montis, Lars Skree, Anonymous
Μοντάζ: Niels Pagh Andersen, Janus Billeskov Jansen, Mariko Montpetit, Charlotte Munch Bengtsen, Ariadna Fatjó-Vilas Mestre
Μουσική: Elin Øysen Vister
Φορμά: HDCam Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Δανία
Διάρκεια: 115 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2012

Για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην Ινδονησία, ο τρίτος σκηνοθέτης, αλλά και άλλοι συντελεστές της ταινίας, παραμένουν ανώνυμοι.

Η ταινία του Τζόσουα Οπενχάιμερ, «Η Πράξη του Φόνου» (The Act of Killing – 2012) θα προβληθεί την Κυριακή 26 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48, Μετρό Κεραμεικός), στις 12:00 το πρωί. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.