Μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της νεότερης κινηματογραφικής ιστορίας, η Λιβ Ούλμαν, αγαπημένη ηθοποιός και μούσα, του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, επιστρέφει μετά από δεκατέσσερα (14) χρόνια (Faithless – 2000) στην καρέκλα του σκηνοθέτη, με τη νέα της δημιουργία: «Δεσποινίς Τζούλια» (Miss Julie). Με καθαρά θεατρική προσέγγιση, κλειστούς χώρους και με μόλις τρεις ηθοποιούς στο καστ – Τζέσικα Τσαστέιν, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον – η ταινία αποτελεί ένα υπέροχο ερωτικό δράμα.

Ads

Μεταφερόμαστε στην Ιρλανδία του 1880. Ένα καλοκαιρινό βράδυ, σε μια ατμόσφαιρα αχαλίνωτου γλεντιού και χαλαρών κοινωνικών περιορισμών, η Δεσποινίς Τζούλια (Τζέσικα Τσαστέιν) και ο Τζον (Κόλιν Φάρελ), υπηρέτης του πατέρα της, χορεύουν και πίνουν, γοητεύουν και χειραγωγούν ο ένας τον άλλο. Εκείνη γεμάτη υπεροψία, εκείνος αγενής, αλλά τους ενώνει η ίδια απέχθεια, που σταδιακά μετατρέπεται σε έλξη.

image

Η οικειότητα τους οδηγεί σε απελπισμένα σχέδια και στο όραμα μιας κοινής ζωής. Αβέβαιοι για το αν θα ξημερώσει μια μέρα γεμάτη ελπίδα ή όχι, οι δύο ήρωες καταφεύγουν σε μια τελική πράξη που θυμίζει Ελληνική τραγωδία. Η «Δεσποινίς Τζούλια» απεικονίζει μια σφοδρή ερωτική μάχη για δύναμη και κυριαρχία, μέσα από ένα παιχνίδι παραπλάνησης κι αποστροφής.

Ads

image

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η «Δεσποινίς Τζούλια» (Miss Julie) της Λιβ Ούλμαν, καταφέρνει να μεταδώσει στους θεατές την ένταση και το πάθος ανάμεσα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Με όμορφη φωτογραφία και λιτά αλλά προσεγμένα σκηνικά, η ταινία διηγείται με συνέπεια μία ιστορία, η οποία καταφέρνει ταυτόχρονα να μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, παραμένοντας την ίδια στιγμή διαχρονικά επίκαιρη.

image

Η Τζέσικα Τσάστεϊν, καθοδηγεί μαεστρικά το φιλμ με την ερμηνεία της, αν κι αυτός που κινεί στην πραγματικότητα τα νήματα της ιστορίας είναι ο Κόλιν Φάρελ, σ’ έναν ρόλο έκπληξη, που δε μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν. Το καστ συμπληρώνει επάξια η Σαμάνθα Μόρτον, ενώ η Νόρα ΜακΜέναμι, υποδύεται την Δεσποινίς Τζούλια σε μικρή ηλικία.

image

Η Λιβ Ούλμαν – μία υπέροχη ηθοποιός γνωστή κυρίως ως πρωταγωνίστρια σε έντεκα ταινίες του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μεταξύ των οποίων “Persona”, “Cries and Whispers”, “Scenes from a Marriage and Shame” κ.α. – έχει σκηνοθετήσει αναρίθμητα θεατρικά έργα, με πιο πρόσφατη το «Λεωφορείο ο Πόθος» στο οποίο πρωταγωνίστησε η Κέιτ Μπλάνσετ κι ανέβηκε στη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϋ, αλλά και τον «Θείο Βάνια» για το Εθνικό Θέατρο του Όσλο.

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η Νορβηγίδα ηθοποιός έχει επιτελέσει πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 2001 και στο Βερολίνο το 1984. Στην πλούσια καριέρα της, έχει προταθεί δύο φορές για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου – το 1971 για την ταινία “The Emigrants” του Jan Troell και το 1976, με το φιλμ “Face to Face” του Ingmar Bergman.

image

Τη δεκαετία του ’90 η Ούλμαν αποφάσισε ν’ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο και το θέατρο και παρουσίασε τα “Sofie” (1992) και “Kristin Lavransdatter” (1995), καθώς και τη σουηδική τηλεοπτική σειρά “Enskilda Samtal”. Το 2000, η ταινία της “Faithless” – βασισμένη σε σενάριο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν – προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

image

Η Τζέσικα Τσαστέιν, έπειτα από αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις (Veronica Mars, ER) κέρδισε την προσοχή του κοινού το καλοκαίρι του 2011 με τις ερμηνείες της στα φιλμ: “Το Χρέος”, “Το Δέντρο της Ζωής” και “Οι Υπηρέτριες”. Ο ρόλος της στις “Υπηρέτριες” της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ενώ το 2013, ήταν ξανά υποψήφια για την ερμηνεία της στο φιλμ “Zero Dark Thirty”. Πρόσφατα την απολαύσαμε στις ταινίες “Interstellar” (2014) και “A Most Violent Year” (2014), ενώ πρόκειται να την δούμε σύντομα και στο φιλμ: “The Disappearance of Eleanor Rigby: Them” (2014).

image

Ο Κόλιν Φάρελ, γεννημένος στο Κάστλνοκ της Ιρλανδίας, είναι γιος του ποδοσφαιριστή Έαμον Φάρελ. Ως έφηβος, ήθελε να ακολουθήσει την καριέρα του πατέρα του, αλλά σύντομα τον κέρδισε η υποκριτική και γράφτηκε στη δραματική σχολή Gaity του Δουβλίνου. Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του, κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μίνι τηλεοπτική σειρά “Falling for a Dancer,” στη σειρά του BBC “Bally kissangel,” κι ένα ρόλο στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τιμ Ροθ, “The War Zone,”. Το 2009, απέσπασε μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο φιλμ “In Bruges”, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε και πάλι με τον Μάρτιν ΜακΝτόνουφ για το «Επτά Ψυχοπαθείς». Το καλοκαίρι εμφανίστηκε στην «Ολική Επαναφορά», στο πλάι των Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τζέσικα Μπίελ και Μπράιαν Κάρστον.

image

Η «Δεσποινίς Τζούλια» (Miss Julie – 2014) της Λιβ Ούλμαν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Στη χώρα μας η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της Spentzos Film.

Έτος: 2014 | Xώρα: Νορβηγία | Διάρκεια: 129 λεπτά | Σκηνοθεσία: Liv Ullmann | Σενάριο: August Strindberg (play), Liv Ullmann (screenplay) | Παίζουν: Jessica Chastain, Colin Farrell, Samantha Morton