Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης (Sugartown – Οι Γαμπροί), επιστρέφει με το νέο του ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist), το οποίο πραγματοποιεί την πρεμιέρα του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας  Καραμήτρου – Μεντεσίδη, να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται το Σάββατο 14 Μαρτίου και την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Ads

Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα.

image

Ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της, πρόκειται άμεσα να μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο – με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε. – το οποίο βρίσκεται χρονικά δύο με τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση του, γεγονός που σημαίνει ότι είναι στην πιο αποδοτική του φάση.

Ads

image

Το 2006 ο δημιουργός Κίμων Τσακίρης, μας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του «Sugartown – Οι Γαμπροί». Ένα έργο το οποίο παρουσίασε το φαινόμενο των πολυάριθμων εργένηδων και της απουσίας γυναικών, στο χωριό Ζαχάρω της Ηλείας. Εννέα χρόνια μετά ο σκηνοθέτης επιστρέφει με το ντοκιμαντέρ του: «Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist).

image

Η βαθιά ανθρώπινη ματιά του σκηνοθέτη, η αξιοθαύμαστη στάση της πρωταγωνίστριας και η δέσμευση της απέναντι σε αυτό που αναλαμβάνει και θεωρεί προσωπική της ευθύνη, συνθέτουν ένα αξιοπρόσεκτο ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί και καταφέρνει να αποδώσει, τόσο τη συγκίνηση της αρχαιολόγου Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, όσο και την πικρία της, για τα εμπόδια που έπρεπε να αντιμετωπίσει στην πορεία της ανασκαφής.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη κάνει πρεμιέρα στο επίσημο διεθνές πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία – που αποτελεί μία παραγωγή της Faliro House – προβάλλεται το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:45 στον κινηματογράφο Ολύμπιον στο τμήμα «Πορτραίτα: Ανθρώπινες Διαδρομές». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη, καθώς και με την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη.

image

«Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist)
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης 
 
Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Λέλια Ανδρονίκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος 
Μοντάζ: Τατιάνα Πανηγύρη 
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Στίχοι – Ερμηνεία: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ήχος: Άρης Καφεντζής
Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διάρκεια: 90′
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2015

Το ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος», θα προβληθεί και την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 18:00, στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα.

Το ντοκιμαντέρ «Η Αρχαιολόγος» (The Archaeologist) του Κίμωνα Τσακίρη (Ελλάδα – 2015) θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες την Πέμπτη 19 Μαρτίου σε διανομή από τη Feelgood Entertainment.

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.