Η «Αποφοίτηση» του Κριστιάν Μουντζίου, είναι μία εξαιρετική ταινία, με προσεγμένη σκηνοθεσία και μία σπουδαία ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή Αντριάν Τιτένι, στον ρόλο του πατέρα. Πρόκειται για ένα υπέροχο δείγμα γραφής του νέου Ρουμανικού Κινηματογράφου. Το φιλμ προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Τέσσερα χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ του, «Πίσω από τους Λόφους» (Dupa Dealuri / Beyond the Hills – 2012), ο καταξιωμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου, επιστρέφει με την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Αποφοίτηση» (Bacalaureat / Graduation – 2016).

Εξαιρετικός ο πρωταγωνιστής Αντριάν Τιτένι, σε μία ταινία που αποκαλύπτει μια κοινωνία σε κρίση, καθώς ο κοινωνικός ιστός καταρρέει και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας βασίζονται πλέον όχι στην αξιοκρατία, αλλά στις γνωριμίες και στις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο περιθώριο.

image

Ads

«Αφήνω τη ζωή να με εμπνέει με τη πολυπλοκότητά της, δεν εμπνέομαι από άλλες ταινίες που αποτελούν ήδη μια ερμηνεία της. Το θέμα που επιλέγω κάθε φορά σχετίζεται με ό,τι με απασχολεί στη ζωή μου, εμένα τον ίδιο. Για παράδειγμα, γύρισα το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες» όταν επρόκειτο να γίνω πατέρας. Τώρα που έχω δύο παιδιά, με απασχολούσε το τι θα τους πω για το ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία, γι΄ αυτό έκανα το πρόσφατο φιλμ μου «Πίσω από τους λόφους». Επίσης, συχνά επιλέγω θέματα καθημερινά, θέματα που ίσως διαβάζω από τις εφημερίδες.» – Απόσπασμα από τη Συνέντευξη Τύπου του Κριστιάν Μουντζίου, το 2012 στο 53ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

image

Ο Ρομέο είναι ένας γιατρός που ζει σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό της Τρανσυλβανίας και έχει μεγαλώσει την 18χρονή κόρη του με την ιδέα ότι θα φύγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές Ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει απλώς να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι πολύ εύκολο για μια τόσο καλή μαθήτρια.

image

Όμως μία μέρα πριν τις εξετάσεις συμβαίνει ένα ατύχημα που θέτει σε κίνδυνο την αναχώρηση της Ελίζα. Τώρα ο Ρομέο καλείται να λάβει μία απόφαση. Υπάρχουν τρόποι να λύσει το πρόβλημα αλλά κανένας από αυτούς δεν συμβαδίζει με τις αρχές που ο ίδιος σαν πατέρας δίδαξε στην κόρη του.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης, παρουσιάζει μια δυνατή οικουμενική σπουδή πάνω στην πατρική ανασφάλεια, την σχετικότητα της αλήθειας και την αμφισημία του συμβιβασμού, ιδωμένη μέσα από μία σχέση πατέρα και κόρης. Πρόκειται για μία γενναία και ασυμβίβαστη οπτική, καθώς το χάσμα των γενεών προβάλλει απέναντι σε μία κοινωνία σε πτώση.

Αν και το φιλμ διεξάγεται στη Ρουμανία του σήμερα, οι καταστάσεις που αναπτύσσονται είναι οικουμενικές, καθώς περιγράφεται μία χώρα σε ηθική κάθοδο, με εικόνες που φαίνονται στον Έλληνα θεατή, τραγικά οικίες.

image

«Είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές ταινίες, για τις ταινίες που χρειάζονται υπότιτλους, επειδή δεν είναι στα αγγλικά, για τις ταινίες που δεν είναι mainstream και εμπορικές να βρουν θέση στον κόσμο του κινηματογράφου. Και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να παλέψουμε για το πετύχουμε μέσω της εκπαίδευσης, με τη βοήθεια όσων έχουν εξουσία. Και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έχει τη δύναμη να επιλέξει αυτές τις ταινίες και να διατηρήσει την διαφορετικότητα.» – Κριστιάν Μουντζίου

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι η «Αποφοίτηση / Bacalaureat / Graduation» του Κριστιάν Μουντζίου, μετά την παρουσίαση της, θα παραμείνει διαθέσιμη για 7 ημέρες στην ψηφιακή Ταινιοθήκη της ΕΡΤ.

image

Αποφοίτηση / Bacalaureat / Graduation
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κριστιάν Μουντζίου / Cristian Mungiu
Πρωταγωνιστούν: Αντριάν Τιτένι, Μαρία Βικτόρια Ντράγκους, Ράρες Άντριτσι
Φωτογραφία: Τουντόρ Παντούρου
Μοντάζ: Μιρτσέα Ολτεάνου
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο
Διάρκεια: 128 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Τετάρτη 6 Μαΐου στις 23:00 στην ΕΡΤ2