Δύο διακεκριμένους Γάλλους δημιουργούς που συνυπήρξαν χρονικά, ωστόσο ακολούθησαν διαφορετικούς σκηνοθετικούς δρόμους, τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο «Γαλλικό Χρώμα IV: Ετέξ και Ντεμί, Ίδια εποχή, άλλοι δρόμοι». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 31 Μαρτίου έως και την Κυριακή 3 Απριλίου, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Ads

«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου είναι μια ταινία κατά του πολέμου, κατά της απώλειας, ενάντια σε οτιδήποτε απεχθανόμαστε, που τη διαπνέει ένα αεράκι ευτυχίας.» – Ζακ Ντεμί

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες των σκηνοθετών, χαρακτηριστικές του ύφους του καθενός. Πρόκειται για τα φιλμ:

  • Γιο-Γιο (1965) – Πιερ Ετέξ / Pierre Étaix
  • Ο Μεγάλος Έρωτας (1969) – Πιερ Ετέξ / Pierre Étaix
  • Λόλα (1961) – Ζακ Ντεμί / Jacques Demy
  • Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (1964) – Ζακ Ντεμί / Jacques Demy

image

Ads

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος, «Γαλλικό Χρώμα IV Ετέξ & Ντεμί: Ίδια εποχή, άλλοι δρόμοι», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 31 Μαρτίου
19:00 Ο μεγάλος έρωτας
21:30 Οι ομπρέλες του Χερβούργου

Παρασκευή 1 Απριλίου
19:00 Γιο-Γιο
21:30 Λόλα

image

Σάββατο 2 Απριλίου
19:00 Οι ομπρέλες του Χερβούργου
21:30 Ο μεγάλος έρωτας

Κυριακή 3 Απριλίου
19:00 Λόλα
21:30 Γιο-Γιο

Λίγα λόγια για τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος:

Γιο-Γιο
Σκηνοθεσία: Πιερ Ετέξ

Σενάριο: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière
Με τους: Pierre Étaix, Claudine Auger, Philippe Dionnet
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1965
Διάρκεια: 92 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Ασπρόμαυρη

image

O Γιο-Γιο είναι δισεκατομμυριούχος o οποίος, αν και έχει όλα όσα κάποιος μπορεί να φανταστεί και ζει σ’ ένα υπέροχο τεράστιο κάστρο, δεν είναι ευτυχισμένος. Ερωτεύεται μια όμορφη χορεύτρια ενός τσίρκου αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να είναι μαζί. Όμως κατάρρευση στο χρηματιστήριο έχει αποτέλεσμα την πτώχευσή του και έτσι είναι πια ελεύθερος να ακολουθήσει το τσίρκο και να βρει την αγαπημένη του. Οι δυο τους αποκτούν ένα γιο που αργότερα γίνεται διάσημος σταρ και χρησιμοποιεί την περιουσία του για να αγοράσει το κάστρο του πατέρα του. Αυτή τη φορά όμως ο πατέρας του αποφασίζει να παραμείνει στο τσίρκο…

Ο Πιερ Ετέξ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1928 στην πόλη Ροάν στο Λίγηρα και είναι κωμικός, κλόουν και σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε στενά με τον σπουδαίο σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μάλιστα το 1962 κέρδισαν από κοινού το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το Feliz Aniversario. Ο Πιερ Ετέξ έχει συνεργαστεί είτε ως ηθοποιός, είτε ως βοηθός σκηνοθέτης είτε ως υπεύθυνος για τις κωμικές σκηνές με σπουδαίες προσωπικότητες της έβδομης τέχνης όπως ο Ρομπέρ Μπρεσόν, ο Ναγκίσα Οσίμα, ο Οτάρ Ιοσελιάνι, ο Τζέρι Λιούις και φυσικά ο Ζακ Τατί ο οποίος είχε και μεγάλη επιρροή στο έργο του. Η ταινία, γυρισμένη στο ύφος των ταινιών του Ζακ Τατί και του Τσάπλιν, με άψογο στυλιζάρισμα και την ασπρόμαυρη φωτογραφία, θεωρείται από τα αριστουργήματα του Γαλλικού σινεμά και αποθεώθηκε το 1965 στις Κάννες όταν και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο Μεγάλος Έρωτας
Σκηνοθεσία: Πιερ Ετέξ

Σενάριο: Pierre Étaix, Jean-Claude Carrière
Με τους: Pierre Étaix, Annie Fratellini, Nicole Calfan
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1969
Διάρκεια: 87 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

image

Ο Πιερ παντρεύεται τη Φλοράνς, μοναχοκόρη ενός εργοστασιάρχη. Όλα είναι εντάξει στη σχέση τους και στη δουλειά του, ο ίδιος έχει γίνει πια διευθυντής αλλά η μονότονη ζωή του έχει αρχίσει και τον κουράζει. Όταν προσλαμβάνεται μια νεαρή όμορφη γραμματέας στο εργοστάσιο, ο Πιερ την ερωτεύεται τρελά και αισθάνεται πως μπορεί να ονειρευτεί και πάλι…

Η ρομαντική κωμωδία “Ο Μεγάλος Έρωτας” είναι η τέταρτη ταινία του Ετέξ αλλά η πρώτη έγχρωμη και πάλι σε συνεργασία στο σενάριο με τον Ζαν-Κλοντ Καριέρ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1969 στις Κάννες στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Το έργο του Ετέξ στο τσίρκο, στο μιούζικ χολ, στις ταινίες του, στα γραπτά του και στη ζωγραφική μαρτυρούν το ότι είναι άξιος κληρονόμος της μακράς παράδοσης των κλόουν. Ένας μοναδικός χαρακτήρας, που διαμορφώνεται από την ίδια τη φύση του καλλιτέχνη, ο οποίος σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του μέσα από πολλαπλές εμπειρίες και γνώσεις που έχουν αποκτηθεί επάνω στο ταπί ή στη σκηνή.

Λόλα
Σκηνοθεσία: Ζακ Ντεμί

Σενάριο: Jacques Demy
Με τους: Anouk Aimée, Marc Michel, Jacques Harden
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1961
Διάρκεια: 90 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Ασπρόμαυρη

image

Στη Νάντη, ο νεαρός Ρολάν ζει ράθυμα και αφήνει τη ζωή να τον προσπερνά. Όταν τυχαία συναντά μια γυναίκα που γνώριζε στην εφηβεία του, τη Λόλα, που είναι χορεύτρια σε καμπαρέ, συνειδητοποιεί ότι είναι ερωτευμένος μαζί της και αυτό ξαφνικά δίνει σκοπό στη ζωή του. Η Λόλα είναι ανύπαντρη μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού και ζει με την ελπίδα ότι ο πατέρας του Μισέλ, ο οποίος την εγκατέλειψε όταν ήταν έγκυος, θα επιστρέψει. Περιμένει, τραγουδάει, χορεύει και ενίοτε αγαπά τους ναύτες που περνούν…

Τα γυρίσματα έγιναν στη Νάντη, το καλοκαίρι του 1960. Η ταινία ξεκινά με την κινέζικη ρήση “Κλαίει όποιος μπορεί, γελά αυτός που θέλει”. Ο Ζακ Ντεμί έχει αφιερώσει την ταινία στον Μαξ Όφιλς (ταινία του οποίου υπήρξε “Η πτώση της Λόλα Μόντες”). Η αποκατάσταση του φιλμ το 2000 πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη της Ανιές Βαρντά, συντρόφου του Ζακ Ντεμί μέχρι το θάνατό του το 1990. Πρωταγωνιστεί η υπέροχη Ανούκ Εμέ.

Οι Ομπρέλες του Χερβούργου
Σκηνοθεσία: Ζακ Ντεμί

Σενάριο: Ζακ Ντεμί
Με τους: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1964
Διάρκεια: 91 λεπτά
Φορμά: 35 mm / Έγχρωμη

image

Ο Ζακ Ντεμί, ξεκινώντας από τον χώρο του ντοκιμαντέρ αλλά και του κινούμενου σχεδίου, θα ασχοληθεί στη συνέχεια με τον κινηματογράφο παρουσιάζοντας και εκεί το πολύπλευρο ταλέντο του. Οι  «Ομπρέλες του Χερβούργου» είναι ένα κλασσικό φιλμ. Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιάζουν κρυφά να παντρευτούν. Όταν το ανακοινώνει στη μητέρα της, εκείνη το απαγορεύει λέγοντας ότι ο Γκι είναι πολύ νέος και δεν έχει πάει καν στρατό. Έτσι ο Γκι αποφασίζει να παρουσιαστεί στο στρατό και αναχωρεί για την Αλγερία.

Ενώ ο Γκι έχει φύγει η Ζενεβιέβ ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Μετά από προτροπή της μητέρας της, αναγκάζεται να αποδεχτεί την πρόταση γάμου του έμπορου πολύτιμων λίθων Ρολάν Κασάρ, ο οποίος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και της υπόσχεται να μεγαλώσει το παιδί σαν να ήταν δικό του. Στην Αλγερία ο Γκι τραυματίζεται και επιστρέφει στο Χερβούργο πριν περάσουν τα δύο χρόνια της θητείας του αλλά η Ζενεβιέβ έχει ήδη φύγει ακολουθώντας τον σύζυγό της για μια νέα ζωή…

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της υπέροχης Κατρίν Ντενέβ. Το φιλμ προβλήθηκε στις γαλλικές αίθουσες το 1964 και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο (αργότερα καθιερώθηκε ως Χρυσός Φοίνικας) στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ την επόμενη χρονιά στα Όσκαρ, ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία εκπροσωπώντας τη Γαλλία (έχοντας άλλες τέσσερις υποψηφιότητες: πρωτότυπου σεναρίου, τραγουδιού, πρωτότυπης μουσικής και μουσικής διασκευής).

Ο χαρακτήρας του Ρολάν Κασάρ στην ταινία είναι ο ίδιος από την πρώτη ταινία του Ντεμί τη “Λόλα”. Ενώ τέλος όσο αφορά το υπέροχο Soundtrack, ο Μισέλ Λεγκράν, στενός συνεργάτης του Ντεμί ήδη από την “Λόλα”, με τις “Ομπρέλες του Χερβούργου” κέρδισε τις πρώτες τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στην καριέρα του και έγινε διάσημος και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Εκτός από τρία βραβεία Όσκαρ – The Thomas Crown Affair (1968), Summer of ’42 (1971) & Yentl (1983) – ο Μισέλ Λεγκράν έχει κερδίσει και πέντε βραβεία Γκράμι.

Διαβάστε επίσης:
«Τα Κορίτσια του Ροσφόρ» του Ζακ Ντεμί με την Κατρίν Ντενέβ

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα είναι διαθέσιμη σε προσφορά η έκδοση  Jacques Demy (2001), ένα ειδικό και επετειακό τεύχος των Cahiers du Cinéma στα ελληνικά, που εκδόθηκε με την ευκαιρία του αναδρομικού αφιερώματος με τίτλο «Ο παραμυθένιος κόσμος του Ζακ Ντεμί (2001), στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων του γαλλικού περιοδικού (Τιμή πώλησης 3,00 ευρώ από 6,00 ευρώ).