Στεκόμαστε προσεκτικά «Κάτω Από Τον Ήλιο» του Λούκα Γκουαντανίνο και δοκιμάζουμε «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» από την Μαρζάν Σατραπί και τον Βινσέν Παρονό, ενώ ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και η Έβα Γκριν μας ξεναγούν στην «Αίσθηση του Ερωτα» του Ντέιβιντ Μακένζι. Τρεις όμορφες ταινίες, οι οποίες προβάλλονται στο θεματικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης.

Ads

Μετά το εξαιρετικό αφιέρωμα προβολών «Οράματα και θάματα στο έργο του Σεργκέι Παρατζάνωφ» τη σκυτάλη παίρνει ο θεματικό κύκλος «Η Αίσθηση του Ερωτα», που πραγματοποιείται από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης. Οι τρεις χαρακτηριστικές ταινίες που θα παρουσιαστούν, είναι οι εξής:

  • «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» (Poulet aux prunes / Chicken with Plums – 2011) της Μαρζάν Σατραπί και του Βινσέν Παρονό
  • «Η Αίσθηση του Ερωτα» (Perfect Sense – 2011)  του Ντέιβιντ Μακένζι
  • «Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) του Λούκα Γκουαντανίνο

image

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 21 Ιανουαρίου

18:30 Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα
21:00 Η Αίσθηση του Ερωτα

Ads

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου
18:30 Η Αίσθηση του Ερωτα
21:00 Κάτω Από Τον Ήλιο

Τρίτη 23 Ιανουαρίου
18:30 Κάτω Από Τον Ήλιο
21:00 Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Η Αίσθηση του Ερωτα»:

«Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» (Poulet aux prunes / Chicken with Plums – 2011) της Μαρζάν Σατραπί και του Βινσέν Παρονό

image

Τεχεράνη 1958. Ο Νασσέρ Αλί Καν, ο πιο δημοφιλής βιολιστής, χάνει την όρεξη του για ζωή, όταν σπάει το αγαπημένο του βιολί. Ανίκανος να βρει κάποιον να το αντικαταστήσει, βρίσκει ανώφελη πια, τη ζωή. Ξαπλώνει στο κρεβάτι του και βυθίζεται όλο και περισσότερο στις αναμνήσεις από το παρελθόν αλλά και στις έγνοιες, για το μέλλον των παιδιών του. Καθώς τα κομμάτια της ιστορίας ενώνονται, κατανοούμε το οδυνηρό μυστικό του, την αγάπη που έχασε και το βάθος της απόφασης του να δώσει τέλος, στη ζωή του…

Το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα», είναι μία ταινία, γοητευτική σαν παραμύθι, ανθρώπινη σαν τον χαμένο έρωτα, με μια αύρα από τον πολύχρωμο κινηματογραφικό κόσμο του παρελθόντος. Ένα ρομαντικό φιλμ, με υπέροχο μουσικό σκορ, που σκηνοθετούν από κοινού η Μαρζάν Σατραπί και ο Βινσέν Παρονό, τέσσερα χρόνια μετά το αριστουργηματικό κινούμενο σχέδιο του «Περσέπολις». Το φιλμ διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι: Ματιέ Αμαλρίκ, Εντουάρ Μπαερ, Μαρία ΝτεΜεντέιρος, Γκολσίφτε Φαραχάνι, Έρικ Καραβάκα, Κιάρα Μαστρογιάννι, Ζαμέλ Ντεμπούζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Διαβάστε επίσης:

«Η Αίσθηση του Ερωτα» (Perfect Sense – 2011)  του Ντέιβιντ Μακένζι

image

Η Σούζαν είναι μία επιστήμονας, που αναζητά απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις. Τόσο σημαντικές, που έχει εγκαταλείψει άλλα εξίσου σημαντικά πράγματα, όπως η αγάπη, έως ότου γνωρίσει τον Μάικλ, έναν ταλαντούχο σεφ. Όλα αλλάζουν ξαφνικά. Ενώ η Σούζαν και ο Μάικλ αρχίζουν να βιώνουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, σε ολόκληρο τον πλανήτη ο κόσμος αισθάνεται επίσης περίεργα, κάτι επηρεάζει τις αισθήσεις. Η Σούζαν και ο Μάιλ επιβιβάζονται σε μια συναισθηματική περιπέτεια, βιώνοντας στιγμές αγνής σύνδεσης. Είναι επειδή ερωτεύονται ή επειδή καταρρέει ο κόσμος γύρω τους; Μια ματιά στο τι σημαίνει να αγαπάς και να αγαπιέσαι σ’ αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Έβα Γκριν, Γιούεν Μπρέμνερ, Στίβεν Ντιλέιν, Ντένις Λώσον, Κόννι Νίλσεν
Ο σκηνοθέτης των «Young Adam / Ο Νεαρός Αδάμ», «Hallam Foe / Ημερολόγιο ενός Ρομαντικού Ηδονοβλεψία» και «Ζιγκολό / Spread», επιχειρεί ένα νέο είδος κινηματογράφου για εκείνον, έχοντας στο πλευρό του ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών:

«Η ταινία αφορά την καθημερινότητα. Μιλά για το πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις τρομερές αλλαγές στη ζωή τους, παρά την ίδια την καταστροφή. Αυτό το στοιχείο είναι που βρήκα εξαιρετικά προκλητικό με αυτή την ιστορία. Συμφωνήσαμε ότι θέλαμε μια ποιητική εκδοχή της ιστορίας, παρά μία κατακλυσμένη με ειδικά εφέ. Θα μπορούσε να ανασχεδιαστεί ως μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή αν θα θέλαμε. Προτιμήσαμε να την κρατήσουμε μινιμαλιστική, να αποφύγουμε τις ανατροπές και τα κόλπα. Να προωθήσουμε το ρομαντισμό. Το ένστικτο μου, μου έλεγε να μην το μεγιστοποιήσουμε, γιατί η ιστορία είναι μεγαλειώδης από μόνη της.»

«Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015) του Λούκα Γκουαντανίνο

image

Μετά το «Είμαι ο Ερωτας» (I Am Love – 2009), το «Κάτω Από Τον Ήλιο», αποτελεί τη νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστεί και πάλι η Τίλντα Σουίντον, η οποία υποδύεται μια ροκ σταρ που αναρρώνει σε κάποιο Ιταλικό νησί της Σικελίας, μετά από επέμβαση στις φωνητικές χορδές. Μαζί της είναι ο νεαρός εραστής της και κινηματογραφιστής (Ματίας Σένερτς). Όταν ο πρώην σύντροφός της (Ρέιφ Φάινς) την επισκέπτεται ξαφνικά, μαζί με την 22χρονη κόρη του (Ντακότα Τζόνσον) ξεσπά ένταση από το πάθος και τη ζήλια και αναπόφευκτα κίνδυνος για όλους τους εμπλεκόμενους, με τραγικές συνέπειες.

Το φιλμ «Κάτω Από Τον Ήλιο», αποτελεί ένα υπέροχο πορτρέτο επιθυμίας, ζήλειας και ροκ ν’ρολ καταστάσεων, κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2015, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με τα Βραβεία: Best Innovative Budget Award και Soundtrack Stars Award. Εξαιρετικός ο Ρέιφ Φάινς, μας χαρίζει απλόχερα μία σπουδαία ερμηνεία.

«H  αρχική ιδέα ξεκίνησε από μια ματιά σ’ έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια – τον κόσμο του ροκ ν’ ρολ στα τέλη του 20ου αιώνα – σε αντίθεση με ένα είδος συντηρητισμού που κυριαρχεί σήμερα. Για μένα, το «Κάτω Από Τον Ήλιο» είναι ένα σύγχρονο πορτρέτο της εποχής μας και μια αθέατη πλευρά  της Ιταλίας που απευθύνεται μόνο σε λίγους. Άνθρωποι που φαινομενικά έχουν ό,τι θέλουν, είναι ιδιαίτερα εύθραυστοι και προσπαθούν να αποδράσουν από τον κόσμο τους, μόνο για να τον βρουν να εισβάλλει και πάλι πίσω στη ζωή τους. Το πάθος, η λάμψη – όλα καταρρέουν και ξυπνάνε τα πιο πρωτόγονα συναισθήματα.» – Λούκα Γκουαντανίνο

Διαβάστε επίσης:

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).