Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του ιταλικού, αλλά και το του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της Έβδομης Τέχνης, ενώ παράλληλα διέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το Ιταλικό Σινεμά σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα μοναδικά του έργα. Την Κυριακή 10 Απριλίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος της Μικρής Λέσχης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβάλλεται η ταινία του: «Αγάπη» (L’ Amore – 1948). Το Tvxs.gr είναι αρωγός σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια και ως χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά.

Ads

«Μικρή Λέσχη» ονομαζόταν η κινηματογραφική λέσχη της Ταινιοθήκης που είχε μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές σινεφίλ και λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου. Το 2009 η Ταινιοθήκη μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό και αφιερώθηκε στον τριπλό της ρόλο ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μουσείο Κινηματογράφου και εστία ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφοφιλίας.

image

Η «Μικρή Λέσχη» αναβιώνει στον Κεραμεικό και προγραμματίζει μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες – δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικούς κύκλους προβολών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και τις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κι επαγγελματίες του χώρου. Η αρχή έγινε με το Αφιέρωμα: «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες» και συνεχίστηκε με την θεματική ενότητα: «5 Δεκαετίες, 50 Ταινίες / Η Δεκαετία του 30».

Ads

Το αφιέρωμα της «Μικρής Λέσχης» με τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» συνεχίζεται με τη δεκαετία του 1940. Συνολικά θα προβληθούν 8 κόπιες 16mm και 35mm από το αρχείο της Ταινιοθήκης και η «Διαγωγή… μηδέν!» σε digital beta. Τις ταινίες θα προλογίσουν κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου και σκηνοθέτες.

image

Κυριακή 10 Απριλίου
18.00 Μάκμπεθ (Macbeth) – O. Welles (1948, 16mm, 92’ – φωτογραφία)
20.00 Αγάπη (L’ Amore) – R. Rossellini  (1948, 16mm, 70’)
Προλογίζει η Έφη Θεοδώρου, σκηνοθέτις

Αγάπη / L’ Amore
Μυθοπλασία, Ιταλία, 1948, α/μ, 16mm, 70’
Σκηνοθεσία: R. Rossellini
Σενάριο: R. Rossellini, F. Fellini, J. Cocteau, A. Benevuti, T. Pinelli (βασισμένο στο μονόπρακτο του J. Cocteau La Voix humaine και το δεύτερο σε μυθιστόρημα του R. M. del Valle-Inclan)
Φωτογραφία: R. Julliard, O. Martelli, A. Tonti
Ηθοποιοί: A. Magnani, F. Fellini
Παραγωγή: Finecine, Tevere Film

image

Ένα γυναικείο δίπτυχο με συνδετικό κρίκο την Μανιάνι, σε μια απίστευτη υποκριτική γκάμα και την αγάπη ως θεματικό άξονα, γυρισμένο από τον μαέστρο του ιταλικού νεορεαλισμού που θα πειραματιστεί με διάφορες κινηματογραφικές φόρμες στην καριέρα του. Ο Ροσελίνι θα δώσει στην Μανιάνι – τότε σύντροφό του – τον δεύτερο ρόλο στην φιλμογραφία του, μετά την ανεπανάληπτη ερμηνεία της στο «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη».

image

Στο πρώτο μέρος με τίτλο Ανθρώπινη Φωνή, που βασίζεται στο ομώνυμο μονόπρακτο του Κοκτώ, η γυναίκα βασανίζεται από την αγάπη της για τον εραστή της που την εγκαταλείπει: σε μια προκλητική, ακόμη και για το θέατρο εκείνη την εποχή, σόλο ερμηνεία η απελπισμένη αστή εκλιπαρεί τον πρώην άπιστο εραστή της να επιστρέψει σε αυτήν.

image

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο Θαύμα που βασίζεται σ’ ένα μυθιστόρημα του Ρ. Μ. ντελ Βάγε Ινκλάν, η γυναίκα βασανίζεται από την αγάπη για τον ιδεατό εραστή και το ιδεατό βρέφος που κυοφορεί. Μια αφελής χωριάτισσα ερωτεύεται έναν όμορφο νεαρό (στον ρόλο του ο Φελίνι, ο οποίος συνεργάζεται στο σενάριο) στο πρόσωπο του οποίου βλέπει τον βιβλικό Ιωσήφ πιστεύοντας πως κυοφορεί τον Μεσσία. Κυνηγημένη από την πλάνη της ανεβαίνει στο βουνό όπου μόνη της θα γεννήσει το παιδί της.

Ρομπέρτο Ροσελίνι

image

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι (Roberto Gastone Zeffiro Rossellini), γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1906 στη Ρώμη. Η μητέρα του, Ηλέκτρα, γαλλικής καταγωγής, ήταν νοικοκυρά και ανήκε στους μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο πατέρας του, Αντζιόλο Τζουζέπε «Μπεπίνο» Ροσελίνι, είχε  κατασκευαστική εταιρεία και αργότερα κατασκεύασε τον πρώτο κινηματογράφο στη Ρώμη, χορηγώντας στον γιο του εντελώς δωρεάν, μία κάρτα απεριόριστης διαρκείας.

Ο νεαρός Ροσελίνι πηγαίνει συχνά στον κινηματογράφο. Όταν πέθανε ο πατέρας του, εργάστηκε ως ηχολήπτης για ταινίες και σταδιακά πέρασε από όλες τις θέσεις που σχετίζονται με την δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για τη μετέπειτα καριέρα του. Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών, το 1977. Οι ταινίες του Ροσελίνι μετά τις νεορεαλιστικές δημιουργίες του – ιδιαίτερα αυτές με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν – ήταν εμπορικά ανεπιτυχείς. Για τους κριτικούς των Cahiers du Cinema γενικότερα και του Αντρέ Μπαζέν, τον Φρανσουά Τρυφώ και του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ειδικότερα, η επιρροή του Ροσελίνι στη Γαλλία ήταν καθοριστική για τη δημιουργία της Νουβέλ Βαγκ (Nouvelle Vague) ώστε να θεωρείται «ο πατέρας του γαλλικού Νέου Κύματος».

image

Χαρισματικός στην παραγωγή εκπληκτικών ταινιών, ξεκινώντας συχνά από σχεδόν ανύπαρκτα σενάρια, ο Ροσελίνι δεν είχε πάντα σύμμαχο την κριτική και τον Τύπο που δεν τον δικαίωσαν ποτέ απόλυτα περιορίζοντας τον συχνά στο περιθώριο του λεγόμενου κατεστημένου κινηματογράφου.

Ο Φρανσουά Τρυφώ αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ιταλό καλλιτέχνη: «Ο Ρομπέρτο μου δίδαξε πως η υπόθεση ενός έργου είναι σημαντικότερη από την πρωτοτυπία του τίτλου, ότι ένα καλό σενάριο πρέπει να μην ξεπερνάει τις δώδεκα σελίδες, πως πρέπει να κινηματογραφούμε τα μικρά παιδιά με μεγαλύτερο σεβασμό από οτιδήποτε άλλο, ότι η κάμερα δεν είναι πιο σημαντική από ένα πιρούνι και ότι θα πρέπει να  μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας πριν από κάθε γύρισμα: “ή κάνω αυτή την ταινία ή πεθαίνω…”».

Διαβάστε επίσης:
«Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι
Ρομπέρτο Ροσελίνι και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στο φιλμ «Στρόμπολι»
«Ταξίδι στην Ιταλία» με Ρομπέρτο Ροσελίνι και Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «Μικρής Λέσχης»

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «Μικρής Λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «Μικρής Λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ της λευκής κάρτας για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του. Ώρες πώλησης καρτών: Καθημερινά από τις 17:30 – 22:00 στο ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός).