Η πάντα επίκαιρη ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «10η Μέρα», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 4ο Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Τουρκία από τις 5 έως τις 19 Δεκεμβρίου και το γεγονός αυτό αποτελεί μία πολύ σημαντική διάκριση για την ήδη πολυβραβευμένη ταινία.

Ads

Το φιλμ του Βασίλη Μαζωμένου «10η Μέρα», αποτελεί μία διαχρονική και εξαιρετικά επίκαιρη ταινία που βασίζεται σε πραγματική ιστορία και αναδεικνύει το κρίσιμο θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, από τη ματιά αυτή τη φορά ενός Αφγανού. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs ο σκηνοθέτης είχε αναφέρει σχετικά:

«Η λύση του προβλήματος είναι απόλυτα αλληλένδετη με τα αίτια που τη γέννησαν. Οι πρόσφυγες είναι τα απόβλητα ενός συστήματος που αλέθει τους πάντες χωρίς έλεος. Δεν είναι απλά οι διεθνείς συνθήκες και τα «λάθη» των διεθνών οργανισμών, ούτε καν τα προβλήματα των χωρών τους που συνεχίζουν να τους φέρνουν κοντά μας. Είναι η ψευδαίσθηση του συλλογικού τους ασυνειδήτου, ότι εδώ είναι ο… παράδεισος, έστω και σχετικά. Δεν ήξεραν, δε ρώταγαν; Το παρόν τους γίνεται τώρα το μέλλον μας. Άρα η όποια λύση δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς που γέννησαν το πρόβλημα τους. Όσο η Δύση αντιμετωπίζει τον υπόλοιπο κόσμο, σαν απλά τη φτηνή και απαραίτητη εργατική δύναμη, τόσο τα «ανθρώπινα κουρέλια» θα τους υπενθυμίζουν ότι είμαστε όλοι κάτοικοι του ίδιου πλανήτη.»
image
Η «10η Μέρα» αφηγείται την ιστορία του Αλί, ενός Αφγανού μουσουλμάνου, που ζει στην Αθήνα, μαζεύοντας παλιοσίδερα. Προσπαθεί να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, ενώ περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Βασίλη Μαζωμένο και το φιλμ είναι μία παραγωγή των Horme pictures και X-rated, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.
image
Η ταινία έχει βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στο 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου το 2012. Παράλληλα συμμετείχε και στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Fantasporto International Film Festival το 2013, ενώ είχε και τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο London Greek Film Festival όπου και προβλήθηκε το 2013, απέσπασε τρία βραβεία. Κέρδισε επίσης το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου την ίδια χρονιά.
image
Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη: Η «10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου

Το 4ο Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται με αφορμή τη 10η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Άγκυρα (EUD), σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους  πολιτιστικούς τους φορείς, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσω του πολιτισμού και του κινηματογράφου, οργανώνει την προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις (πάνελ, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης) για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads