Ο Νταν είναι καθηγητής σε ένα σχολείο ισπανόφωνων μειονοτήτων και προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νεαρούς μαθητές του με ιδιαίτερο ζήλο. Παρόλα αυτά τη ζωή του στοιχειώνει το χρόνιο πρόβλημα που έχει με τα ναρκωτικά. Όταν η 13χρονη μαθήτριά του Ντρέι ανακαλύπτει το μυστικό του βρίσκοντάς τον στις τουαλέτες να κάνει χρήση κρακ, μεταξύ τους δημιουργείται μια ισχυρή φιλία που θα ξεδιπλώσει πτυχές της ζωής τους καλά κρυμμένες μέχρι τότε. Αυτό είναι το εξαιρετικό «Half Nelson» του Ράιαν Φλεκ, μία εμπνευσμένη ταινία για τις σχέσεις δασκάλων και μαθητών, με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος είχε προταθεί για Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου για την αξιόλογη ερμηνεία του. Προβάλλεται την Πέμπτη 17 Μαΐου στο Ταινιοράμα 2018.

Ads

«Half Nelson» (2006) του Ράιαν Φλεκ
Την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 20:00, στο Ταινιοράμα 2018, στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου)

Ο Νταν (Ryan Gosling), ένας ιδεολόγος καθηγητής ενός μικροαστικού γυμνασίου, εμπνέει τους 13χρονους και 14χρονους μαθητές του να εξετάσουν τα πάντα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την εποχή του εμφυλίου πολέμου μέχρι σήμερα. Οι μαθητές του ανακαλύπτουν με ενθουσιασμό μια νέα μέθοδο διδασκαλίας. Ο Νταν απορρίπτει το τυποποιημένο πρόγραμμα σπουδών, για χάρη μιας πιο ακραίας προσέγγισης και διδάσκει τους μαθητές του πώς λειτουργεί η αλλαγή – τόσο σε ιστορική όσο και σε προσωπική κλίμακα.

image

Ads

Αλλά αυτό που ο Δάσκαλος καταφέρνει μέσα στην τάξη, αποτυγχάνει να το εφαρμόσει στην πραγματική του ζωή. Θύμα ο ίδιος, του πάθους του για τα σκληρά ναρκωτικά. Ακροβατεί ανάμεσα στα πάθη του και στην εργασία του, προσπαθώντας να κρατήσει μυστική την προσωπική του ζωή.

Μέχρι τη στιγμή που μία από τους πιο προβληματικούς μαθητές του, η Ντρέι (Shareeka Epps), τον πιάνει επ’ αυτοφώρω μετά το σχολείο. Αυτό το ατυχές γεγονός, θα είναι η αφορμή για να αναπτυχθεί μια απροσδόκητη φιλία, ανάμεσα σε δάσκαλο και μαθήτρια. Μια φιλία που θα μπορεί να καταστρέψει και τους δυο, αλλά μπορεί και να τους βοηθήσει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Και οι δύο τώρα έχουν κάθε ευκαιρία να αλλάξουν την ζωή τους.

image

Μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land – 2016, Blade Runner 2049 – 2017), σε ένα φιλμ που δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Η ταινία «Half Nelson» (2006) του Ράιαν Φλεκ, τιμήθηκε μεταξύ άλλων με μία Υποψηφιότητα Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και Υποψηφιότητα Screen Actors Guild Award Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο.

image

To «Half Nelson» σηματοδοτεί το ντεμπούτο της Shareeka Epps στον κινηματογράφο. Μεγαλωμένη στο Μπρούκλυν, η νεαρή ηθοποιός ανακαλύφθηκε από τους κινηματογραφιστές Anna Boden και Ryan Fleck στη σχολή William Alexander PSSI και σύντομα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στο μικρού μήκους «Gowanus, Brooklyn». Η συγκεκριμένη ταινία κέρδισε το βραβείο Grand Jury για Καλύτερη Μικρού Μήκους το 2004.

Διαβάστε επίσης:

Ταινιοράμα 2018

image

Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά και εκείνες που έφτασαν στα Όσκαρ, καθώς και οι κλασικές που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, 49 κινηματογραφικές ημέρες, γεμάτες με 143 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 17 Μαίου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα προσπαθήσουμε και φέτος να παρακολουθήσουμε καρέ καρέ την αγαπημένη διοργάνωση, παρουσιάζοντας αναλυτικά, κάθε εβδομάδα, το πρόγραμμα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Διαβάστε επίσης:

Πληροφορίες:
7 εβδομάδες – 49 κινηματογραφικές ημέρες – 143 ταινίες συνολικά – 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου), από την Πέμπτη 17 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2018