H «Μεγάλη Αναμονή» (L’ Attesa / The Wait – 2015), αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Ιταλού σκηνοθέτη, Πιέρο Μεσίνα. Ο στενός συνεργάτης του Πάολο Σορεντίνο (Η Τέλεια Ομορφιά / La grande bellezza – 2013), πραγματοποιεί το δικό του ελπιδοφόρο ξεκίνημα, έχοντας ως πρωταγωνίστριά του, την εξαιρετική Ζιλιέτ Μπινός. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας και θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Italian Film Days», την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Ads

H Μεγάλη Αναμονή / L’ Attesa / The Wait
Σκηνοθεσία: Πιέρο Μεσίνα

Σενάριο: Giacomo Bendotti, Ilaria Macchia
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Τζιόρτζιο Κολανγκέλι, Λου Ντε Λαζ, Ντομένικο Ντιέλε
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία
Έτος: 2015
Διάρκεια: 100 λεπτά
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 19:45 στο Δαναό 1

image

Η Άννα (Ζιλιέτ Μπινός), λόγω μιας ξαφνικής απώλειας, περνά μοναχικά τις ημέρες τις στα μεγάλα δωμάτια μιας παλιάς βίλας. Η άγρια ομορφιά της υπαίθρου της Σικελίας περιβάλει το σπίτι, αλλά σε συνδυασμό με την πυκνή ομίχλη, η απομόνωση είναι πιο έντονη. Ο μόνος ήχος που σπάει τη σιωπή στο σπίτι είναι τα βήματα του οικονόμου, Πιέτρο (Τζιόρτζιο Κολανγκέλι).

Ads

image

Μια μέρα εμφανίζεται η Ζαν (Λου Ντε Λαζ), η οποία είναι η κοπέλα του γιου της Άννας, Τζουζέπε (Giovanni Anzaldo), υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος την κάλεσε στην Σικελία, να περάσουν τις διακοπές τους μαζί. Η Άννα δεν γνώριζε καν την ύπαρξή της. Ο Τζουζέπε όμως δεν είναι στο σπίτι, κι ας είναι τα πράγματα του στο δωμάτιο.

image

Η Άννα διαβεβαιώνει την Ζαν ότι ο γιος της θα επιστρέψει σύντομα και ότι θα μπορούσε να τον περιμένει . Οι δύο γυναίκες περνούν τις ημέρες τους γνωρίζοντας καλύτερα η μία την άλλη, περιμένοντας το Πάσχα όπου ο Τζουζέπε πρόκειται να φτάσει επιτέλους σπίτι, αλλά και που μια μεγάλη παραδοσιακή πομπή θα πραγματοποιηθεί στο χωριό.

image

Πάνω σε αυτό το παράδοξο εύρημα, το δεξί χέρι του Πάολο Σορεντίνο («Η Τέλεια Ομορφιά»), Πιέρο Μεσίνα, στηρίζει το δικό του ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο, υφαίνοντας έναν σύνθετο ψυχοσυναισθηματικό ιστό που δίνει στη Ζιλιέτ Μπινός την ευκαιρία για μια συγκλονιστική ερμηνεία.

image

Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και τιμήθηκε με τα βραβεία: Βραβείο FEDIC, Βραβείο Leoncino d’Oro Agiscuola και SIGNIS Award – Τιμητική Μνεία.

image

H «Μεγάλη Αναμονή» (L’ Attesa / The Wait – 2015), θα προβληθεί, παρουσία του σκηνοθέτη Πιέρο Μεσίνα, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Italian Film Days». Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την StraDa Films.

image

Διαβάστε επίσης:
Ο νέος ιταλικός κινηματογράφος στις Νύχτες Πρεμιέρας

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν: «The Neon Demon»
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Εισιτήρια

image

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – «Νύχτες Πρεμιέρας», θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στους Κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Όπερα 1 και Όπερα 2 και Ταινιοθήκη. Για πρώτη φορά παρέχεται η δυνατότητα στους θεατές να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους για τις προβολές του Φεστιβάλ ηλεκτρονικά απ’ όπου κι αν βρίσκονται αλλά και από ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων σε όλη την πόλη, ενώ το Φεστιβάλ, πιστό στην παράδοση υποστήριξης των ανέργων, προσφέρει και στη φετινή διοργάνωση 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους.

Τιμές Εισιτηρίων
€ 5: Η πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 19.55)
€ 6: Οι υπόλοιπες προβολές (ώρα έναρξης από 20.00)
*Όλες οι προβολές που θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ) θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας.
**Οι προβολές που φέρουν την ένδειξη P στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ (press screening – δημοσιογραφικές προβολές) είναι ανοιχτές και για το κοινό του Φεστιβάλ, με το αντίστοιχο εισιτήριο ανάλογα την ώρα έναρξης.

Διαβάστε επίσης:
Νύχτες Πρεμιέρας: 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.