Τα εγκώμια του διεθνούς τύπου έχει αποσπάσει το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που παρουσιάστηκε χθες σε ένα ειδικό αφιέρωμα της Deutsche Welle, σε ένα μεγάλο άρθρο στην εφημερίδα των Σκοπίων Telegraf και στο ρεπορτάζ του Euronews για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

 
 
Η «Νονά» θα προβάλλεται και αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα new star art cinema (Κρέμου 141, Καλλιθέα – κάθε μέρα στις 6.45 μμ) ενώ την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα προβληθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η περιοδεία του Σ. Κούλογλου με την ταινία «Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης», που μετά την Θεσσαλονίκη, την Θέρμη, τα Γρεβενά και το Κιλκίς παρουσιάζεται σήμερα στην Καστοριά (8μμ στο esperos palace).
 
Η Deutsche Welle για την «Νονά»
 
Στην ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη του Διογένη Δημητρακόπουλου  τονίζονται μεταξύ των άλλων:
 
Αίσθηση προκάλεσε με δυο sold-out προβολές το ντοκιμαντέρ «Νονά» του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Κεντρική ήρωας η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο βιβλίο της Γερμανίδας δημοσιογράφου Γκέρτρουντ Χέλερ.
 
Ο γνωστός από την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» δημοσιογράφος φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της ζωής της καγκελαρίου από την εποχή που ζούσε στην Ανατολική Γερμανία μέχρι την άνοδό της στην εξουσία και τη σημερινή διαχείριση της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
 
Με χιουμοριστικό και καυστικό τρόπο η καγκελάριος παρουσιάζεται να ακολουθεί στη σημερινή πολιτική της τις αρχές και τις αξίες, με τις οποίες γαλουχήθηκε στην Ανατολική Γερμανία, και να εφαρμόζει τις μαφιόζικες μεθόδους της «ομερτά». Στο ντοκιμαντέρ η καγκελάριος παρουσιάζεται να παρατηρεί την πολιτική κατάσταση ως ένα πείραμα, με τη ματιά της φυσικού. Περιμένει που θα καταλήξει μία κατάσταση, αποφεύγοντας να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις.
 
Παρά την αυστηρή κριτική του στην πολιτική της Μέρκελ πάντως ο σκηνοθέτης θέλει να είναι αισιόδοξος: «Θέλω να ελπίζω σε αυτό που λένε μερικοί Merkel moments, όπως έγινε με τη στροφή της στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Ειδάλλως θα φορτωθεί την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού με διάφορες μορφές και τον κίνδυνο της κατάρρευσης του ευρώ».


Δείτε το trailer
 
Διαβάστε για τη Νονά

Κούλογλου: Τι θα έλεγα στη Μέρκελ

Η ταινία έχει αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες και επιθυμία του σκηνοθέτη είναι να προβληθεί κάποια στιγμή και στη Γερμανία: «Θα ήθελα πολύ να προβάλω την ταινία στη Γερμανία. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τους Γερμανούς, έχω πολλούς φίλους εκεί. Θα ήθελα να ανοίξει όμως ένας πραγματικός διάλογος που θα λάβει υπόψη του ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και ότι αυτό δεν είναι γνωστό στη Γερμανία όσο θα έπρεπε».
 
Στο υποθετικό σενάριο που η κ. Μέρκελ θα παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ, ο κ. Κούλογλου της συνιστά: «Θα της έλεγα να παρακολουθήσει την ταινία, να αδιαφορήσει γι’ αυτά που την αφορούν και σίγουρα δε θα της αρέσουν και να εστιάσει σε αυτά που έχει προκαλέσει στους υπόλοιπους λαούς». 

Ads