Ο «Εγωιστής Γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ, συναντά το «Καλπάζοντας με το Όνειρο» της Κλόε Ζάο και το «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» της Λιν Ράμσεϊ. Πρόκειται για τρεις σπουδαίες ταινίες, οι οποίες προβάλλονται σήμερα στο Ταινιόραμα 2019, στο πλαίσιο του θεματικού Αφιερώματος: «Γυναίκες πίσω από την Κάμερα».

Ads

Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες.

Κυριακή 26 Μαΐου – Γυναίκες πίσω από την Κάμερα
18:00 Ο Εγωιστής Γίγαντας
20:00 Καλπάζοντας στο Όνειρο
22:00 Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ

Λίγα λόγια τις ταινίες:

«Ο Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant – 2013) της Κλίο Μπάρναρντ – Φωτογραφία Άρθρου

Ads

image

Ο «Εγωιστής Γίγαντας» είναι μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον δεκατριάχρονο Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι. Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν τον Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να κερδίσουν λίγα χρήματα, αλλά και για να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο. Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Άρμπορ προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν – με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Βρετανίδας σκηνοθέτριας Κλίο Μπάρναρντ («Dark River» – 2017), είναι μια ελεύθερη διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Όσκαρ Γουάιλντ και διαδραματίζεται σε ένα φτωχό αγγλικό προάστιο του Μπράντφορντ. Ο συγκινητικός «Εγωιστής Γίγαντας», είναι μία συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης δύο ανήλικων παιδιών που πουλώντας παλιοσίδερα προσπαθούν να επιζήσουν.

Διαβάστε επίσης:

«Καλπάζοντας με το Όνειρο» (The Rider – 2017) της Κλόε Ζάο

image

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα τού να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών για τη νέα ταινία της Κλόε Ζάο -μετά τα επίσης βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου» – η οποία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσή Αθηνά στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας 2017. Ηθοποιοί: Μπράντθ Τζάντρο, Τιμ Τζάντρο, Λίλι Τζάντρο, Κατ Κλίφορντ, Τέρι Ντον Πουριέ, Λέιν Σκοτ, Τάνερ Λάνγκντο, Τζέιμς Καλχούν, Ντέρικ Τζάνις.

«Ξεκινήσαμε την παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Pine Ridge και στο γύρω από το Badlands. Ο Brady, ο οποίος εργάζεται ως επαγγελματίας προπονητής αλόγων, εκπαίδευε άλογα το πρώτο μισό κάθε ημέρας ώστε να τα έχει έτοιμα για πώληση. Έτσι, καταφέραμε να τραβήξουμε πολλά αυθεντικά footage της εκπαίδευσης του Brady και να αλληλεπιδράσουμε με τα άλογα, αξιοποιώντας πλήρως το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Βόρειας Ντακότα. Εργαστήκαμε με ένα μικρό crew, μαγνητοσκοπώντας τα σπίτια των ανθρώπων, πραγματικές τοποθεσίες και εκδηλώσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον κινηματογραφιστή Joshua James Richards. Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε στιγμές με έναν οργανικό αλλά και κινηματογραφικό τρόπο, προκειμένου να ενσωματώσουμε περαιτέρω την αληθινή πραγματικότητα στην αφήγηση. Μέσα από το ταξίδι του Brady, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός οθόνης, ελπίζω να εξερευνήσουμε την κουλτούρα της αρρενωπότητας και να προσφέρουμε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού Αμερικανού καουμπόη. Θέλω επίσης να προσφέρω ένα αυθεντικό πορτρέτο της σκληρής, ειλικρινής και όμορφης αμερικανικής ψυχής που αγαπώ και σέβομαι βαθιά.» – Κλόε Ζάο

«Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (You Were Never Really Here – 2017) της Λιν Ράμσεϊ

image

Η ταινία περιγράφει την προσπάθεια ενός βετεράνου του πολέμου (Χοακίν Φίνιξ) να σώσει μια νεαρή κοπέλα (Εκατερίνα Σαμσόνοφ), η οποία αγνοείται. Το κορίτσι έχει απαχθεί από ένα δίκτυο διακίνησης λευκής σάρκας (trafficking) και η απελευθέρωση του καταλήγει σ’ ένα στυλιζαρισμένο λουτρό αίματος. Αυτή η διεφθαρμένη εξουσία και η επιθυμία για εκδίκηση είναι που απελευθερώνουν μοιραία την έκρηξη βίας, η οποία οδηγεί σταδιακά στην αφύπνιση του ήρωα μας.

Έξι χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», η σκηνοθέτης Λιν Ράμσεϊ παρουσιάσει την καινούρια ταινία της. Πρόκειται για ένα προσεγμένο έργο, με καλή σκηνοθεσία και αργό, αλλά σταθερό ρυθμό, το οποίο διακατέχεται από την εξαιρετική ερμηνεία του Χοακίν Φοίνιξ, ως ένας νέο νουάρ εξολοθρευτής άγγελος. Ένα αιματοβαμμένο υπαρξιακό θρίλερ, που συνδυάζει ιδανικά τον «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε με το θρυλικό «Oldboy» του Παρκ Τσαν-Γουκ. Η Βρετανίδα σκηνοθέτης, καταφέρνει να μας παρουσιάσει ένα αιματοβαμμένο θρίλερ για έναν αλύτρωτο εξολοθρευτή άγγελο, που διακατέχεται από την μινιμαλιστική αλλά εκρηκτική ερμηνεία του εξαιρετικού Χοακίν Φίνιξ, σε μία από τις καλύτερες στιγμές την πλούσιας φιλμογραφίας του.

Διαβάστε επίσης:

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019