Η ταινία «Γραμμές / Lines» εμπνεύστηκε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης και ο σκηνοθέτης καταφέρνει να παρουσιάσει ένα συγκινητικό και ευαίσθητο φιλμ, χωρίς όμως να εκβιάζει τον θεατή, αλλά αξιοποιώντας στο έπακρο το καλογραμμένο σενάριο και το εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών που έχει στη διάθεσή του. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Τρία χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «10η Ημέρα», o Βασίλης Μαζωμένος, επιστρέφει εντυπωσιακά με μία επίσης πολιτικοποιημένη και τραγικά επίκαιρη δημιουργία. Πρόκειται για μία κινηματογραφική κραυγή αγωνίας, με φόντο μία Ελλάδα που αργοπεθαίνει.

«Η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Τα θύματα της οικονομικής κρίσης γίνονται τα θύματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από τα ψυχικά τους ερείπια, προβάλλουν τα ερείπια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθεί να κραυγάσει το πρόβλημά της, μέσα από λυγμούς που ακούγονται στις τηλεφωνικές γραμμές.» – Βασίλης Μαζωμένος

image

Ads

Ελλάδα, σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσα τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές, αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη.

image

To πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου, αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης.

image

Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή Ζωής». Το φιλμ διερευνά το λεπτό όριο μεταξύ της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, αλλά και το όριο της ελπίδας.

image

Τα στοιχεία αυτά, συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία. Με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών – από τον βραβευμένο στη Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του «Κυνόδοντα» και από τον Θόδωρο Κατσαφάδο μέχρι τον Τάσο Νούσια.

Η ταινία που εμπνεύστηκε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης και επιλέχθηκε μαζί με άλλες έντεκα από όλο τον κόσμο, ώστε να προβληθεί στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 20ου Black Nights Film Festival στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της.

image

Η πανελληνία πρεμιέρα του φιλμ «Γραμμές / Lines», πραγματοποιήθηκε στο 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε και στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Η ταινία είναι όλη γυρισμένη νύχτα, εκτός της τελικής σκηνής, γιατί εκτιμώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι. Η επιλογή να γυριστεί το έργο μέσα από μεγάλης διάρκειας μονοπλάνα, έχει να κάνει με τη διάθεση να κλειστεί ο θεατής μέσα στην κατάσταση της κάθε ιστορίας και να τη βιώσει σε πραγματικό χρόνο. Το φινάλε αποτελεί μια προειδοποίηση. Αν δεν γίνει κάτι γρήγορα, η φρίκη παραμονεύει. Και, όταν το κτήνος βγει στους δρόμους, μόνο μια ομορφιά μπορεί να το σταματήσει.» – Βασίλης Μαζωμένος

Διαβάστε επίσης:

image

Γραμμές / Lines
Σκηνοθέτης – Παραγωγός – Συγγραφέας: Βασίλης Μαζωμένος
Πρωταγωνιστούν: Θέμις Πάνου, Τάσος Νούσιας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Κώστας Μπερικόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Θέκλα Γαίτη, Ιλεάνα Παναγιωτούνη, Νίκος Παντελίδης, Andian Frieling, Κώστας Νταλιάνης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Μιχάλης Σαμιώτης
Μοντέρ: Θάνος Κουτσανδρέας
Συνθέτες: Dna (Αλέξανδρος Χριστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Πρόσθετη μουσική: Η. Purcell (Music for a while)
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γιαμλόγλου
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 88 Λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Σάββατο 23 Μαΐου στις 00:30 στην ΕΡΤ2