Η πολυτάλαντη Ρεμπέκα Μίλερ επιστρέφει με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της, έξι χρόνια μετά το φιλμ «The Private Lives of Pippa Lee» (2009). Έχοντας στη διάθεση της μία τριπλέτα αξιόλογων ηθοποιών – την Γκρέτα Γκέργουικ, τον Ίθαν Χοκ και την Τζούλιαν Μουρ, η Αμερικανίδα σκηνοθέτης, παρουσιάζει με χιούμορ και ευαισθησία, τις διακυμάνσεις μίας σύγχρονης ιστορίας αγάπης, με φόντο τη Νέα Υόρκη.

Ads

«Κοίταζα διάφορα βιβλία. Ήθελα κάτι που να διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη και να είναι αστείο. Συναντήθηκα με την Karen Rinaldi και είχε γράψει μια ιστορία μέσα στην ιστορία, που ήταν ωραία ιδέα για το σενάριο. Οπότε βάσισα το σενάριο σε αυτή την ιδέα. […] Το χτίσιμο της Maggie ήταν πολύ ανανεωτικό για μένα. Η Maggie κινητοποιείται από την ανάγκη να είναι ειλικρινής. Η ιστορία έχει κίνητρο την επιθυμία να μην πηγαίνει χαμένη η ζωή, μια επιθυμία να κάνεις το σωστό».» – Ρεμπέκα Μίλερ

image

Η Maggie Hardin (Γκρέτα Γκέργουικ) είναι μια δραστήρια Νεοϋορκέζα που εργάζεται στο πρωτοποριακό πανεπιστήμιο New School. Στα τριάντα της ψάχνει για την αγάπη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Όταν αποφασίσει να αποκτήσει παιδί χωρίς σύντροφο, ερωτεύεται για πρώτη φορά στη ζωή της, τον John Harding (Ίθαν Χοκ).

Ads

image

Πρόκειται για έναν καθηγητή ανθρωπολογίας που προσπαθεί να κάνει καριέρα συγγραφέα, ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος σ’ έναν δύσκολο γάμο με την Georgette Nørgaard (Τζούλιαν Μουρ), μια ευφυέστατη Δανή ακαδημαϊκό. Πλαισιωμένη από τους εκκεντρικούς κολλητούς της Tony (Μπιλ Χέιντερ) και Felicia (Μάγια Ρούντολφ), η Maggie καθηλώνεται σ’ ένα νευρωσικό ερωτικό τρίγωνο με τον John και τη Georgette, που μπλέκει τις ζωές τους και τους συνδέει με παράξενους και αστείους καινούργιους τρόπους.

image

Τι κάνεις λοιπόν όταν υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφος σου και η πρώην γυναίκα του είναι τέλειοι ο ένας για τον άλλον; H Maggie μαθαίνει από πρώτο χέρι ότι καμία φορά το πεπρωμένο θέλει να το αφήνεις και λίγο ήσυχο, καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα δεν προγραμματίζονται ως μέρος ενός σχεδίου…

«Έχει να κάνει με τους ανθρώπους που ερωτεύονται και μετά παύουν να είναι ερωτευμένοι και ξαναβρίσκονται και τίποτα δεν είναι τέλειο ή κοινότοπο – ποτέ δεν έχω διαβάσει κάτι αντίστοιχο. Υπήρχε κάτι ενδιαφέρον στη Maggie που δεν λειτουργεί καθόλου υπό το καθεστώς της σύμβασης ή της ενοχής. Η Maggie είναι ρεαλίστρια, και υπάρχει κάτι πραγματικά  μεθυστικό σχετικά με την ικανότητα της να κινείται στον κόσμο χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει να λειτουργεί με βάση την ενοχή. Αισθάνεται σαν ένα πολύ ξεχωριστό πνεύμα.» – Γκρέτα Γκέργουικ

image

Η πολυτάλαντη Ρεμπέκα Μίλερ επιστρέφει με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της, έξι χρόνια μετά το φιλμ «The Private Lives of Pippa Lee» (με πρωταγωνίστρια την Ρόμπιν Ράιτ, το 2009). Η ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος, γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μία απολαυστική ρομαντική κωμωδία χαρακτήρων με λαμπερούς πρωταγωνιστές και με φόντο τη Νέα Υόρκη, βαδίζοντας με επιτυχία στα ίχνη του Γούντι Άλεν.

image

Η μούσα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά Γκρέτα Γκέργουικ (Frances Ha – 2012) ενσαρκώνει με τον αυθεντικό της τρόπο μια νεαρή ηρωίδα, ενώ στο πλάι της εμφανίζεται η βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλιαν Μουρ (Still Alice) και ο υποψήφιος για Όσκαρ, Ίθαν Χοκ (Before Midnight, Boyhood). Η ταινία είναι μια γλυκιά, πνευματώδης και αστεία εξερεύνηση των αναπάντεχων επιπλοκών ενός σύγχρονου ρομάντζου με δόσεις συγκίνησης και χιούμορ, σε μια ιστορία που ξετυλίγει τις σχέσεις σε όλες τις παραλλαγές που παρουσιάζουν στο πέρασμα του χρόνου.

image

«Είναι κάπως ντροπή, αλλά ενώ είμαι ηθοποιός τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχω δουλέψει με γυναίκα σκηνοθέτη. Πολύ παράξενο μου φαίνεται. Η Ρεμπέκα μου είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και μου άρεσε να δουλεύω μαζί της. Δεν μπορώ να περιγράψω τι ωραία πέρασα που υποδύθηκα κάποιον που δεν είναι βουτηγμένος στην αγωνία. Το ύφος και ο συγχρονισμός έχουν πολλή σημασία.» – Ίθαν Χοκ

image

Με τις τέσσερις προηγούμενες ταινίες της, το Angela του 1995 (Βραβείο στο Sundance Film Festival), το Personal Velocity: Three Portraits του 2002, το The Ballad of Jack and Rose του 2005 (στο οποίο πρωταγωνιστεί ο σύζυγός της, Ντάνιελ Ντέι Λιούις) και στο Private Lives of Pippa Lee του 2009, η Μίλερ έχει εξετάσει σύνθετους και ασύμβατους χαρακτήρες σε δύσκολες σχέσεις καθώς κινούνται στη ζωή με τον καλύτερο τρόπο που έχουν υπόψη τους.

image

Όμως με το φιλμ «Η Μάγκι Έχει Σχέδιο» (Maggie’s Plan – 2015), η Ρεμπέκα Μίλερ πηγαίνει τα θέματα σε μια πιο ευρεία και ενδιαφέρουσα κλίμακα. Η καλλιτέχνης νιώθει ειλικρινή περιέργεια για τους ανθρώπους κι αυτό μεταφέρεται με επιτυχία στην μεγάλη οθόνη, μέσα από ένα καλογραμμένο σενάριο, με γρήγορους διαλόγους.

image

«Οι ταινίες μου είναι συνήθως δραματικές, αλλά κατάλαβα ότι μπορώ να ανατρέψω αυτή την ισορροπία. Έχει δραματικό στοιχείο αυτή η ταινία, αλλά η κωμωδία επικρατεί. Νομίζω ότι όσο μεγαλώνω, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για κωμωδία: είναι απαραίτητη, όπως και ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ και η συγχώρεση. Όσο ωριμάζω ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, βλέπω πόσο βαθιά μπορεί να είναι η κωμωδία. Υποτάχθηκα στην επιθυμία να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους με αυτή την ταινία.» – Ρεμπέκα Μίλερ

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 98 λεπτά | Σκηνοθεσία: Rebecca Miller | Σενάριο: Rebecca Miller, Karen Rinaldi (story) | Ηθοποιοί: Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore.