Το Φεστιβάλ του Λονδίνου αποτελεί τη σημαντικότερη κινηματογραφική εκδήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου και οργανώνεται κάθε χρόνο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI). Φέτος, τέσσερις ελληνικές ταινίες δίνουν το παρών καθώς θα προβληθούν σε διάφορα Τμήματα του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Film Festival) που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Ads

Το Φεστιβάλ συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά του παγκόσμιου κινηματογράφου, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, το όραμα και τη φαντασία, αφού προβάλλει τις καλύτερες ταινίες από τον σύγχρονο και διεθνή κινηματογράφο, τόσο από καθιερωμένους όσο και νέους σκηνοθέτες. Περιέχει ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται στην κινηματογραφική βιομηχανία, όπως δημόσια φόρουμ, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια. Φέτος στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 238 ταινίες από 57 χώρες σε συνολικά 16 αίθουσες.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Σάρα Γκάβρον – Brick Lane (2007) – «Suffragette», με πρωταγωνιστές τους: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Μαρί Νταφ, Μπρένταν Γκλίσον, Μπεν Γουίσο και Μέριλ Στριπ.

image

Ads

Πρόκειται για ένα δράμα που ακολουθεί την ιστορία των αρχών του φεμινιστικού κινήματος. Πρόκειται για εργαζόμενες γυναίκες που έβλεπαν πως η ειρηνική διαμαρτυρία δεν πετύχαινε τίποτα. Ριζοσπαστικοποιούνται και στρέφονται πιο δυναμικά ως τον μόνο δρόμο για την αλλαγή, διατεθειμένες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για την ισότητα: τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα παιδιά τους και τις ζωές τους. Η Μοντ (Κάρεϊ Μάλιγκαν) ήταν μία από αυτές. Η ιστορία του αγώνα της για αξιοπρέπεια είναι συναρπαστική, συγκινητική, σπαρακτική αποτελώντας έμπνευση.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε πολλές και αξιόλογες δημιουργίες, χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις εξής:

«Steve Jobs» του Ντάνι Μπόιλ

image

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή και την κληρονομιά του Steve Jobs. Το πάθος και η εφευρετικότητά του, υπήρξαν για πολλούς, η κινητήρια δύναμη πίσω από την ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, το όραμά του για επανάσταση στην τεχνολογία απαιτούσε θυσίες. Σε τελική ανάλυση αυτό θα επηρέαζε την οικογενειακή του ζωή και ενδεχομένως, την υγεία του. Σ’ αυτή την αποκαλυπτική ταινία ο Ντάνι Μπόιλ εξερευνά τις δοκιμασίες και τους θριάμβους της σύγχρονης εποχής, μέσω του αείμνηστου διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Στίβεν Πολ Τζόουνς.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ – δημιουργός των ταινιών: Trainspotting (1996), 28 Days Later… (2002), Slumdog Millionaire (2008) και 127 Hours (2010) – επιστρέφει με τη νέα του ταινία. Το φιλμ θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 3 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Τον Steve Jobs ενσαρκώνει ο αξιόλογος ηθοποιός Μίκαελ Φασμπέντερ, ενώ στο καστ συναντάμε ακόμα τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Σεθ Ρόγκεν, Σάρα Σνουκ, Κάθριν Γουότερστον, Τζεφ Ντάνιελς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Βανέσα Ρος, Τζον Ορτίζ.

«Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass) του Σκοτ Κούπερ

image

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Έντγκερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε έναν κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της – εκτός συναγωνισμού – στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, η «Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass) του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart», «Σκουριασμένη Πόλη»), διαθέτει τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του  Ιρλανδού μαφιόζου Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ, ενός εγκληματία που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζόελ Έντγκερτον, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Ντέιβιντ Χάρμπορ. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob, των Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’Νιλ.

Διαβάστε επίσης:
Ο Τζόνι Ντεπ και η αληθινή ιστορία της «Ανίερης Συμμαχίας»

«A Bigger Splash» του Λούκα Γκουαντανίνο

image

Ένα άκρως επίκαιρο φιλμ, το οποίο πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν λίγες ημέρες στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Παντελερία, ένα μικρό νησί στον νότο της Ιταλίας, που απέχει μόλις 64 χιλιόμετρα από την Τυνησία κι όπως είναι φυσικό, είναι ένα από τα σημεία που υποδέχονται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες. Πρωταγωνιστούν: ο Ματίας Σένερτς, η Ντακότα Τζόνσον, η Τίλντα Σουίντον και ο Ρέιφ Ράινς.

«The Danish Girl» του Τομ Χούπερ

image

Κοπεγχάγη, αρχές της δεκαετίας 1920. Η αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης εμπνευσμένη από τη ζωή των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener. Το έργο εξελίσσεται καθώς παρακολουθούμε στην μεγάλη οθόνη το ταξίδι της Lili, ως πρωτοπόρου τρανσέξουαλ. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του David Ebershoff και εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Με τους: Έντι Ρεντμέιν, Αλίσια Βικάντερ, Άμπερ Χερντ, Ματίας Σένερτς, Μπεν Γουίσο, και Σεμπάστιαν Κοχ.

Οι τέσσερις ελληνικές ταινίες που δίνουν φέτος το παρών στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), είναι:

  • «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
  • «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου
  • «Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45) του Αλέξη Αλεξίου
  • «Εξωτικά, ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc.) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

«Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

image

Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής…

H νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη με τίτλο «Chevalier», η οποία θα συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Λονδίνου, έχει ήδη αποσπάσει Ειδική Μνεία για τη σκηνοθεσία και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το βασικό ανδρικό καστ στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο, ενώ συμμετείχε και στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη με Βαγγέλη Μουρίκη και Ρουβά

«Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου

image

Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σ’ ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε (45) ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σ’ ένα ζώο της επιλογής τους και κατόπιν απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Στο Τμήμα Ειδικές προβολές και Ειδικές παρουσιάσεις του Φεστιβάλ θα προβληθεί η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Αστακός», βραβευμένη στην 68η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία με πρωταγωνιστές τους: Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν Λαμπέντ και την Αγγελική Παπούλια. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Καννών
Ταξιδεύοντας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου
Κάννες 2015: Το Ειδικό Βραβείο στον «Αστακό» του Λάνθιμου

«Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45) του Αλέξη Αλεξίου

image

Αθήνα, Χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος (Στέλιος Μάινας) έχει τριάντα δύο (32) ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος του άμεσα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου (Δημήτρης Τζουμάκης), τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος του (Μαρία Ναυπλιώτου) σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει, ενώ ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου (Γιώργος Συμεωνίδης), χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αποφασίζει να σηκώσει επιτέλους το ανάστημά του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί…

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με τίτλο «Ιστορία 52» ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει με τη νέα του ταινία: «Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45). Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες, όπου ξεχωρίζει η υπέροχη ερμηνεία του Στέλιου Μάινα. Η ταινία «Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45), συμμετέχει στο Τμήμα Films in Thrill.

Διαβάστε επίσης:
«Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

«Εξωτικά, ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc.) της Ευαγγελίας Κρανιώτη

image

«Οι ναύτες είναι σαν τους τρομοκράτες. Αριβάρουν σε λιμάνια κρατώντας μια βόμβα που τη λένε αγάπη και την πετάνε. Και ξέρεις τι γίνεται ύστερα; Η βόμβα σκάει όταν φεύγουν κι εκείνοι δεν ξαναγυρίζουν, κάνουν κομμάτια τις καρδιές όλων των κοριτσιών της γειτονιάς. Τι παράξενο… Ν’ αγαπάς κάποιον που σε πληρώνει…»

Το πρώτο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη – το είχαμε παρακολουθήσει τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκηςγεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της φωτογραφικής της ενασχόλησης με τους ανθρώπους της Μεσογείου και της οργανικής τους σχέσης με τη θάλασσα. Το «Εξωτικά, ερωτικά κτλ» συμμετέχει στο Τμήμα Journey.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ είναι η Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία θα λάβει την ανώτατη διάκριση του βρετανικού κινηματογραφικού οργανισμού, το BFI fellowship, στην τελετή απονομής των βραβείων.

image

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.