Ads

Το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανοίγει τις πόρτες του για τους φίλους του κινηματογράφου στις 21 Μαρτίου. Έως τις 28 Μαρτίου το φεστιβάλ φιλοξενείται στην Αθήνα και τους κινηματογράφους «Ideal» και «Δαναός», ενώ στις 29 Μαρτίου, και έως τις 4 Απριλίου, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».  

«Κινηµατογραφιστής γίνεται κάποιος όταν διασταυρώνει το βλέµµα του µε το βλέµµα των άλλων. Έτσι συνόψισε την ουσία του επαγγέλµατός του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, στο κέντρο του οποίου τοποθετούσε τη διασταύρωση των βλεµµάτων. Το σύµβολο των διασταυρούµενων βλεµµάτων, στραµµένων προς τον κόσµο που ο κινηµατογράφος, περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη, µας προσκαλεί να αποκρυπτογραφήσουµε, σηµατοδοτεί το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηµατογράφου της Ελλάδας για το 2012», αναφέρουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.



«Το φεστιβάλ αποτελεί σταυροδρόµι όπου πολιτισµοί και απόψεις έρχονται αντιµέτωποι αλλά και συναντούνται: θεατές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κριτικοί, καλλιτέχνες από διάφορους τόπους παρουσιάζουν ήχους και εικόνες, αµφισβητούν, προκαλούν, πείθουν, ανταλλάσσουν», σημειώνουν.
 
Μία από αυτές τις «διασταυρώσεις βλεμμάτων» του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί η συμμετοχή κινηματογραφιστών του γαλλόφωνου αραβικού κόσµου.

Επιπλέον, μέσα από την κατηγορία «Outview» παρουσιάζονται πέντε εμβληματικές ταινίες του «LGBT κινηµατογράφου». Παράλληλα, γαλλόφωνοι κινηματογραφιστές «αφυπνίζουν» προβάλλοντας φωνές από το κίνηµα του Larzac ως τους αγανακτισµένους, «πιάνουν τον παλµό του κόσµου µας και προσπαθούν να δώσουν ένα νόηµα σε όσα συµβαίνουν γύρω µας».

Το 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελλάδας ανοίγει τις πόρτες του την Τετάρτη 21 Μαρτίου με την προβολή της ταινίας «Άθικτοι» των Éric Toledano και Olivier Nakache, στον κινηματογράφο «Ιντεάλ» στις 20.00. Η είσοδος στην πρεμιέρα γίνεται μόνο με ειδική πρόσκληση. Δείτε το πρόγραμμα των προβολών των ταινιών του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου και τις επιμέρους κατηγορίες.
 

Ads


 

Η ταινία «Άθικτοι» έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας και Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ του Τόκιο 2011. Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του San Sebastian, ενώ ο Omar Sy κέρδισε και το πρώτο βραβείου ανδρικού ρόλου στα «Bραβεία César 2012». Η ταινία έχει καταλάβει την 3η θέση στο γαλλικό Βοx Office όλων των εποχών και έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια εισιτήρια στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη Μαρτίου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν οι Muriel Coulin, σκηνοθέτης της ταινίας «17 κορίτσια», Mourad Ben Cheikh , σκηνοθέτης της ταινίας «Plus jamais peur / Ποτέ πια φόβος» , Rémi Bezançon, σκηνοθέτης της ταινίας «Un heureux événement / Ένα ευτυχές γεγονός», Tony Gatlif, σκηνοθέτης της ταινίας, «Indignados / Αγανακτισμένοι», Aure Atika, ηθοποιός στη ταινία « Le Skylab / Skylab», Eθνική Ορχήστρα Τζαζ της Γαλλίας, που με τους ήχους της θα επενδύσει τη βωβή ταινία «Carmen», Karol Beffa, συνθέτης, πιανίστας, πανεπιστημιακός, διδάκτωρ μουσικολογίας, που θα επενδύσει μουσικά την ταινία «Μέσα στη Νύχτα».
 
Τέλος, η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους Βασίλη Αλεξάκη, συγγραφέα (πρόεδρος), Μισέλ Δημόπουλο, κριτικός, κινηματογραφιστής, Αμάντα Λιβανού, παραγωγός, Clémence Poesy, ηθοποιός, Γιώργο Τσεμπερόπουλος, κινηματογραφιστής και παραγωγός, θα απονείμει βραβείο στην καλύτερη ταινία στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ.
 
Βραβείο απονέμεται και από το κοινό. Η καλύτερη ταινία θα αναδειχθεί μέσω των ψήφων των θεατών κατά την έξοδό τους από τις αίθουσες προβολών και αφορά μόνο ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

 
Οι ταινίες θα προβληθούν στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Δαναός, με εισιτήριο 6 ευρώ, καθώς επίσης και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου με εισιτήριο 5 ευρώ.
 
*Σημειώνεται πως για τη Θεσσαλονίκη δεν έχει αναρτηθεί ακόμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ το πρόγραμμα προβολών.