Το 5ο Athens Open Air Film Festival, επιστρέφει ανανεωμένο για να μας δροσίσει με τις επιλεγμένες προβολές του και τον Αύγουστο. Το Φεστιβάλ συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Την σκυτάλη των προβολών παίρνει αυτή την εβδομάδα το κλασσικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Close Encounters of the Third Kind – 1977). Βραβευμένο με Όσκαρ Φωτογραφίας και αξέχαστα ερμηνευμένο από τους Ρίτσαρντ Ντρέιφους και τον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη, Φρανσουά Τρυφώ! Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στον Προαύλιο Χώρο του Θεάτρου Λυκαβηττού, με ελεύθερη είσοδο.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

image

Ads

Η ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» χρησιμοποιεί ως αφετηρία και πηγή έμπνευσης, το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή της Αστρονομίας, Γιόζεφ `Αλλεν Χάινεκ (Josef Allen Hynek). Η αφήγησή της, στηριγμένη στο θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου, είναι μια επιστημονικοφανής εξιστόρηση των αντιδράσεων του κόσμου απέναντι στην εμφάνιση των εξωγήινων και της συμπεριφοράς των ολίγων εκλεκτών που παίρνουν το μήνυμα και ξεκινούν για τη συνάντηση σε μια ερημική τοποθεσία της Ιντιάνα, τον αποκαλούμενο Πύργο του Διαβόλου στο Γουαϊόμινγκ.

image

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος κατάφερε να εξαλείψει την εικόνα του εχθρικού εξωγήινου όντος και να διαλύσει όλο εκείνο το κλίμα φοβίας απέναντι στην πιθανή ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες, που είχαν δημιουργήσει οι ψυχροπολεμικές ταινίες της δεκαετίας του ’50.

image

Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, ενώ ήταν υποψήφια επίσης για τα Όσκαρ: ‘Β Γυναικείου Ρόλου (Μελίτα Ντίλον), Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου, Μουσικής, Μοντάζ, Κοστουμιών και Ηχητικών Εφέ.

image

Η ταινία – σταθμός στην εντυπωσιακή φιλμογραφία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος εδώ επιστρατεύει όχι μόνο τα εκθαμβωτικά ειδικά εφέ, αλλά και τη δεξιοτεχνία του στους μηχανισμούς της κάμερας, ενώνοντας την πραγματικότητα με τη φαντασία, σε μια κινηματογραφική μυσταγωγία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο «αιώνιος έφηβος» Φρανσουά Τρυφώ

Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 21:00
Προαύλιος Χώρος Θεάτρου Λυκαβηττού
Είσοδος Ελεύθερη

image

«Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Close Encounters of the Third Kind )
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Φρανσουά Τριφό, Τέρι Γκαρ, Μελίντα Ντίλον, Κάρι Γκάφεϊ
Έτος παραγωγής: 1977
Διάρκεια: 126 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.