Ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής μας, ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, έφυγε σε ηλικία 85 ετών. Τα βιβλία του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και αρκετές φορές μεταφέρθηκαν στο Σινεμά. Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, παρουσιάζουμε τις πέντε πιο πρόσφατες κινηματογραφικές διασκευές των έργων του.

Ads

«Το Ανθρώπινο Στίγμα» (The Human Stain – 2003) του Ρόμπερτ Μπέντον

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ δημιουργός, Ρόμπερτ Μπέντον – ένα για Σκηνοθεσία (Κράμερ Εναντίον Κράμερ) και ένα για Πρωτότυπο Σενάριο (Για Μια Θέση Στην Καρδιά) – παρουσιάζει «Το Ανθρώπινο Στίγμα», βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ.

image

Ads

Ένας ευυπόληπτος καθηγητής βιώνει μια έντονη ερωτική ιστορία με μία κατά πολύ νεότερη του γυναίκα . Η αποκάλυψη της σχέσης του στην οικογένειά του και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα έχει ολέθριες συνέπειες. Ο Κόουλμαν, χήρος καθηγητής φιλολογίας, παραιτείται από τη θέση του όταν κατηγορείται άδικα για ρατσιστικά σχόλια απέναντι σε δυο Αφροαμερικανούς μαθητές του. Έρχεται κοντά με μια 40άρα καθαρίστρια, αλλά η σχέση τους απειλείται από τον ψυχωτικό πρώην σύζυγο της τελευταίας. Επιπλέον ο Κόουλμαν κουβαλά ένα φοβερό μυστικό σε σχέση με την καταγωγή του. Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Νικόλ Κίντμαν, Γκάρι Σινίζ, Εντ Χάρις.

«Ελεγεία Ενός Έρωτα» (Elegy – 2008) της Ιζαμπέλ Κοσέτ

image

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κεπές είναι ένας παθιασμένος κριτικός τέχνης και παρά την ηλικία των 60 ετών, διαθέτει ακόμα την εκλεπτυσμένη γοητεία που παρασέρνει αμέτρητες νεαρές φοιτήτριες στο κρεβάτι του. Είναι διαζευγμένος χρόνια και απομακρυσμένος από το μοναχογιό του. Ο Ντέιβιντ δεν έχει δημιουργήσει ποτέ μια βαθιά σχέση με κάποιον, παρά μόνο με τον καλύτερό του φίλο. Όταν μια πανέμορφη πνευματώδης Αμερικανο-Κουβανέζα εμφανίζεται στην τάξη του, εκείνος τη βλέπει σαν άλλη μια κατάκτηση. Αυτό που δεν περιμένει είναι πως η γνωριμία αυτή θα γυρίσει τον κόσμο του ανάποδα και θα βιώσει συναισθήματα, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε.

Η σκηνοθέτιδα των ταινιών, «H Ζωή χωρίς Εμένα» και «Η Μυστική Ζωή των Λέξεων», Ιζαμπέλ Κοσέτ, επιστρέφει με την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου “The Dying Animal” του Φίλιπ Ροθ και συνεργάζεται με τους Πενέλοπε Κρουζ (“Volver”), Μπεν Κίνγκσλεϊ (“Gandhi”). Mια ευαίσθητη, ανθρώπινη ταινία που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου. Σε δεύτερους ρόλους συναντάμε τους επίσης σπουδαίους ηθοποιούς, Πίτερ Σάρσγκααρντ  και Ντένις Χόπερ.

«Είμαι σε μια φάση της ζωής μου που προσπαθώ να καταλάβω τους ανθρώπους. Και τους άντρες. Στην ταινία ο καθηγητής Ντέιβιντ Κεπές προσπαθεί να αποδράσει εστιάζοντας στο σεξ. Στο τέλος όμως, μέσα από το σεξ βρίσκει την αγάπη. Νομίζω πως αυτό είναι συγκινητικό. Εκείνη από την πλευρά της, νομίζω πως είναι η πιο δυνατή από τους δυο. Θέλει αυτά που θέλει και δεν ντρέπεται για αυτό.» – Ιζαμπέλ Κοσέτ

«The Humbling» (2014) του Μπάρι Λέβινσον

image

Η ταινία διαδραματίζεται σ’ ένα κτήμα στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης και επικεντρώνεται στη σεξουαλική (και μη) σχέση μεταξύ ενός ηλικιωμένου με τάσεις αυτοκτονίας ηθοποιού, τον οποίο υποδύεται ο Αλ Πατσίνο και μιας νεότερης γυναίκας (Γκρέτα Γκέργουικ). Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Μπάρι Λέβινσον (Rain Man – 1988), βασίζεται σε μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Παρά την αρχικά καλή ιδέα και πλοκή, το σενάριο χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον του, με τον Αλ Πατσίνο να προσπαθεί μάταια να κερδίσει τον θεατή. Η υπέροχη Γκρέτα Γκέργουικ – που πριν δύο χρόνια την απολαύσαμε στο κινηματογραφικό διαμαντάκι του Noah Baumbach, «Frances Ha» (2012) – βρίσκεται εδώ εγκλωβισμένη και πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό…

«Αγανάκτηση» (Indignation – 2016) του Τζέιμς Σάμους

image

Ο Μάρκους (Λόγκαν Λέρμαν) είναι ένας νεαρός ιδεαλιστής, εβραϊκής καταγωγής που ζει στη συντηρητική κοινωνία των ΗΠΑ στις αρχές την δεκαετίας του ’50. Θα εγκαταλείψει την πόλη του για να σπουδάσει με υποτροφία σ’ ένα έγκριτο Κολέγιο του Οχάιο ενώ ταυτόχρονα θα αποφύγει και την στρατολόγηση του, καθώς και το ενδεχόμενο να βρεθεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη της Κορέας. Οπλισμένος με την ορμή της νιότης του, ο Μάρκους θα ξεκινήσει ανυποχώρητος στις απόψεις του  για όλους τους τομείς ακόμα και στον έρωτα ενώ  θα αρνηθεί να υποταχθεί στους πανεπιστημιακούς κανόνες. Πολύ σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι σε μία τόσο συντηρητική κοινωνία έχεις μόνο δύο επιλογές, είτε να υποταχθείς είτε να συντριβείς.

Ο υποψήφιος για Oσκαρ σεναριογράφος του «Brokeback Mountain» και του «Τίγρης και Δράκος» περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του καταξιωμένου Φίλιπ Ροθ. Εξαιρετικός ο νεαρός πρωταγωνιστής Λόγκαν Λέρμαν («The Perks of Being a Wallflower»), σώζει μία μέτρια ταινία, έχοντας άξιο συμπαραστάτη του, τον Τρέιει Λετς (The Big Short – 2015, August: Osage County – 2013) στον ρόλο του καθηγητή. Πρωταγωνιστούν: Σάρα Γκαντόν, Λόγκαν Λέρμαν, Τρέιει Λετς, Λίντα Έμοντ, Μπεν Ρόσφιλντ, Μέλανι Μπλέικ Ρουθ, Ντάνι Μπερστάιν, Νόα Ρόμπινς, Μπράιαν Μπάρτον

«Αμερικάνικο Ειδύλλιο» (American Pastoral – 2016) του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ

image

Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ («August: Osage County», «Salmon Fishing in the Yemen») πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και πρωταγωνιστεί ως ο Σίμουρ «Σουηδός» Λιβόβ, ένας κάποτε θρυλικός αθλητής του Λυκείου που είναι σήμερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, παντρεμένος με την Ντόουν (Τζένιφερ Κόνελι), μια πρώην βασίλισσα ομορφιάς.

Αλλά το χάος σιγοβράζει κάτω από το αψεγάδιαστο προσωπείο της ζωής των Λιβόβ. Όταν η αγαπημένη του έφηβη κόρη, η Μέρι (Ντακότα Φάνινγκ), εξαφανίζεται, αφότου κατηγορηθεί για την διάπραξη μιας βίαιης πράξης, ο Σουηδός αφιερώνει τη ζωή του στο να την βρει και να επανενώσει ξανά την οικογένεια του. Αυτό που θα ανακαλύψει θα τον ταρακουνήσει συθέμελα, εξαναγκάζοντας τον να δει κάτω από την επιφάνεια και να αντιμετωπίσει το χάος που δίνει σχήμα στον κόσμο γύρω του.

Βασισμένο στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του Φίλιπ Ροθ – το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις – το «Αμερικάνικο Ειδύλλιο» παρακολουθεί μια οικογένεια που η φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή της γκρεμίζεται από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του ’60.

Τρεις παλαιότερες, αλλά εξίσου σημαντικές ταινίες, οι οποίες χρησιμοποίησαν ως πηγή έμπνευσης τα βιβλία του Φίλιπ Ροθ:

  • Portnoy’s Complaint (1972) – Ernest Lehman
  • Goodbye, Columbus (1969) – Larry Peerce
  • Battle of Blood Island (1960) – Joel Rapp