Δέκα ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς η Αθήνα είναι η τιμώμενη πόλη στο τμήμα City to City του Φεστιβάλ το οποίο θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Πριν από λίγο καιρό, παρουσιάσαμε στο Tvxs.gr ένα Αφιέρωμα στην εγχώρια ελληνική φιλμογραφία για το 2013. Εκεί και κάνοντας εκτενή αναφορά, τόσο στις ταινίες, όσο και στα ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι:
 
“Σε μία δύσκολη εποχή, με την οικονομική – αλλά και όχι μόνο – κρίση, να μεταλλάσσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, ήταν μοιραίο και η ελληνική φιλμογραφία, να επηρεαστεί ανάλογα. Παρόλα αυτά και σε πείσμα των καιρών, οι Έλληνες κινηματογραφιστές, βρήκαν τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από την 7η Τέχνη και να μας δώσουν για μία ακόμα σεζόν, ιδιαίτερα δημιουργήματα.”
 
Φαίνεται πως ευτυχώς αυτό δεν είναι μόνο μία προσωπική αντίληψη και άποψη, αλλά μία γενικότερη αίσθηση το οποίο έρχεται ακριβώς να επιβεβαιώσει και το Αφιέρωμα του Φεστιβάλ του Τορόντο, προσθέτοντας μία ευχάριστη και ελπιδοφόρα νότα στις δύσκολες, κατά τα άλλα, συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται οι Έλληνες Κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν.

image
 
Η Αθήνα λοιπόν θα είναι φέτος η τιμώμενη πόλη στο πρόγραμμα City to City στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ του Τορόντο. Δέκα ταινίες ελληνικής παραγωγής θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θεσπίστηκε το 2009 με στόχο την προβολή νέων σκηνοθετών που ζουν και εργάζονται στην επιλεγμένη κάθε φορά πόλη. 
 
Οι δημιουργοί θα έχουν έτσι την ευκαιρία, τόσο να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους της κινηματογραφικής κοινότητας, όσο και να ερευνήσουν τις πιθανότητες για μελλοντικές συμπαραγωγές. Παράλληλα οι ταινίες τους θα προβληθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
 
Ήδη βέβαια από τον Μάιο του 2013, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, Κάμερον Μπέιλι, είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου πως η φετινή πόλη που θα πρωταγωνιστήσει στο πρόγραμμα «City to City» του Φεστιβάλ θα είναι η Αθήνα χωρίς όμως να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω. Είχε μάλιστα δηλώσει σχετικά:

image
 
«Το πρόγραμμα City to City αναζητά κινηματογραφικά hot spots σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλουμε να συστήσουμε το κοινό μας σε νέες γενιές κινηματογραφιστών που δεν φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες. Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σχετικά με τις αιφνιδιαστικά πρωτότυπες ταινίες που πρόσφατα αναδύθηκαν από αυτήν την αρχαία και σύγχρονη πόλη, η τέλεια επιλογή για μας φέτος ήταν η Αθήνα.»
 
«Η συνεπής παρουσία των ελληνικών ταινιών στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον σ’ έναν νέο ελληνικό κινηματογράφο που εξελίσσεται με πολύ καλές προοπτικές, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού και αποσπώντας θετικές κριτικές, καθώς και σημαντικά βραβεία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, ο οποίος επέλεξε και τις ταινίες που θα προβληθούν από κοινού με τον Κάμερον Μπέιλι.
 
Συγκεκριμένα, οι δέκα ταινίες, παραγωγής 2011 – 2013, που θα προβληθούν είναι οι:
 
  • J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
  • Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά (συμμετέχει επίσης στο διαγνωστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας)
  • September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
  • To The Wolf των Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Αριάν Χιούζ
  • Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρίου και Γιαν Φόγκελ
  • Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη
  • Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου
  • Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου
  • Η Κόρη του Θάνου Αναστόπουλου
  • Να Κάθεσαι και να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά

image
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φετινό αφιέρωμα στην Αθήνα, είναι το πέμπτο κατά σειρά που διοργανώνεται από κάποιο Διεθνή Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, μετά από αυτά του Τελ Αβίβ, της Κωνσταντινούπολης, του Μπουένος Άιρες και του Μουμπάι. 
 
Το εν λόγω Αφιέρωμα, αποτελεί πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ του Τορόντο, Κάμερον Μπέιλι και του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ του Τορόντο, Δημήτρη Εϊπίδη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


 
Το 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.