Στις 8 προς 9 Οκτωβρίου του 1967, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα περνούσε στο πάνθεον των «αθανάτων» της Ιστορίας  δολοφονημένος από τους υπηρέτες της CIA. 50 χρόνια από τότε, ο Τσε ήταν και θα είναι πάντα «παρών». Ανυπότακτος στρατιώτης, οδηγητής σε έναν ταξικό αγώνα χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. ​Η New Star τιμώντας τη μνήμη του διοργανώνει ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από την Πέμπτη 5 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στους ιστορικούς κινηματογράφους τέχνης
Αλκυονίς και Studio, όπου θα προβληθούν συνολικά 21 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο.

Ads

«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου!» – Τσε Γκεβάρα

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
(Ροσάριο, Αργεντινή, 14 Ιουνίου 1928 – Λα Ιγκέρα, Βολιβία, 9 Οκτωβρίου 1967)

image

Ads

Η εικόνα του Τσε διασχίζει τον κόσμο σαν σύμβολο του εργατικού λαού που παλεύει για να κατακτήσει την ελευθερία του, με την ελπίδα να βελτιώσει την ζωή του. Εκεί όπου θα γεννηθεί ο νέος άνθρωπος, κι όπου οι άνθρωποι δεν θα κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον.

Γεννημένος στην Αργεντινή, στο Ροσάριο, με το όνομα Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, έχοντας μελετήσει τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, σύντομα παίρνει τον δρόμο γι’ αυτές τις χώρες. Φθάνει στο Μεξικό, έρχεται σε επαφή με μια ομάδα Κουβανών επαναστατών και με τον αρχηγό τους Φιντέλ Κάστρο. Ταυτίζεται αμέσως με τον τρόπο σκέψης τους και με τον πόθο να απελευθερώσουν την πατρίδα.

Φεύγουν για την Κούβα και φθάνουν τα ξημερώματα, ξεκινούν αμέσως τις μάχες με τους στρατιώτες του τυρρανικού καθεστώτος του Μπατίστα, αποδεκατίζονται και μόνο δώδεκα άντρες καταφέρνουν να σωθούν ξεκινώντας την ένοπλη πάλη. Στην πορεία αυτή τους συναντούν όλο και περισσότεροι αγωνιστές, με σκοπό την εκπλήρωση του στόχου τους. Μέσα από τις μάχες, ο Τσε αναδεικνύεται αρχηγός, κερδίζοντας τον σεβασμό του στρατεύματος, το οποίο υπηρετούσε ως γιατρός, αλλά γρήγορα ξεχωρίζει δίνοντας παράδειγμα θάρρους και τόλμης, φθάνοντας στο βαθμό του διοικητή.

Η επανάσταση θριαμβεύει και αποκτά υπεύθυνες αρμοδιότητες ως Υπουργός Βιομηχανίας και Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας. Σύντομα, η ανησυχία του ν’ ακολουθήσει τη μοίρα του, τον κάνει να εκφράσει στον Φιντέλ την επιθυμία του να πραγματοποιήσει την υπόσχεση αλλοτινών καιρών, που ήταν ότι όταν η Κούβα θα είχε απελευθερωθεί, αυτός θα ακολουθούσε τον δρόμο του σε χώρες που θα χρειάζονταν τη βοήθειά του. Αρχίζει να εκπαιδεύεται με μια ομάδα ανδρών, που ανήκε στο στράτευμά του στη Σιέρρα Μαέστρα και φεύγει για την Αφρική για να εκπαιδεύσει άνδρες για τον αγώνα.

image

Όμως, σύντομα αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες κι αποφασίζει να γυρίσει στην Κούβα. Επιστρέφει παράνομα και συνεχίζει την εκπαίδευση της ομάδας του για να αναχωρήσουν για τη Βολιβία. Η Ταμάρα Μπούνκε (Τάνια, η Αντάρτισσα), η οποία γνωρίζει τον Τσε, αποφασίζει να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο συμμετέχοντας στην ομάδα.

Παίρνουν τον δρόμο για τη Βολιβία, όπου ο Τσε μπαίνει μεταμορφωμένος για να μην τον αναγνωρίσουν. Εκεί αρχίζει να δημιουργεί τις συνθήκες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον στρατό που ερευνούσε την περιοχή για να τους εντοπίσει. Σ’ αυτές τις μάχες, αναδεικνύονται η στρατηγική και το θάρρος του προικισμένου ηγέτη, αλλά τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η απώλεια ορισμένων ανδρών, η δυσπιστία και ο φόβος των αγροτών έχει ως αποτέλεσμα να σφίξει ο κλοιός γύρω τους μέχρι τον εντοπισμό τους και την επίθεση κατά του Τσε και της ομάδας του, ενώ εκείνος αναπαυόταν μετά από μια μακρά πορεία.

Στη μάχη αυτή, ο Τσε τραυματίζεται στο πόδι, αλλά παρόλ’ αυτά, ο ίδιος και δύο ακόμα άνδρες καλύπτουν την υποχώρηση μερικών συντρόφων και καταφέρνουν να ξεφύγουν κοντά στα σύνορα. Ο Τσε και οι μαχητές του αντιμετωπίζουν τον εχθρό θαρραλέα. Ο Τσε δολοφονείται στο σχολείο της περιοχής. Αργότερα, θέλησαν να κρύψουν τη σορό του για να μη μείνει κανένα ίχνος από την παρουσία του, αλλά σιγά-σιγά η εικόνα του αναδύεται σαν φλόγα που διασχίζει τον κόσμο και που δεν θα σβήσει ποτέ.

«Τι σημασία έχει αν μας βρει ο θάνατος; Σημασία έχει ότι η κραυγή μας θα ακουστεί και ένα άλλο χέρι θα βρεθεί για να πάρει το όπλο μας,  και άλλοι άνθρωποι θα ξεσηκωθούν για να πιάσουν το τραγούδι, για να ακουστεί η καινούργια κραυγή του πολέμου και της νίκης.» – Τσε Γκεβάρα

Διαβάστε επίσης:
Τσε Γκεβάρα: Ένας θρύλος της επανάστασης

image

Λίστα προβαλλόμενων ντοκιμαντέρ:

  • ΤΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ TOY “Che: rise and fall (Che Guevara: The documentary)”  Eduardo Montes Bradley, Αργεντινή
  • Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4 “Un relate sobre el jefe de la c.4” / Sergio Giral, Κούβα
  • ΤΣΕ“Che” / Miguel Torres, Κούβα
  • ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΑ”Hasta la victoria siempre” / Santiago Alvarez, Κούβα
  • Ο ΘΑΝΑΤΟΣ TOY ΤΣΕ “Octubre del 67” / Rebeca Chavez
  • CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ “Hasta la victoria siempre” / Ferruccio Valerio, Ιταλία
  • ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ / “Donde nunca jamas se lo imaginan” / Manuel Perez
  • TO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ “Il Diario di Bolivia, Richard Dindo” / Richard Dindo, Γαλλία -Ελβετία
  • Ο ΤΣΕ “El Che” / Maurice Dugwson, Γαλλία
  • ΣΤΟ “ΛΑ ΙΓΚΕΡΑ” ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ”San Ernesto nace en La Higuera” / Isabel Santos, Κούβα-Βολιβία
  • ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ “Una foto recorre el mundo” / Pedro Chaskel, Κούβα
  • ΦΙΔΕΛ: OΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ TON ΤΣΕ”Fidel racconta il ‘Che” / Gianni Mina, Ιταλία
  • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ A΄& Β΄ΜΕΡΟΣ “Homo, Compagno, Amico” / Luca Ianitti
  • ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ”In Viaggio con il Che” /  Andrea Dorigo, Ιταλία
  • ΕΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ “Canto epico a la ternura” / Adolfo Marino, Κούβα
  • Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ”El Amor, La Politica, La Rebeldia” / Teresita Gomez, Κούβα.
  • ΤΣΕ, KOMANTANTE, ΦΙΛΕ”Che Comandante Amigo” / Bernabe Hernandez, Jose Padron,
  • Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ “Aleida Guevara remembers her father” / Carlos Alberta Garcia
  • Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ”El regreso” /  Otto Miguel Guzman, Κούβα
  • Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ”Entre Leyendas” / Rebeca Chavez, Κούβα
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ “Constructor cada dia companero / Pedro Chaskel, Κούβα

Τιμή εισιτηρίου ανά ταινία 2€

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 20:00  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και  μνήμης στο Αλκυονίς new star art cinema, με ελεύθερη είσοδο:
Κεντρική ομιλία από την κα ZELMYS MARIA DOMINQUEZ, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Καρανδρέας, Πρόεδρος του ΕλληνοκουβανικούΣυνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης
ΠΡΟΒΟΛΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ: “ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ’’ / “Donde nunca jamas se lo imaginan”. Σκηνοθεσία: Manuel Perez

«Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτή την τιμή.» – Τσε Γκεβάρα

«Οι άνθρωποι έχουν μία σχετική αξία στην Ιστορία. Η ιδέα ότι δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι, και ότι η ακατάσχετη πορεία της Ιστορίας δεν σταματά ούτε θα σταματήσει με το χαμό των αρχηγών.» – Φιντέλ Κάστρο