Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει δριμύτερος. Το 9ο AΑGFF θα διεξαχθεί έως τις 29 Οκτωβρίου 2018 στην Ταινιοθήκη (αίθουσες Α, Β) και το Exile Room, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ads

Συνολικά θα προβάλει 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό.

Στο  Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 9ου AAGFF που τιτλοφορείται «2Narrate or Not/Aφηγηματικά όχι», θα δούμε επιλεγμένες ταινίες απ’ όλον τον κόσμο, ενώ υπάρχει κι ένα  δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα που απευθύνεται σε  πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς με «φρέσκια» ματιά (First Look/Πρώτη ματιά). Και τα δύο προγράμματα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι άλλες ενότητες είναι:

  • Το Some Like It Short/Mερικοί το προτιμούν μικρό με μικρού μήκους ταινίες, η ενότητα Midnight Stories/Νυχτερινές ιστορίες  με ταινίες-έκπληξη και οι Special Screenings/Ειδικές προβολές που περιλαμβάνουν και μια σειρά από φιλμ μουσικής θεματολογίας.
  • Τα μεγάλα αφιερώματα του φεστιβάλ είναι στον underground αμερικανό σκηνοθέτη Μάρκ Ράπαπορτ,  στην σημαντική κινεζοβρετανίδα σκηνοθέτρια και φεμινίστρια Σιαολού Γκουό  και στον γάλλο αβάν γκαρντ δημιουργό Φιλίπ Γκραντριέ. Οι τρεις σκηνοθέτες θα δείξουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις νέες τους ταινίες και θα δώσουν Masterclass.
  • Από ένα Φεστιβάλ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει η ενότητα Restored and Beautiful/Αποκατεστημένες και υπέροχες, με ιστορικές ταινίες του βωβού και του ομιλούντος παγκόσμιου κινηματογράφου που έχουν αποκατασταθεί από την Ταινιοθήκη και άλλα σημαντικά κινηματογραφικά αρχεία.
  • Στο τμήμα με τίτλο Revolutionary Songs/Τα τραγούδια της επανάστασης θα παρουσιαστεί μια επιλογή ταινιών, από διαφορετικές χρονικές περιόδους και χώρες του κόσμου, με θέμα διάφορα κινήματα διεκδικήσεων που σφράγισαν την εποχή τους.
  • Με αφορμή την  επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  για το 2021, η Tαινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο Initiations/Μυήσεις. Οι δημιουργοί των ταινιών εμπνεύστηκαν το θέμα τους από τις μυητικές τελετές, την ανθρωπολογία, την ελληνική και διεθνή μυθολογία.
  • Τέλος, ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δίνει την αφορμή να ξαναθυμηθούμε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μια ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου.

Η προπώληση για το 9ο ΦΠΚΑ μέσω της πλατφόρμας της viva άνοιξε. Ταυτόχρονα, εισιτήρια και κάρτες προβολών προπωλούνται στο ταμείο της Ταινιοθήκης. 

Ads

Τιμή εισιτηρίου ανά προβολή: 5 ευρώ

  • Κάρτες διαρκείας :
  • Κάρτα 5 προβολών:   20 ευρώ
  • Κάρτα 10 προβολών: 35 ευρώ
  • Κάρτα 20 προβολών: 60 ευρώ.
  • Kάρτα 20 προβολών: 45 ευρώ για ΑΜΕΑ, ανέργους και φοιτητές.

Ο κατάλογος των ταινιών 

Το πρόγραμμα

Tαινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046
Exile Room Αθηνάς 12, 3ος όροφος, μετρό Μοναστηράκι, τηλ.210 3223395