Στην Ουράνια Καμήλα/Celestial Camel του Yury Feting από τη Ρωσία και στο Τραγούδα!/Sing, του Kristof Deak από την Ουγγαρία τα πρώτα Βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Φέτος είδαμε ταινίες με Αραβικούς υπότιτλους.  Το tvxs.gr ήταν εκεί!

Ads

Ήταν μια φορά μια καμήλα που αποδρά στη στέπα αναζητώντας το παιδί της κι ένα δωδεκάχρονο αγόρι που την ακολουθεί και η ιστορία της συγκίνησε κριτικούς και κοινό στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Η επίσης εξαιρετική Ουγγρική ταινία «Τραγουδήστε» (υποφήφια για Όσκαρ) ήταν μία από τις ταινίες που διαπραγματεύονται το πως διαχειρίζονται τα παιδιά την αδικία που προέρχεται από τους ενήλικες.

Η πρωταγωνίστρια αναγκάζεται από τη δασκάλα της χορωδίας να ανοιγοκλείνει το στόμα της και όταν η κολλητή της φίλη το ανακαλύπτει διαπιστώνει πως το ίδιο έχουν αναγκαστεί να κάνουν κι άλλα παιδιά.

Ads

Αντιδράει υπερασπίζοντας τα «αμίλητα» παιδιά της χορωδίας και τα βοηθάει να οργανώσουν μια ιδιαίτερη συμβολική αντεπίθεση.

image

Τη βραδιά του διαγωνισμού η δασκάλα σηκώνει τη πακέτα αλλά τα παιδιά απλά ανοιγοκλείνουν το στόμα μην υπακούγοντας και εκθέτοντας της.

Αποφασίζουν να τα δώσουν όλα όταν εκείνη αποχωρεί εκνευρισμένη. 

Στριμωχτήκαμε κι εμείς μαζί με θεατές μικρούς και μεγάλους από διάφορες γωνιές του πλανήτη στο κινηματοθέατρο Απόλλων του Πύργου και πήραμε μια γερή δόση ελπίδας απ’ αυτό που συμβαίνει εδώ και 19 χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους και το 16ο Camera Zizanio.

image

Στα διαλείμματα ανάμεσα στις προβολές μας σταματούν έφηβοι με τις κάμερες στα χέρια «Πώς σας φάνηκε; Ποια ταινία σας άρεσε περισσότερο;».

Νεαροί κινηματογραφιστές ρωτούν, κινηματογραφούν, μπλέκονται με ενήλικους και ανήλικους θεατές και  ετοιμάζουν τα νέα τους πονήματα.

Το Φεστιβάλ είναι κυρίως δική τους υπόθεση.

Εξάλλου όπως παραδέχτηκε ένας εκ των παραγωγών που βρέθηκε κοντά μας «Μακάρι να ξεκινούσα κι εγώ σινεμά σε ένα τέτοιο δημιουργικό περιβάλλον». 

image

Όπως μας εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου «Οι νέοι που βλέπετε είναι παιδιά που έρχονται στο φεστιβάλ από μικρή ηλικία. Φέτος έχουμε ταινία μιας νέας από την Κίνα που την έχουμε κοντά μας από 9 ετών. Το Φεστιβάλ έγινε εστία για νέους από όλο τον κόσμο. Γίνεται αφορμή να δημιουργούν». 

Τα βίντεο των παιδιών προβάλλονται ανάμεσα στις ταινίες διακεκριμένων κινηματογραφιστών και αποσπούν το χειροκρότημα τόσο το δικό μας όσο και των νέων που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή αφού η φρεσκάδα στις ιδέες τους ξαφνιάζει ευχάριστα.

Στο 19ο Φεστιβάλ ακολουθήσαμε ένα δέντρο που χώθηκε σε ένα ζευγάρι παπούτσια και βγήκε βόλτα.

Έναν  μικρό Ινδιάνος που πείραζε ένα σύννεφο.

Τον μικρό Μινώταυρο που έψαχνε τρόπο να σκοτώσει την ανία του στον λαβύρινθο περιμένοντας τον πατέρα του να επιστρέψει από τη δουλειά, την τυφλή Βαϊσα που με το ένα της μάτι έβλεπε μόνο το παρελθόν και με το άλλο μόνο το μέλλον.

Την έφηβη  που διώχτηκε από μια πολιτισμένη χώρα του Βορρά αφού δεν της χορηγήθηκε άσυλο και είπε κλαίγοντας «Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει έξω από τα σύνορα της ΕΕ».

Τα διλήμματα των μικρών ηρώων ήταν διαχρονικά και σύγχρονα.

Παρακολουθούμε τον ήρωα της ταινίας Μπλε Ποδήλατο (Τουρκία) να κάνει παράνομη αφισοκόλληση στην πόλη του για να υπερασπιστεί τη συμμαθήτριά του που αδικήθηκε από τον δάσκαλο ο οποίος την καθαίρεσε από τη θέση της προέδρου του σχολείου ενώ την ψήφισαν τα παιδιά σε ένα φιλμ καλογυρισμένο και πολυεπίπεδο.

Στο Γερμανικό Off line Έτοιμος για την επόμενη Πίστα, παρακολουθούμε τους εφήβους ήρωες βυθισμένους στην εικονική πραγματικότητα των βιντεοπαιχνιδιών κλεισμένους μερόνυχτα στα δωμάτια τους.

Ο πρωταγωνιστής χακάρεται και αναγκάζεται να βγει στην πραγματική ζωή για να πάρει πίσω τον ήρωά του.

Εκεί συναντάει μια συμπαίκτρια και η περιπέτειά τους σπάει την συναισθηματική τους απάθεια και τους ευθυγραμμίζει με το θαύμα της αληθινής ζωής.

Μέχρι το επόμενο Φεστιβάλ να ευχηθούμε μια μεγαλύτερη αίθουσα στον Πύργο (μένουν εκτός αίθουσας αρκετοί φίλοι του φεστιβάλ κάθε χρόνο) και μια γενναία πρωτοβουλία για πολυήμερη φιλοξενία των ταινιών στην Αθήνα ως αντίβαρο στις χολυγουντιανές προτάσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Ουράνια Καμήλα/Celestial Camel, Yury Feting, Ρωσία/Russia, 2015, 90΄

Μια εντυπωσιακή ταινία που μας διηγείται την ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού εντός ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού πλαισίου. Παρουσιάζει έναν τρόπο ζωής όπου οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τη φύση.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Τραγούδα!/Sing, Kristof Deak, Ουγγαρία/Hungary, 2015, 25΄

Μια υπέροχα στημένη ταινία που δείχνει μια ειρηνική και σιωπηλή επανάσταση των παιδιών ενάντια στον άδικο κόσμο των μεγάλων.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Χρώματα στο Μετρό/Colors in the subway, Kim Myung-eun, Νότιος Κορέα/South Korea, 2015, 7΄

Στην ταινία αυτή, η πρώτη διαδρομή ενός μικρού αγοριού με το μετρό, μετατρέπεται σε ποιητική περιπέτεια.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους

στον Renars Vimba, για την ταινία του Μαλακή Λάσπη/Mellow Mud, Λετονία/Latvia, 2016, 105΄

Ο σκηνοθέτης δημιούργησε μια επιβλητική ατμόσφαιρα στην οποία ενσωμάτωσε τους χαρακτήρες και το περιβάλλον.

Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους

στον Renars Vimba, για την ταινία του Μαλακή Λάσπη/Mellow Mud, Λετονία/Latvia, 2016, 105΄

Γιατί μας διηγείται την ιστορία δύο αδελφών που έχουν μείνει μόνα τους κι αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα σε έναν δύσκολο κόσμο.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους

Στον Selim Kaya από την ταινία Μπλε Ποδήλατο/Blue Bicycle, Umit Koreken,Τουρκία-Γερμανία/Turkey-Germany, 2016, 94΄

Για την γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία του ρόλου του.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία Μεγάλου Μήκους

Στην Elīna Vaska από την ταινία Μαλακή Λάσπη/Mellow Mud, Renars Vimba, Λετονία/Latvia, 2016, 105΄

Για τη δυνατή κι εκφραστική ερμηνεία της ως μία κοπέλα που παλεύει για το μέλλον της.