Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του «Cannes Classics», του τμήματος του Φεστιβάλ Καννών που κάθε χρόνο γιορτάζει την ιστορία του σινεμά με μια σειρά από αποκαταστημένα αριστουργήματα του παρελθόντος, απ’ όλον τον πλανήτη. Φέτος ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, είναι ο επίτιμος καλεσμένος της συγκεκριμένης ενότητας, ενώ επίσης θα προβληθούν ταινίες της Ίνγκριντ Μπέργμαν, του Όρσον Γουέλς, αλλά και του Πορτογάλου κινηματογραφιστή Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, ο οποίος έφυγε πριν μερικές ημέρες σε ηλικία 106 ετών.

Ads

Το «Cannes Classics» δεν είναι απλά ένα ακόμη τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, αλλά αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κοινό και τους κριτικούς, να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, ανεξίτηλα κινηματογραφικά διαμάντια της Έβδομης Τέχνης. Αποκατεστημένες ταινίες, αλλά και ντοκιμαντέρ που έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία στο μεγάλο βιβλίο του σινεμά, συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Σοφία Λόρεν ήταν πέρσι η επίσημη καλεσμένη του συγκεκριμένου τμήματος.

Φέτος το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών τιμά το έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού Κώστα Γαβρά. Ο σκηνοθέτης είχε κερδίσει το 1982 τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ, με την ταινία του “Ο Αγνοούμενος” (Missing), ενώ το 1976 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής – με τον Χρυσό Φοίνικα εκείνη την χρονιά να πηγαίνει στο “Taxi Driver” του Martin Scorsese. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και σε αποκατεστημένη κόπια, θα προβληθεί το θρυλικό φιλμ του Κώστα Γαβρά “Ζ”, το οποίο κέρδισε το 1969 στις Κάννες, το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

image

Ads

Το “Ζ” ήταν μόλις η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Κώστα Γαβρά. Είχαν προηγηθεί, το 1965 το “Compartiment tueurs”, με τους Yves Montand, Michel Piccoli και την υπέροχη Simone Signoret, ενώ το 1967, είχε παρουσίαση τη δεύτερη ταινία του δημιουργία, το “Un homme de trop”, με πρωταγωνιστές τον Jacques Perrin και τον Michel Piccoli. Το υπέροχο Soundtrack του “Ζ”, υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ταινία, είχε στην εποχή της, τεράστια εμπορική, αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1970 και πλήθος ακόμη βραβείων για μια ταινία – σταθμό, στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

image

«Έβρισκα πως από τον Ελληνικό Κινηματογράφο έλειπε μια διάσταση σαν εκείνη που συναντάμε στην Ελληνική Τραγωδία, η σχέση του θεάματος με την Αρχή και τους μηχανισμούς της Αρχής και της Εξουσίας. Το «Ζ» δεν είναι ένα φιλμ πάνω στην ψυχολογία, είναι μια ταινία πάνω σ’ έναν μηχανισμό.» – Κώστας Γαβράς

Διαβάστε επίσης:
Ξαναβλέποντας το πάντα επίκαιρο «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι στο τμήμα «Cannes Classics» θα προβληθούν σε αποκατεστημένες κόπιες 4Κ (τετραπλάσια οπτική πληροφορία από την «απλή», καθιερωμένη πλέον υψηλή ευκρίνεια – ανάλυση 3840×2160 pixel αντί για 1920×1080 pixel ), πέντε δημιουργίες με κεντρικό άξονα του Όρσον Γουέλς.

image

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι δημιουργίες:

  • Citizen Kane by Orson Welles (1941, 1h59)
  • The Third Man (Le Troisième homme) by Carol Reed (1949, 1h44)
  • The Lady from Shanghai (La Dame de Shanghai) by Orson Welles (1948, 1h27) – (φώτο)
  • Orson Welles, Autopsie d’une légende by Elisabeth Kapnist (2015, 56mn)
  • This Is Orson Welles by Clara and Julia Kuperberg (2015, 53mn)

image

Στο ίδιο τμήμα θα προβληθεί επίσης το πολυαναμένο ντοκιμαντέρ του Kent Jones, “Hitchcock / Truffaut” (2015, 1h28), το “Ran” του Ακίρα Κουροσάουα (1985, 2h42), το “Jurassic Park 3D” του Steven Spielberg (1993, 2h01), το “Ivan the Terrible 1 and 2” του Sergueï Eisenstein (1944, 1h40 et 1945, 1h26), “The Terminator” του James Cameron (1984, 1h48), “The Usual Suspects” by Bryan Singer (1995, 1h46), αλλά και το φιλμ του Μανουέλ ντε Ολιβέιρα (φώτο), “Visita ou Memórias e Confissões” (Memories and Confessions – 1982, 1h08), στη μνήμη του σημαντικότερου Πορτογάλου κινηματογραφιστή, ο οποίος έφυγε φέτος, στις 2 Απριλίου.

image

Τέλος στο πρόγραμμα του τμήματος «Cannes Classics», θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ “Jag Är Ingrid” (Ingrid Bergman, in Her Own Words) του Stig Björkman (2015, 1h54), με σημείο αναφοράς την σπουδαία Σουηδή ηθοποιό Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Εξάλλου φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της αγαπημένης Ίνγκριντ Μπέργκμαν, το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, τιμά την μνήμη της με μία υπέροχη αφίσα.

Διαβάστε επίσης:
Κάννες 2015: 100 χρόνια από τη γέννηση της Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί φέτος από την Τετάρτη 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή 23 Μαΐου.