Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Japan Foundation και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζουν το Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών Anime, το οποίο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 1 Μαρτίου. Στο πλούσιο πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνονται έξι διακεκριμένες ταινίες που παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα για τους φίλους του ιαπωνικού animation, στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Ads

Τα anime (κινούμενα σχέδια) αποτελούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη της ιαπωνικής pop κουλτούρας, ενώ  συγχρόνως, σηματοδοτούν και μία τέχνη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μαζί με τα manga, την μόδα του cosplay (μεταμφίεση με κοστούμια από χαρακτήρες Manga, ιαπωνικών καρτούν) κ.α. Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς με μία λέξη το φαινόμενο των anime, καθώς η ιστορία τους είναι μεγάλη και το περιεχόμενό τους καλύπτει ένα τεράστιο εύρος θεμάτων.

Κοινό στοιχείο όλων παραμένει η γοητεία που ασκούσαν σε κάθε εποχή – και εξακολουθούν να ασκούν – με το πλούσιο θεματολόγιο τους, το οποίο περιλαμβάνει από τέρατα, ιαπωνικά παραδοσιακά φαντάσματα (yōkai) και ήρωες, έως αθλητικά επιτεύγματα και άλλα πολλά. Όλα όμως ιδωμένα μέσα από τις εικόνες υψηλής αισθητικής, αποτέλεσμα ειδικής τεχνικής επεξεργασίας, με τους ελκυστικά σχεδιασμένους ήρωες, το προσεγμένο σενάριο, αλλά και το πλήθος των ικανών ηθοποιών (seiyū) με την υψηλή εκφραστική δύναμη της φωνής τους, την πρωτότυπη μουσική, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία.

Τα anime πέτυχαν να οικοδομήσουν μία μοναδική και ταυτόχρονα πλούσια καλλιτεχνική κουλτούρα, που εξακολουθεί να μας υπόσχεται πολλά για το μέλλον, γιατί η εξέλιξή της είναι αδιάκοπη και ο αιώνιος σκοπός της είναι να μας χαρίζει το όνειρο. Το Φεστιβάλ, οργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Περιοδεύον Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου», μέρος των πολιτιστικών δράσεων του Japan Foundation στο εξωτερικό. Οι έξι ταινίες του Φεστιβάλ – Αφιερώματος, που παρουσιάζονται αποκλειστικά σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, είναι διαπρεπή έργα, γεμάτα εξαίρετες σκηνές, αλλά και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ads

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου
19:30 Komaneko -The Curious Cat – / Komadori Eiga Komaneko  (2006/  60′)  Σκηνοθεσία: Tsuneo GŌDA
Hide and Seek   / Κakurenbo (2005, 24′) Σκηνοθεσία : Shūhei MORITA

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου
20:00 Science Ninja Team Gatchaman / Kagaku Ninja-tai Gatchaman  (1978, 110′)  
Σκηνοθεσία: Hisayuki TORIUMI
22:00 SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai   (2006, 40’)
Σκηνοθεσία: Shinji TAKAGI
Planzet (2010, 53’) Σκηνοθεσία: Jun AWAZU

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
18:00 NEGADON: The Monster from Mars / Wakusei Dai-kaijū Negadon  (2005, 25’) Σκηνοθεσία : Jun AWAZU
Hide and Seek / Κakurenbo (2005, 24′) Σκηνοθεσία: Shūhei MORITA
Planzet (2010, 53’) Σκηνοθεσία: Jun AWAZU 
20:00 Komaneko -The Curious Cat – / Komadori Eiga Komaneko  (2006/  60′) Σκηνοθεσία: Tsuneo GŌDA
SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai   (2006, 40’)
Σκηνοθεσία : Shinji TAKAGI
22:00 Science Ninja Team Gatchaman  /  Kagaku Ninja-tai Gatchaman  (1978, 110′)
Σκηνοθεσία :  Hisayuki TORIUMI

Κυριακή 1 Μαρτίου
18:00 Komaneko -The Curious Cat – / Komadori Eiga Komaneko (2006/ 60′) Σκηνοθεσία: Tsuneo GŌDA
SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next / Shin SOS Dai Tokyo Tanken-tai   (2006, 40’)
Σκηνοθεσία: Shinji TAKAGI
20:00 Science Ninja Team Gatchaman / Kagaku Ninja-tai Gatchaman  (1978, 110′)
Σκηνοθεσία:  Hisayuki TORIUMI
22:00 NEGADON: The Monster from Mars / Wakusei Dai-kaijū Negadon  (2005, 25’)
Σκηνοθεσία: Jun AWAZU
Hide and Seek  / Κakurenbo (2005, 24′) Σκηνοθεσία: Shūhei MORITA
Planzet   (2010, 53’) Σκηνοθεσία: Jun AWAZU

Λίγα λόγια για τις έξι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών Anime στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:

Hide and Seek
Σκηνοθεσία: Shūhei Morita

image

Ο Shūhei Morita – που διακρίνεται μεταξύ των άλλων και για την ταινία “Tsukumo”, υποψήφια για το 86ο Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους το 2014 – πραγματοποίησε με τη συγκεκριμένη ταινία την πρώτη του εμφάνιση ως σκηνοθέτης. Πρόκειται για ένα anime τρόμου (horror animation) δημιουργημένο εξ ολοκλήρου σε 3D computer graphics.

Το έργο, διακρίνεται, όχι μόνο για την άρτια παραγωγή, που περιλαμβάνει την καινοτόμο σύλληψη και την ομορφιά της εικόνας, αλλά και για την ελκυστική ικανότητά της να αποδίδει την άποψη ενός κόσμου που, αν και έχει μια νοσταλγική χροιά, εξάπτει συγχρόνως και τη φαντασία για την εικόνα του κόσμου στο μέλλον. Ο δημιουργός καταφέρνει με την ταινία αυτή να δώσει νέα πνοή στην αίσθηση του τρόμου των ιαπωνικών λαογραφικών κειμένων που έχουν διαδοθεί από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

Science Ninja Team Gatchaman: The Movie
Σκηνοθεσία: Hisayuki Toriumi)

image

Η Tatsunoko Production είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εταιρείες παραγωγής animation της Ιαπωνίας, με τη συγκεκριμένη ταινία να αποτελεί χαρακτηριστικό έργο της, που συγχρόνως έγινε και πρόδρομος πολλών anime δράσης με ομάδες υπερ-ηρώων. Ο υψηλής ποιότητας σχεδιασμός των μηχανών που εμφανίζονται στο έργο, που οφείλεται στον Kunio Ōkawara, έχει επίσης ασκήσει μεγάλη επίδραση σε μεταγενέστερα anime.

Η ταινία, που αποτελεί επετειακό έργο για τα 16 χρόνια από την ίδρυση της Tatsunoko Prodution, ως κινηματογραφικό έργο, συμπτύσσει σε δύο περίπου ώρες την αντίστοιχη τηλεοπτική παραγωγή που ανερχόταν στα 105 επεισόδια. Τριάντα χρόνια μετά τη γέννησή του, το έργο εξακολουθεί να κατέχει μεγάλη δημοτικότητα έως σήμερα, πράγμα που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη κυκλοφορία του με πραγματικούς ηθοποιούς.

SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next
Σκηνοθεσία: Shunji Takagi

image

Η ταινία βασίζεται στην αντίστοιχη σειρά manga μικρού μήκους “Tokyo Metro Explorers (Dai-Tokyo Tanken-tai)” του Katsuhiro Ōtomo, ενός από τους πιο αντιπροσωπευτικούς Ιάπωνες σκηνοθέτες anime. Το έργο, παρουσιάζει τη συνέχεια του manga σε κινηματογραφική ταινία με την τεχνική του 3D animation, ενώ ο σκηνοθέτης Shinji Takagi έχει προσθέσει νέες ιδέες και τολμηρές τροποποιήσεις. Η παραγωγή του βασίζεται σε παραδοσιακή τεχνική animation.

NEGADON: The Monster from Mars
Σκηνοθεσία: Jun Awazu

image

Η ταινία βασίζεται στην αγάπη του σκηνοθέτη για τις ταινίες καταστροφικών τεράτων, ενώ είναι  δημιουργημένη εξ ολοκλήρου με computer graphics χωρίς τη χρήση συμβατικών εικόνων. Ο Jun Awazu είναι σκηνοθέτης και μοναδικός παραγωγός της ταινίας. Έχει δώσει βάρος στη δημιουργία κινηματογραφικής αισθητικής, με στόχο να αποδώσει, όχι μόνο την αίσθηση του τεχνητού – ιδιαίτερο χαρακτηριστικού των παλαιών ταινιών ειδικών εφέ – αλλά και την ατμόσφαιρα της εποχής Shōwa (1926-1989) γενικότερα. Για τον ίδιο λόγο έχει δώσει εσκεμμένα σε όλα τα στοιχεία της ταινίας την αίσθηση του χειροποίητου με τη χρήση των computer graphics, ξεκινώντας από το τέρας και τις μηχανές και φτάνοντας έως τους πρωταγωνιστές, τα σκηνικά και τα αντικείμενα.

Η ταινία, αν και μικρού μήκους, έχει διακριθεί μεταξύ πολλών άλλων με το 1ο Digital Contents Award του 20ου Digital Contents Grand Prix της Ιαπωνίας, αφού αποτελεί κυριολεκτικά μία οπτική παραγωγή της νέας εποχής, βασιζόμενη εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή τεχνολογία.

Planzet
Σκηνοθεσία: Jun Awazu

image

Ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας από τον σκηνοθέτη Jun Awazu, γνωστός στην Ιαπωνία λόγω της προηγούμενης ταινίας του “NEGADON: The Monster from Mars”. H φωνή του πρωταγωνιστή – μαχητή της ταινίας Hiroshi Akeshima, ανήκει στον δημοφιλή ηθοποιό (seiyū) Mamoru Miyano, γνωστός μεταξύ άλλων και για την ερμηνεία του στη σειρά anime “Mobile Suit Gundam 00”.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της ταινίας είναι οι θεαματικές εικόνες που συνδυάζουν τις χαρακτηριστικές σκηνές – που αποτείνουν φόρο τιμής στις ταινίες ειδικών εφέ των παλαιών εποχών και ξαναζωντανεύουν την ποιότητα της εικόνας της εποχής Shōwa (1926 – 1989) –  με τις τελευταίες τεχνολογίες στα computer graphics.

Komaneko – The Curious Cat
Σκηνοθεσία: Tsuneo Gōda

image

Η ταινία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Tsuneo Gōda – που είναι γνωστός μεταξύ άλλων και για τον σχεδιασμό της μασκότ “Dōmo-kun” της ιαπωνικής κρατικής τηλεόρασης (NHK) – και του animator Hirokazu Minegishi. Η προβολή της ταινίας εκτός Ιαπωνίας έγινε για πρώτη φορά στη Γαλλία (ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται έως σήμερα, ενώ οι αίθουσες προβολών ξεπερνούν τις 900).

Σύμφωνα με την τεχνική του stop motion animation, το κάθε δευτερόλεπτο αποτελείται από 24 καρέ. Αυτό σημαίνει πως ο σκηνοθέτης πρέπει να μετακινήσει τις κούκλες 24 φορές για να έχει ένα δευτερόλεπτο κινούμενης δράσης σε ταινία, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τον φωτισμό, τα σκηνικά, τη θέση της κάμερας, κ.α. Η παραγωγή ταινίας αυτού του είδους δεν ξεπερνά τα λίγα λεπτά κινούμενης εικόνας την ημέρα. Είναι ένα έργο γεμάτο ζεστασιά, δημιουργημένο με μεράκι από τον Tsuneo Gōda, την ομάδα του και φυσικά, την πρωταγωνίστρια γάτα-κούκλα…

Tο Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών Anime, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 1 Μαρτίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136 – Μετρό Κεραμικός). Η τιμή εισιτηρίου ανά προβολή είναι 5 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο, από το Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβεία της Ιαπωνίας.