Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, σύγχρονα ντοκιμαντέρ που αγγίζουν σημαντικά θέματα των καιρών μας κι έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ για την υψηλή καλλιτεχνική και ψυχαγωγική τους αξία. Η πρεμιέρα του νέου θεσμού γίνεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με το πολυβραβευμένο «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη. Ένα από τα 25 καλύτερα ντοκιμαντέρ παγκοσμίως για το 2015, σύμφωνα με τη λίστα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Ads

Το CineDoc, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs, με συνεχή παρουσία επτά (7) χρόνων στην Αθήνα, θα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, τη δυνατότητα να παρακολουθεί κάποια από τα πιο συζητημένα διεθνώς ντοκιμαντέρ της χρονιάς, ενώ οι προβολές θα συνοδεύονται από μικρές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα κάθε ταινίας.

Το «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc.), σηματοδοτεί την πρώτη ταινία της Ευαγγελίας Κρανιώτη, η οποία γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής της ως φωτογράφου με τους ανθρώπους της Μεσογείου και την οργανική τους σχέση με τη θάλασσα. Το ευρύτερο πρότζεκτ (φωτογραφικό και οπτικοακουστικό) ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η σκηνοθέτης διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία.

image

Ads

To ντοκιμαντέρ, έχοντας ταξιδέψει στα σημαντικότερα εγχώρια, αλλά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ – από το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέχρι το 59ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου, παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Λίγο πριν από την επίσημη προβολή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σκηνοθέτης απάντησε στις ερωτήσεις του Tvxs, σχετικά με το όμορφο, όσο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο της.

image

«Χωρίς να κατάγομαι από κάποιο νησί ή από οικογένεια ναυτικών, πάντα θεωρούσα τη θάλασσα πατρίδα μου και οι ιστορίες των παλιών ναυτικών που άκουσα παιδί μ’ έκαναν ν᾽ αγαπήσω με πάθος τα μακρινά ταξίδια. Αυτή την αγάπη μπόλιασαν τα διαβάσματα μου, οι μουσικές, οι ταινίες. Χρόνια μετά αποφάσισα να ξανακούσω τις ιστορίες των ναυτικών της Μεσογείου ως ενήλικη πλέον, για να κατανοήσω πώς οι άνδρες αυτοί χειρίζονταν την απόσταση, τη σχέση τους με τον τόπο και τους ανθρώπους που άφηναν πίσω. Καθώς ζούσα ήδη στο εξωτερικό, η επιθυμία επιστροφής και η ταυτόχρονη ανάγκη για φυγή μού ήταν έννοιες οικείες. Μέσα από τη ζωή των ναυτικών ήθελα να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση γενικότερα και κατ´ επέκταση τον ίδιο μου τον εαυτό.»

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ταξιδεύοντας στο «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη

image

Το περιοδικό Sight & Sound, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικότερα κινηματογραφικά έντυπα παγκοσμίως. Κυκλοφορεί από το 1932 και εκδίδεται από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute – BFI). Στη αφιέρωμά του με τα εικοσιπέντε (25) καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2015, συναντάμε και το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη. Πρόκειται για έναν υπέροχο φόρο τιμής, στη θάλασσα, στους ναυτικούς, αλλά και στις γυναίκες που συναντούν σε κάθε λιμάνι.

Διαβάστε επίσης:
Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ ανάμεσα στα 25 καλύτερα της χρονιάς

image

«Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc.)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ευαγγελία Κρανιώτη

Διάρκεια: 73 λεπτά
Έτος: 2015 / Γαλλία
Παραγωγή: Aurora films, με την υποστήριξη της Région Île-de-France, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Fonds de Dotation Agnès b.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (γενική είσοδος)

image

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 20:00, στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398), με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Στις επόμενες προβολές του Φεστιβάλ CineDoc, θα παρουσιαστούν τα ντοκιμαντέρ: Requiem for the American Dream των Πίτερ Χάτσινσον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, στις 24 Φεβρουαρίου και Good Things Await της Φι Άμπο, στις 09 Μαρτίου.

Από το 2009, το CineDoc προβάλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

image

Από φέτος, το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Ε.Ε.

Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για όλες τις προβολές του. Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.