Το 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου με ταινία έναρξης τη νέα δημιουργία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και στην οποία πρωταγωνιστούν, η Μισέλ Γουίλιαμς, ο Σεθ Ρόγκεν και ο Πολ Ντέινο.

Ads

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται το κοινό την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου με μια γλυκιά ταινία ενηλικίωσης, που αποτίνει φόρο τιμής στη μαγική αύρα και τη λυτρωτική δύναμη του Σινεμά.

Το «The Fabelmans», η πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία σε ολόκληρη την καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, είναι η ταινία έναρξης του 63ου ΦΚΘ.

image

Ads

Στο «The Fabelmans» πρωταγωνιστεί ο Γκάμπριελ ΛαΜπελ (Ο κυνηγός, στη σειρά American Gigolo) στον ρόλο του 16χρονου φιλόδοξου σκηνοθέτη Σάμι Φέιμπελμαν, η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Γουίλιαμς (Mια πόλη δίπλα στη θάλασσα, Μια εβδομάδα με τη Μέριλιν) στον ρόλο της καλλιτέχνιδας μητέρας του, Μίτσι, ο Πολ Ντέινο (The Batman, Θα χυθεί αίμα) στον ρόλο του επιτυχημένου, επιστήμονα πατέρα, Μπερτ, ο Σεθ Ρόγκεν (Στιβ Τζομπς, An American Pickle) στον ρόλο του Μπένι Λόουερι, του καλύτερου φίλου του Μπερτ και αποκαλούμενο θείο των μικρών Φέιμπελμαν και ο υποψήφιος για Όσκαρ, Τζαντ Χερς (Άκοπο διαμάντι, Συνηθισμένοι άνθρωποι) στον ρόλο του θείου της Μίτσι, Μπόρις.

Ο σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός έχει διπλό ρόλο ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, καθώς συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ Σεναρίου και κάτοχο Πούλιτζερ, θεατρικό συγγραφέα Τόνι Κούσνερ. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η υποψήφια για Όσκαρ Κρίστι ΜακΚόσκο Κρίγκερ, μαζί με τους Σπίλμπεργκ και Κούσνερ.

Τη μουσική έχει γράψει ο πέντε φορές κάτοχος Όσκαρ, Τζον Γουίλιαμς (Η λίστα του Σίντλερ, Τα σαγόνια του καρχαρία), τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο δύο φορές κάτοχος Όσκαρ, Μαρκ Μπρίτζες (The Artist, Αόρατη κλωστή) και ο σχεδιασμός παραγωγής έχει γίνει από τον δύο φορές κάτοχο Όσκαρ, Ρικ Κάρτερ (Λίνκολν, Avatar). Το μοντάζ του «The Fabelmans» έχει αναλάβει ο τρεις φορές κάτοχος Όσκαρ, Μάικλ Καν (Σώζοντας τον στρατιώτη Ράιαν, Η λίστα του Σίντλερ) και η Σάρα Μπρόσαρ (West Side Story, The Post: Απαγορευμένα Μυστικά).

image

Η ταινία «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού. Η πανελλήνια πρεμιέρα του φιλμ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, όντας η ταινία έναρξης του 63ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες αίθουσες από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Κανένας σκηνοθέτης δεν είχε σημαντικότερη και πιο μακρά επίδραση στον αμερικανικό κινηματογράφο από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο ανεξίτηλες κινηματογραφικές αναμνήσεις για πολλές γενιές και εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. Επαναπροσδιόρισε το Σινεμά και εγκαινίασε μια νέα εποχή κινηματογράφησης με ταινίες όπως το «E.T.» και τα «Σαγόνια του Καρχαρία» που ήταν μόλις η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του και θεωρείται σήμερα ως το πρώτο blockbuster στην Ιστορία του Κινηματογράφου.

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1946, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από διαφορετικά, αλλά εξίσου προσεγμένα φιλμ.

image

Έχοντας στο βιογραφικό του εισπρακτικές επιτυχίες όπως τα «E.T. Ο Εξωγήινος», «Ιντιάνα Τζόουνς» και «Τζουράσικ Πάρκ», ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης έχει αποσπάσει κάποια από τα σημαντικότερα τιμητικά κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς, όπως το διπλό Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», η οποία συνολικά απέσπασε επτά Όσκαρ, επτά BAFTA και τρεις Χρυσές Σφαίρες αλλά και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν».

«Στο μέλλον δεν θα υπάρξει καμία ψηφιακή παρεμβολή μου σε οποιαδήποτε από τις ταινίες που έχω σκηνοθετήσει. Ακόμη και αν το «1941» κυκλοφορήσει σε Blu-Ray θα αφήσω τα σχοινιά που φαίνονται να κρατούν το αεροπλάνο στη διαδρομή του στην Hollywood Blvd. Σε αυτό το σημείο της ζωής μου θέλω οι ταινίες να υπάρχουν με όλα τα ελαττώματα τους. Είναι ο πιο ωραίος τρόπος να διατηρήσεις ζωντανή την ιστορία του κινηματογράφου.» – Στίβεν Σπίλμπεργκ

Διαβάστε Επίσης:

image

The Fabelmans
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Σενάριο: Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τόνυ Κούσνερ
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Γουίλιαμς, Σεθ Ρόγκεν, Πολ Ντέινο, Γκάμπριελ ΛαΜπελ, Τζαντ Χερς
Μουσική: Τζον Γουίλιαμς
Κοστούμια: Μαρκ Μπρίτζες
Μοντάζ: Μάικλ Καν, Σάρα Μπρόσαρ
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 151 λεπτά

Το 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.