Ο «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ συναντά την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στο «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» και η «Μάρθα» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, παρακολουθεί μαγεμένη «Το Βίντεο του Μπένι» του Μίκαελ Χάνεκε. Το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης δίνει Λευκή Κάρτα στον Ευθύμη Φιλίππου και ο Υποψήφιος για Όσκαρ Σεναριογράφος, παρουσιάζει τις δέκα (10) αγαπημένες ταινίες του.

Ads

«Η πρόταση ήταν να γίνει μια λίστα ταινιών τελείως υποκειμενική και καθόλου ψύχραιμη – όσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε περιορισμός στα είδη, τις χρονολογίες, την προέλευση. Ήταν δύσκολο, ευχαριστώ όμως πολύ.» – Ευθύμης Φιλίππου

image

Λίγους μήνες μετά τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ Καννών για το σενάριο της ταινίας «The Killing of a Sacred Deer» που συνυπογράφει με τον Γιώργο Λάνθιμο, ο σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου, παίρνει φέτος carte blanche από το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μας προτείνει δέκα αγαπημένες του ταινίες.

Για τον Ευθύμη Φιλίππου – ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ – οι συστάσεις είναι περιττές. Αγαπήσαμε τη συγγραφική του δύναμη πίσω από τις διεθνείς επιτυχίες «Κυνόδοντας», «Άλπεις», «Ο Αστακός» και «The Killing of a Sacred Deer» του Γιώργου Λάνθιμου, «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και «L» του Μπάμπη Μακρίδη. Πλέον διαβάζουμε τη δική του σελίδα που γράφεται ξανά και ξανά με την διακριτή του υπογραφή στο παγκόσμιο σινεμά.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, σε συνέντευξη της στο Tvxs.gr με αφορμή την ταινία της «Chevalier» είχε δηλώσει σχετικά με το σενάριο και την αποδοχή του έργου: «θεωρώ ότι το κοινό ανταποκρίνεται πολύ θετικά απέναντι στην ταινία. Ακούγονται πολλά γέλια και αυτό είναι ένα γεγονός που μου έχει πολύ εντύπωση, διότι σκεφτόμουν αν αυτό που έχουμε φτιάξει έχει ένα πιο ειδικό χιούμορ, αλλά τελικά φαίνεται ότι αυτό λειτουργεί. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «Chevalier» δεν είναι μία ταινία για Έλληνες άντρες. Αυτό ήταν σαφές για μένα, αλλά και για τον Ευθύμη (Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη), ότι δεν κάνουμε μία ταινία για ελληνική αρσενική φύση και αισθάνομαι ότι είναι μία ταινία που λειτουργεί διασυνοριακά.»

Ads

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη: Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη αποκωδικοποιεί το «Chevalier»

image

Το άγριο παιχνίδι ενός πολυκαιρισμένου ζευγαριού, σκέψεις ενός ερωτευμένου ψυχοπαθούς, τα μυστικά των άλλων, ψεύτικες υποσχέσεις, εφηβικές φιλίες, μια περιπλάνηση στον 19ο αιώνα με τον πιο αμοράλ αντιήρωα, ένα σκοτεινό βίντεο, την τελευταία υπόκλιση στον βασιλιά της κωμωδίας, μια αρρωστημένη σχέση, ένα μαρτίνι με τον 007. Ψηφίδες από δέκα ταινίες που άφησαν εποχή, οι προτάσεις του Ευθύμη Φιλίππου που μας περιμένουν στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι οι εξής:

image

«H Φωτογραφία» – Νίκος Παπατάκης
«Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» – Μάικ Νίκολς (φωτογραφία)
«Μάρθα» – Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
«Στάσου Πλάι Μου» – Ρομπ Ράινερ
«Ο Χασάπης» – Κλοντ Σαμπρόλ
«Η Συνομιλία» – Φράνσις Φορντ Κόπολα
«Το Βίντεο του Μπένι» – Μίκαελ Χάνεκε
«Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» – Τζον Γκλεν
«Μπάρι Λίντον» – Στάνλεϊ Κιούμπρικ (φωτογραφία)
«Βασιλιάς για μια Νύχτα» – Μάρτιν Σκορσέζε

image

Διαβάστε επίσης:
Οκτώ ταινίες που θα δούμε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 2, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.