Το tvxs.gr και το 24ores, έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία με διαστάσεις ενημέρωσης σε βάθος αλλά και επιλεκτικής κινηματογραφικής εμπειρίας. Ξεκινώντας από την πολυβραβευμένη «Εύθραυστη Ισορροπία», οι συνδρομητές στο 24ores.gr, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια επιλεγμένη ταινία ντοκιμαντέρ από την πλατφόρμα Soul Definition.

Ads

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν διαθέσιμη δωρεάν η ταινία «Εύθραυστη ισορροπία», ενώ οι φίλοι των καλών ντοκιμαντέρ μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία στην πλατφόρμα Soul Definition ΕΔΩ

H ταινία

Έχουμε φτάσει σαν ανθρωπότητα στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή; Το παράδειγμα του προέδρου Μουχίκα θα μπορούσε να γεννά ελπίδες. Ένας άνθρωπος που υπήρξε πάντα ενεργός σε όλα τα πόστα της ζωής, από αυτό του αντάρτικου, για το οποίο και τιμωρήθηκε με βασανισμούς και χρόνια φυλάκισης, ώς τη θέση του ανώτατου πολιτικού εκπροσώπου της χώρας του, όπου υπήρξε εξαιρετικό υπόδειγμα αληθινού ηγέτη. Ένας άνθρωπος που δεν δέχτηκε να αναπαυτεί στις ανέσεις της εξουσίας, και με απλότητα εξακολούθησε να είναι αυτός που ήξεραν όσοι τον γνώριζαν, είναι και η καλύτερη φωνή για να αφηγηθεί την πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα, αυτή την “Ευθραυστη Ισορροπία” .

Ads

Από τα σύνορα του φρουρίου Ευρώπη ως τους “επιτυχημένους” επαγγελματίες της Ασίας και τους ενοίκους που μένουν άστεγοι στην Μαδρίτη, το μέλλον δεν είχε υπάρξει ποτέ πιο αβέβαιο, σε καιρούς που οι γνωστές μας δυνατότητες σαν ανθρωπότητα ξεπερνούν κάθε προηγούμενη προσδοκία. Η αφήγηση του προέδρου Μουχίκα αποπνέει μια ατμόσφαιρα παγκόσμιου προβληματισμού για το σήμερα, με αναφορές σε όσα είναι γνωστά σε όλους μας από την ιστορία, καταλήγοντας σε μια ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σκηνοθεσία: Guillermo García López

Τι είναι το soul definition

Σε καιρούς που τα fake news βασιλεύουν και η μονοκρατορία στο χώρο του θεάματος φανερώνει για πολλούς ένα νέο μοντέλο απολυταρχίας του πιο ισχυρού (φοροφυγά), η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προτείνει την συνεργασία απέναντι στον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση, την αληθινή ζωή απέναντι στην μυθοπλασία, την ποιότητα έναντι της ποσότητας.

image

Αξιοποιώντας κριτήρια που έχει διαμορφώσει η κοινότητα των κινηματογραφιστών εδώ και αρκετές δεκαετίες, όπως η συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και τα αποτελέσματα ψηφοφοριών, οι επιλογές που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα έχουν να κάνουν κυρίως με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την φύση. Οι παραγωγές που συμμετέχουν προτείνουν έτσι ένα ολοκληρωμένο νέο μοντέλο ψυχαγωγίας (με την πραγματική σημασία της λέξης), εστιάζοντας σε ταινίες γραμμένες στην αληθινή ζωή.

Εκτός από ενημέρωση σε βάθος για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, παίρνουμε μια γεύση και από την ιδιαίτερη ελπίδα που φέρουν τα παραδείγματα ανθρώπων, που κατόρθωσαν να χρησιμοποιήσουν την προσωπική τους ιστορία προς ενίσχυση πολύ μεγαλύτερων κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, από το τέλος του 2016 που βρίσκεται σε λειτουργία, η πλατφόρμα έχει συμπεριλάβει στο δίκτυο της, μια σειρά από παραγωγές.

Τεχνικά η δυνατότητα ροής του περιεχομένου υποστηρίζει μέχρι μια νέα παραγωγή κάθε εβδομάδα, κάτι που τελικά εξαρτάται από τη συμμετοχή των μελών.

image

H πλατφόρμα Soul Definition αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία ως προς την ανεξαρτησία της, δεδομένου ότι δε δέχεται καμία εξωτερική υποστήριξη πλην των συνδρομών των μελών της. Για τον ιδρυτή της, τον εικονολήπτη και δημοσιογράφο Δημήτρη Μελέτη, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ηθικής (το σύνολο του περιεχομένου), δίκαιας (οι όροι συμμετοχής) και νόμιμης (δυστυχώς δεν εννοείται…) επιλογής αληθινής ψυχαγωγίας, που η κοινωνία μπορεί τώρα να εξασφαλίσει και να εμπλουτίσει, με την ενεργό συμμετοχή της, προς όφελος όχι μόνο των συμμετεχόντων παραγωγών αλλά και ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.