Το κινηματογραφικό portal «SevenArt» γιορτάζει τον ερχομό του 2013 διοργανώνοντας για 3η συνεχή χρονιά τον μεγάλο κινηματογραφικό διαγωνισμό SevenArt Awards που θα αναδείξει τις καλύτερες ταινίες και τους πρωταγωνιστές του 2012. Πέρα απ’ τα ετήσια βραβεία και τη γνώμη των ειδικών, το SevenArt επιδιώκει να δώσει το λόγο στους ίδιους τους θεατές, καθιερώνοντας τα Κινηματογραφικά Βραβεία Κοινού του ελληνικού internet.

Ads

Ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οι επισκέπτες του μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων σε 20 κατηγορίες τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του έτους, συμμετέχοντας παράλληλα σε κλήρωση, με έπαθλο δεκάδες κινηματογραφικά και άλλα δώρα.
 
Η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων στους Έλληνες συντελεστές θα πραγματοποιηθεί – όπως και πέρσι – σε ειδική εκδήλωση στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012, που θα συνδυαστεί με avant premiere πολυαναμενόμενης ταινίας και ένα μεγάλο κινηματογραφικό party.
 
Η πλήρης λίστα των νικητών των SevenArt Awards 3 – Κινηματογραφικά Βραβεία Κοινού 2013 θα βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου 2013 στο SevenArt.gr, ενώ οι νικητές των δώρων του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 6/2.
 

Ψηφίστε για τα SevenArt Awards 2013

 
Όπως και πέρσι και προκειμένου να μην αποκλειστεί κανείς από τα SevenArt Awards 3, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός των 5 υποψηφίων και τον-την δικό-ή τους καλύτερο-η σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα (αρκεί να αναφέρεται σε ταινία που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες από 1/1 έως 31/12/2012).
 
Οι υποψήφιοι στις τέσσερις βασικές κατηγορίες των βραβείων, όπως τις επέλεξαν οι Γιάννης Δηράκης & Νέστορας Πουλάκος για το SevenArt.
 
Υποψήφιες για Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας

Ads

Το 2012 ήταν η χρονιά των μεγάλων μπλοκμπάστερ, άλλα που ξεκινούσαν και άλλα που ολοκλήρωναν τον κύκλο τους ενθουσιάζοντας ή απογοητεύοντας τους φανατικούς θαυμαστές τους. Για παράδειγμα, το “Skyfall” ανέδειξε τον καλύτερο Τζέιμς Μποντ της Ιστορίας στο πρόσωπο του Ντάνιελ Κρεγκ προμηνύοντας την εντυπωσιακή σειρά ταινιών που θα επακολουθήσει. Από την άλλη μεριά, “O Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή” αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία για τον Μπάτμαν που έχει γίνει ποτέ, με τον Κρίστοφερ Νόλαν να αποχωρεί από τη σειρά με το κεφάλι ψηλά, ως σκηνοθέτης-σύμβολο που ανέστησε έναν τελειωμένο ήρωα. Η συγκεκριμένη ταινία μέχρι και μακελειό “προκάλεσε” στην Αμερική. Υπάρχει πάντα και ο Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος αποφάσισε να επαναφέρει τον Τόλκιν στον κινηματογράφο, αυτή τη φορά μέσα από τις ιστορίες του “Χόμπιτ” ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Τέλος, δυο δημιουργοί που έχουν αποδείξει την αξία τους στο παρελθόν, ο Στιβ ΜακΚουίν και ο Ανγκ Λι, πειραματίστηκαν με διαφορετικά είδη σινεμά και κατάφεραν να προσελκύσουν τους θεατές στις αίθουσες με το “Shame” και τη “Ζωή του Πι”. 
 
Υποψήφιες για Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας
 
Στον ελληνικό κινηματογράφο εμφανίζονται δυο πόλοι: από τη μια μεριά το εμπορικό σινεμά όπως αυτό εκπροσωπείται από το “Αν…” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη σώζοντας τρόπον τινά την κατρακύλα στα εισιτήρια. Και από την άλλη μεριά το καουρισμακικό σινεμά του Φίλιππου Τσίτου με τον “Άδικο Κόσμο”, μια ταινία που κέρδισε βραβεία και διακρίσεις στο εξωτερικό αλλά που δεν την είδαν ούτε 10 χιλιάδες θεατές στις αίθουσες. Ενδιαμέσως, εμφανίζονται ταινίες που αποτυπώνουν για πρώτη φορά την ελληνική κρίση αλλά δεν φέρνουν κόσμο στα σινεμά, όπως είναι “H Πόλη των Παιδιών” του Γιώργου Γκικαπέππα και η “Κόρη” του Θάνου Αναστόπουλου. Ξεχωριστός κινηματογράφος υπάρχει στην Ελλάδα και σκιαγραφείται από την έντονη αλμοδοβαρική πένα του Μενέλαου Καραμαγγιώλη στο “J.A.C.E.”.
 
Υποψήφιες για Βραβείο Καλύτερης Σινεφίλ Ταινίας 

Η χρονιά σημαδεύεται από το one man show του Μίκαελ Χάνεκε, μια και ο Αυστριακός σκηνοθέτης όπου και αν εμφανίζεται με την “Αγάπη” του, από το Φεστιβάλ Καννών μέχρι τις επαγγελματικές ενώσεις στην Αμερική, τα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες, κερδίζει το ενδιαφέρον, βραβεία και χιλιάδες εισιτήρια. Όμως, το 2012 έκανε την εμφάνιση του ο κοινωνικός κινηματογράφος αισιοδοξίας με τις ταινίες “Το Λιμάνι της Χάβρης” του Άκι Καουρισμάκι και “Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο” του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν να αναδεικνύονται σε αριστουργήματα που λάτρεψε ο κόσμος. Παράμετροι μιας έντονης κοινωνικής κατάστασης που προβληματίζει διαφαίνονται και στις ταινίες “Ο Καίσαρας πρέπει να Πεθάνει” των αδελφών Ταβιάνι και “Ο Εξαιρετικός κύριος Λαζάρ” του Φιλίπ Φαλαρντό, με ιστορίες που ξεχώρισαν στο Φεστιβάλ Βερολίνου και στα Όσκαρ αντίστοιχα.
 
Υποψήφιες για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
 
Τα σίκουελ κέρδισαν τις εντυπώσεις το 2012, μια και το τέταρτο μέρος της “Εποχής των Παγετώνων” και το τρίτο μέρος της “Μαδαγασκάρης” ήταν απολαυστικά και ξεκαρδιστικά. Στο μεταξύ η Pixar βγάζει το “Brave”, μια ταινία που παρά την έντονη παιδικότητα της αναδεικνύει την καλή δουλειά που γίνεται στο χώρο του κινουμένου σχεδίου. Δυο ακόμη animation ξεχώρισαν για την διάσταση του εναλλακτικού που πρόσφεραν: από τη μια μεριά η εκπληκτική διασκευή για παιδιά του Φράνκενσταιν “Frankenweenie” από τον Τιμ Μπάρτον και από την άλλη, το πολύ καλό γαλλικό κινούμενο σχέδιο “Το Ταξίδι της Ζαράφα”, ένα πολύχρωμο και τρυφερό μωσαϊκό συναισθημάτων που συγκίνησε.
 
Η πλήρης λίστα των υποψηφίων των υποψηφίων στα SevenArt Awards 2013.