Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με την πανδημία, επιστρέφει και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Τρίτη 19 Μαΐου έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν, 210 ταινίες τεκμηρίωσης, από όλον τον κόσμο.

Ads

Η φετινή διοργάνωση, θα διεξαχθεί online και παρουσιάζει ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα, καθώς και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, αλλά και στον επίσημο ιστότοπο, όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου ΦΝΘ. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Αναλυτικές οδηγίες θέασης:

  • Από 19 Μαΐου μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TDF22 ONLINE
  • Δημιουργείτε έναν λογαριασμό επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης
  • Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ
  • Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού
  • Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης
  • Πατήστε “Play Now” ώστε να ξεκινήσει η προβολή
  • Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία
  • Σε περίπτωση που δεν την δείτε, η θέση σας ακυρώνεται
  • Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών
  • Οι διοργανωτές θα είναι στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 01.00 με live chat για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις και απορίες

image

Ads

Αφίσα και Trailer

Την αφίσα της διοργάνωσης δημιούργησε ο designer Σάκης Στριτσίδης και το επίσημο trailer του online 22ου ΦΝΘ επιμελήθηκε ο Νίκος Πάστρας.

Διαγωνιστικά Τμήματα

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τρία διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών και >>Film Forward.

image

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Δυναμικό παρών δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, 77 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν, ενώ το ελληνικό ντοκιμαντέρ διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα. Από το «Chained» (Agora II) του Γιώργου Αυγερόπουλου, μέχρι τον «Τέταρτο Χαρακτήρα» της Κατερίνας Πατρώνη.

Διαβάστε Επίσης:

image

Αφιερώματα

  • Διοργανώνεται ένα πλήρες και απρόσμενο αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία
  • Εξερευνήστε ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, μέσα από το τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή
  • Γνωρίζουμε τον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ

Διαβάστε Επίσης:

Live Ανοιχτές Συζητήσεις

Το 22ο ΦΝΘ συμπληρώνει το πρόγραμμά του με μία σειρά live ανοιχτών συζητήσεων, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube:

  • Συνομιλία με τον διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ This is Not a Movie και τον σκηνοθέτη του, Γιούνγκ Τσανγκ την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 21:00.
  • Συμμετέχουμε στην πιο επίκαιρη συζήτηση για την Ανθρωπόκαινο εποχή και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 20:00, με τους: Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης/ Γιάννη Μπουτάρη, πρόεδρο και ιδρυτή Arcturos, / Κώστα Στασινόπουλο, επιμελητή και ιστορικό τέχνης, Serpentine Galleries, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) / Κωνσταντίνο Βουδούρη, καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ / Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια / Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ
  • Μπαίνουμε στον κόσμο των memes μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη του The Story of Technoviking, Ματίας Φριτς, τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννη Ιωαννίδη και τους The Real Ancient Memes, την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 20:00

image

Top Docs

Ανατρεπτικά και αποκαλυπτικά, τα ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, υπόσχονται εκπλήξεις και δυνατές συγκινήσεις. Οσκαρικά, βραβευμένα και πολυαναμενόμενα έργα, που αξίζει να τα παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη.

Από την ιστορία της διεμφυλικής πρώην στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ που διέρρευσε 750.000 απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 35 ετών, έτσι όπως παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ «XY Chelsea» του Τιμ Τρέιβερς-Χόκινς, μέχρι το Υποψήφιο για Όσκαρ μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, «Για τη Μικρή Σάμα / For Sama» (φωτογραφία), των Γουαάντ Αλ-Κατέμπ και Έντουαρντ Γουότς, το οποίο αποτελεί μία προσωπική καταγραφή της εμπειρίας μιας γυναίκας στον πόλεμο. Μία από τις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης του 2019, η οποία προβάλλεται στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία της στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε Επίσης:

Ντοκιμαντέρ για Παιδιά

Οι προβολές Docs for Kids του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, θα είναι δωρεάν διαθέσιμες από τις 19 έως τις 28 Μαΐου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι.

Το online 22ο ΦΝΘ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία του 22ου ΦΝΘ. Καλές προβολές!